CDT: Osigurati finansijsku autonomiju DIK-a

"Pored izbora i razrješenja članova/ica DIK, potrebno je mijenjati zakonske odredbe koje regulišu trajanje mandata, način i obim finansiranja ove institucije kako bi bilo moguće stvoriti postojanu, nezavisnu i stabilnu instituciju", ističu iz CDT-a

829 pregleda 1 komentar(a)
Foto: CDT
Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u jednoj od preporuka za izbornu reformu navodi da je neophodno obezbijediti finansijsku autonomiju Državne izborne komisije (DIK).

To se, kako su kazali, može uraditi po uzoru na model finansiranja Agencije za sprječavanje korupcije ili Državne revizorske institucije, gdje bi DIK predlagao nacrt budžeta i dostavljao ga nadležnom radnom tijelu Skupštine za poslove finansija, koje bi utvrđivalo nacrt budžeta i dostavljalo ga Vladi.

Bez ovoga, poručuju iz CDT-a, nema nezavisne institucije.

"Pored izbora i razrješenja članova/ica DIK, potrebno je mijenjati zakonske odredbe koje regulišu trajanje mandata, način i obim finansiranja ove institucije kako bi bilo moguće stvoriti postojanu, nezavisnu i stabilnu instituciju. U cilju osiguravanja nezavisnosti, potrebno je da mandat DIK traje duže od mandata Skupštine, kako njeni članovi/ice ne bi bili pod pritiskom reizbora u slučaju promjene vlasti. Duži mandat osigurava i institucionalnu memoriju i stabilnost", navodi se u saopštenju.

Mandat DIK-a, smatraju u CDT-u, treba da bude šest godina.

"Predsjednik/ca DIK treba da se bira iz reda članova/ica, većinom glasova svih članova/ica komisije na period od dvije godine, uz mogućnost dva reizbora. Članovi/ice DIK treba da budu stalno zaposleni, uz zabranu obavljanja druge javne funkcije i ograničenja za obavljanje druge djelatnosti", zaključuju.

Bonus video: