Felten za "Vijesti": Nerijetko jaki ostanu bez vlasti

Najbolje je da novu vladu formiraju partije koje zastupaju proevropske i evroatlantske vrijednosti, poručio je njemački ambasador

21320 pregleda 164 reakcija 39 komentar(a)
Crnoj Gori će biti potrebna koaliciona vlada: Felten, Foto: Luka Zeković
Crnoj Gori će biti potrebna koaliciona vlada: Felten, Foto: Luka Zeković

Ako u Crnoj Gori, kao rezultat pregovora o formiranju vlade, drugi ili treći po snazi poslanički klub ne bude dio vlasti, to će biti normalna pojava za parlamentarnu demokratiju, pod uslovom da premijera podrži većina koju su birali građani, ocijenio je njemački ambasador u Podgorici Peter Felten.

On je za “Vijesti” rekao da je u najboljem interesu Crne Gore i njenih građana da novu vladu formiraju partije koje vjerodostojno zastupaju proevropske i evroatlantske vrijednosti.

“Kao NATO partner, a nadamo se uskoro i kao partner u Evropskoj uniji, u kontaktu smo s predstavnicima brojnih političkih stranaka u Crnoj Gori i s njima dijelimo stav da je, posebno imajući u vidu ambicije Crne Gore da postane članica EU, u najboljem interesu Crne Gore i njenih građana da novu vladu formiraju one partije koje vjerodostojno zastupaju proevropske i evroatlantske vrijednosti. Takve vrijednosti se između ostalog manifestuju u odnosu prema ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine i u odnosu prema genocidu u Srebrenici”, kazao je Felten.

Na parlamentranim izborima 11. juna lista Pokreta Evropa sad (PES), koju je predvodio kandidat za mandatara Milojko Spajić, dobila je najviše mandata, 24, a koalicija Zajedno, okupljena oko Demokratske partije socijalista 21. Koaliciji Za budućnost Crne Gore pripalo je 13 poslaničkih mjesta, koaliciji Demokrata i Građanskog pokreta URA 11, a Bošnjačkoj stranci šest.

Na pitanje da li posreduje u pregovorima o forimiranju nove vlade Crne Gore s obzirom na to da se prošle sedmice sastao s liderom Bošnjačke stranke Ervinom Ibrahimovićem, Felten je odgovorio odrično.

“Mi ne posredujemo između crnogorskih političkih partija. To nije naš zadatak ni naš mandat. Samo političke snage u Crnoj Gori imaju odgovornost da odluče kako će sprovesti volju biračkog tijela”, poručio je.

Peter Felten
foto: Luka Zeković

Felten je kazao da će, imajući u vidu volju biračkog tijela, Crnoj Gori biti potrebna koaliciona vlada, to jest, predsjednik vlade treba da osigura da dovoljan broj partija pruži podršku njegovom programu, kako bi obezbijedio većinsku podršku u parlamentu.

“Koje partije će to biti - biće odlučeno kao rezultat pregovora o formiranju vlade. U istoriji Savezne Republike Njemačke je nerijetko dolazilo do toga da, kao rezultat pregovora o formiranju vlade, čak i najjači poslanički klub u parlamentu ode u opoziciju. Ukoliko sada u Crnoj Gori kao rezultat pregovora o formiranju vlade dođe do toga da drugi ili treći po snazi najbrojniji poslanički klub ne bude dio vlasti, to će, po mom mišljenju, biti potpuno normalna pojava za parlamentarnu demokratiju, pod uslovom da predsjednik vlade bude podržan od strane većine poslanika u parlamentu, koje su birali građani”, kazao je odgovarajući na pitanja očekuje li da Bošnjačka stranka bude dio nove vlade i da li bi dio izvršne vlasti trebalo da bude i koalicija “Za budućnost Crne Gore” s obzirom na značajan broj osvojenih glasova.

Dodaje da nezavisno od toga vjeruje da bi, u interesu društvene kohezije i s aspekta novije istorije regiona Zapadnog Balkana, bilo razumno uključiti po mogućnosti u vladu i partije koje predstavljaju manje brojne narode.

Ibrahimović se u petak sastao se s ambasadorima zemalja Kvinte – Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država i ambasadorkom EU u Crnoj Gori, na temu aktuelne političke situacije u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz BS, na sastanku je istaknuto da je za Crnu Goru važno da što prije dobije vladu jasne evroatlantske orijentacije, potpuno i nedvosmisleno posvećenu poštovanju vrijednosti na kojima su utemeljeni EU i NATO.

“Naznačeno je da manjinski narodi treba da imaju snažnu ulogu u nastavku evropskog puta Crne Gore”, navodi se u saopštenju koje je poslala BS.

“SAD nijesu uključene u pregovore oko formiranja nove vlade”

Iz Ambasade SAD poručili su juče da Vlada SAD nije uključena u pregovore niti posredovanje oko formiranja nove vlade Crne Gore.

“Kao dio našeg rutinskog diplomatskog posla, osoblje Ambasade se redovno sastaje sa političkim liderima i civilnim društvom kako bismo čuli njihova mišljenja. Kao što smo objasnili prošle nedjelje, sa interesovanjem čekamo formiranje nove vlade”, kazali su “Vijestima” iz Ambasade odgovorajući na pitanja u vezi sastanka sa Ibrahimovićem.

Iz Ambasade su kazali da su nedavni predsjednički i parlamentarni izbori naglasili opredjeljenje crnogorskih građana ka integraciji u EU, euroatlantskim vrijednostima i podršci NATO-u.

“U skladu sa tim, radujemo se saradnji sa vladom čiji članovi podržavaju pristupanje Crne Gore EU, jedinstvenu podršku NATO-a Ukrajini, građansku prirodu države, poštovanje ljudskih prava, unaprjeđenje uslova za rad dinamičnog civilnog društva i teže unaprjeđenju reformi za postizanje tih ciljeva”, poručili su.

Bonus video: