Knežević: Spremni smo na ustupke, ali treba da nam pripadne mjesto predsjednika Skupštine

"Spajić ima varijantu da ima manjinsku podršku DPS ili neke druge partije, mi nijesmo spremni da damo manjinsku podršku. Spajić ima 31 poslanika i fali im deset do minimalne parlamentarne većine, a smatramo da je potrebna većina od 49", rekao je Knežević

62046 pregleda 448 reakcija 191 komentar(a)
Bulatović i Knežević na sastanku sa Milatovićem, Foto: Boris Pejović
Bulatović i Knežević na sastanku sa Milatovićem, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.08.2023. 15:38h

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević rekao je da su on i funkcioner partije Predrag Bulatović imali veoma iscrpan i konstruktivan razgovor sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Milatović je sa predstavnicima DNP obavio konsultacije o formiranju vlade.

"Jasno smo mu saopštili da želimo vladu sastavljenu od avgustovske većine i naravno partija manjinskih naroda. Dali smo doprinos pregovorima, posebno oko principa broj 7, da raspodjela resora ide prema broju osvojenih glasova. Bili smo spremni na ustupke ali ne i na poniženja", rekao je Knežević.

Dodao je da pravila koja važe za druge treba da važe i za ZBCG.

"Jer oni koji su bili drugi ne treba da budu tretirani kao posljednji. Ako primijenimo princip 7, mjesto premijera pripada PES a mjesto predsjednika Skupštine ZBCG", poručio je Knežević.

Rekao je da ne mogu prihvatiti da treći budu drugi.

"Uz svo uvažavanje kolega iz Demokratske Crne Gore. Ako bi se primijenio princip sedam, nama treba da pripadne sedam ministarskih mjesta, ali smo spremni na ustupke".

Knežević smatra da lider PES-a Milojko Spajić treba ponovo da aktivira razgovore kako bi se došlo do optimalnog rješenja.

Milan Knežević
foto: Boris Pejović

"Spajić ima varijantu da ima manjinsku podršku DPS ili neke druge partije, mi nijesmo spremni da damo manjinsku podršku. Spajić ima 31 poslanika i fali im deset do minimalne parlamentarne većine, a smatramo da je potrebna većina od 49", rekao je Knežević.

Kazao je da su tražili mnogo manje nego što im pripada.

"Ne želimo da iko devalvira naše glasove i da se oni koji su glasali za nas tretiraju kao da manje vrijedni. Spremni smo na ustupke, ali funkcija predsjednika Skupštine pripada ZBCG".

Knežević i Milatović
Knežević i Milatovićfoto: Boris Pejović

Milatović je ranije danas, u Rezidenciji predsjednika na Cetinju, razgovarao sa predstavnicima Demokrata i liderom Bošnjačke stranke Ervinom Ibrahimovićem.

Predsjednik Crne Gore je juče, sastancima sa Pokretom Evropa sad, Demokratskom partijom socijalista i Novom srpskom demokratijom, otpočeo konsultacije, kako bi se uvjerio da li neka od partija ima podršku za izbor vlade.

Iako ima rok od mjesec dana da odredi mandatara, on je ranije najavio da će to uraditi za petnaestak dana.

Bonus video: