Vlada opet smijenila Brđanina

Ovo je drugi put da Vlada smjenjuje Brđanina, nakon što ga je razriješila dužnosti u >martu, kada je na tadašnjoj sjednici izvršne vlasti saopšteno da je nacionalna bezbjednost ugrožena i da država mora hitno da reaguje

41303 pregleda 98 reakcija 98 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila predlog za prestanak mandata direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Tokom rasprave o kadrovskim rješenjima premijer Dritan Abazović samo je pročitao taj predlog, nakon čega je usvojen.

Ovo je drugi put da Vlada smjenjuje Brđanina, nakon što ga je razriješila dužnosti u martu, kada je na tadašnjoj sjednici izvršne vlasti saopšteno da je nacionalna bezbjednost ugrožena i da država mora hitno da reaguje.

Brđanin se tada žalio Upravnom sudu koji je u julu poništio rješenje Vlade kojim je Brđaninu utvrđen prestanak mandata direktora policije, prije isteka vremena na koje je postavljen.

Sud je konstatovao da je nekadašnji direktor UP smijenjen mimo propisa.

"Da je Zoran Brđanin legalno mogao biti smijenjen sa mjesta direktora Uprave policije, morala su biti ispunjena bar dva zakonska preduslova - da skupštinski Odbor za bezbjednost ne prihvati policijski izvještaj o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije ili da je osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora, za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje dužnosti u državnom organu... S obzirom na to da se ništa od toga nije dogodilo, Vlada je donijela nezakonito rješenje o prestanku njegovog mandata na čelu policijskog aparta", kazali su tada iz Upravnog suda.

Nakon toga na snazi je bilo samo rješenje o njegovom postavljenju iz avgusta 2021. godine.

Bonus video: