Inicijativa za smjenu Kovačevića skinuta sa dnevnog reda sjednice SO Nikšić

Predsjednik OO DPS Nikšić Zoran Vukićević kazao je da su očekivali takav potez vladajuće koalicije, a za nemogućnost da sa vladajućom koalicijom ukrste argumente u vezi Kovačevića optužio je Demokrate i GP URA koji se, kako je kazao, samo deklarativno zalažu za demokratiju dok je u stvarnosti situacija potpuno drugačija

29238 pregleda 100 reakcija 98 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Ni treći put nije prošla inicijativa Demokratske partije socijalista (DPS) da Marka Kovačevića smijene sa funkcije predsjednika Opštine Nikšić. I ovoga puta inicijativa je skinuta sa dnevnog reda vanredne sjednice Skupštine opštine (SO), koju je zakazao predsjednik Nemanja Vuković.

Povod za podnošenje inicijative je položaj srednjeg prsta Kovačevićeve ruke tokom intoniranja himne prilikom nedavnog obilježavanja 13 godina rada Dnevnog centra.

Na predlog Ivana Zečevića, odbornika koalicije „Za budućnost Nikšića“, koji je kazao da je inicijativa o smjeni Kovačevića još jedan u nizu napada na srpski narod u Crnoj Gori sa ciljem stvaranja tenzija u Nikšiću i produbljivanja podjela, kao i da ima u Crnoj Gori mnogo važnijih stvari o kojima trebati brinuti, a ne o „položaju nečijih ruku“ i nečijeg prsta, tačka razrješenja Kovačevića je sinuta sa dnevnog reda,

Ivan Zečević
Ivan Zečevićfoto: Svetlana Mandić

Predsjednik OO DPS Nikšić Zoran Vukićević kazao je da su očekivali takav potez vladajuće koalicije, a za nemogućnost da sa njima ukrste argumente u vezi Kovačevića, koji je „svima koji vole i poštuju Crnu Goru tokom inotiniranja državne himne uputio srednji prst“, optužio je Demokrate i GP URA koji, kako je kazao, „bježe od glasanja“ i „protokolorno se kunu u demokratiju“, a djelima pokazuju da im je isprazna priča o zaštiti države i nacionalnih intresa.

„Demokrate i URA i danas bježe od glasanja iz straha da nekom od onih koji jezike razvežu po opštinskim hodnicima, otvoreno osuđujući ko zna koje po redu skandalozno ponašanje Marka Kovačevića, ne proradi savjest pa podignu ruku za smjenu negatora crnogorske države i njenih simbola i naše slavne istorije“, rekao je između ostalog Vukićević i poručio odbornicima Demokrata i URA-e da su izabrali da se crnogorskoj javnosti ponovo predstave kao neko ko se „potčinjenički vezao za diktatora druge države“.

„I ponovo ste pokazali da je to vrijednije od političkog i svakog drugog dostojanstva“, kazao je Vukićević.

O osnovanosti njihove inicijative, kako je istakao, dovoljno govori hitna reakcija tužilaštva.

„Valjda sam predsjednik shvativši besmislenost objašnjenja svog ogavnog čina tražio je odlaganje ročišta radi angažovanja advokata uz novo objašnjenje da ne želi da struci uskrati prisustvo. Duboko vjerujem da će mu bilo koji advokat kog angažuje dati samo jedan savjet -stavi ruke u džepove i ništa ne objašnjavaj“, poručio je Vukićević.

Pobroja jeo razloge zbog kojih je, kako je istakao, Kovačević zaslužio da davno bude smijenjen sa funkcije predsjednika Opštine – negatorski odnos prema srebreničkim žrtvama, „aboliranje skrnavljenja spomenika narodnom heroju Ljubu Čupiću, iskazivanje podrške huliganima koji su nasrtali na građane koji proslavljaju 13.jul, miješanje u rad Centra bezbjednosti Nikšić, pjevanje nacionalističkih pjesama, klanjanje sjenima osvjedočenog zločunca, kontinuirano iskazivanje nepoštovanja prema državi u kojoj obavlja značajnu funkciju, te podsticanje podjela među prijateljima, komšijama, građanima“.

Vukićević
Vukićevićfoto: Svetlana Mandić

Jasan je, kazao je Vukićević, i pokušaj „bacanja prašine u oči građanima“ time što su na njihovu inicijativu za sazivanje sjednice po hitnom postupku dodate još dvije tačke dnevnog reda.

„Pokušaji da prođe ispod radara odluka o povećanju komunalnih usluga u smećem okovanom gradu, kao što je prošlo zaduživanje građana u iznosu od devet miliona za rasvjetu, mimo Skupštine, gdje nas je jedna sijalica koštala 800 eura, a u gradu se uveče ne vidi prst pred oko”, kazao je Vukićević.

Nakon njegovog izlaganja odbornici koalicije “Evropski tim za Nikšić” su napustili sjednicu Skupštine opštine.

"Oni skreću temu sa našega grada, sa dobrih stvari koje smo uradili za ovaj grad i pravo da vam kažem i neka su otišli. Ne zaslužuju ovdje da budu ni formalno ni na bilo koji drugi način. Na narednim izborima vjerujem da ih neće dvoje-troje ostati u ovim klupama, tako da ovo su sve dobre stvari za naš grad. Dobro je da se otarasimo ovakvih štetočina, mogu slobodno reći, a što se tiče svega ostalog odavno su pokazali i ko su i šta su“, poručio im je Marko Kovačević.

Kako je istakao, drugi savjet od DPS-a osim „stavljanja ruke u džep“ nije ni očekivao.

„Oni su ih dobro zavlačili u džepove naših građani kada je Z, svi znamo ko je Z, nije to ona znak ruske vojske, to je izvjesni gospodin koji je radio u policiji, a koji je obezbjeđivao 300.000 eura mjesečno na ruke Milu Đukanoviću. I onda je logično da takva jedna struktura daje upravo ovakve savjete“, rekao je Kovačević.

Istakao je i da su njegove kolege, koalicioni partneri, korektni, pošteni i časni ljudi.

"Davati saopštenja kako je Marko Kovačević gospodar nekim ljudima nije ni malo ukusno, jer mi svi znamo kako ovdje funkcionišemo. Vi svi znate da ja na takav način ne funkcionišem. A to saopštenje daju oni koje postrojava Jevto Eraković kojem samo fali SS uniforma i govori im šta i kako da rade, a oni po hodnicima pričaju kako oni znaju da je ovo sve konstrukcija i kako su oni to morali da urade jer ih je neko u Podgorici postrojio. Oni su ti koji pričaju po hodnicima i onda imaju obraza da dođu ovdje i da za to optuže moje kolege. Zaista sam mislio da u njima postoji makar neka osnova ljudskosti, ali evo vidimo sada da se ta istorija beščašća i dalje ispisuje. Vi ste svi slobodni ljudi. Znate koliko se puta oko hiljadu nekih stvari ne složimo, ali uvijek imamo zajednički cilj da ovom gradu bude bolje“, poručio je Kovačević.

Marko Kovačević
foto: Svetlana Mandić

Osvrnuo se i na izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) i istakao da je posljednja kontrola DRI za Opštinu Nikšić bila za 2004. godinu kada je opozicija bila na vlasti.

"Sada je došla opet kontrola za 2022. godinu. DPS u periodu od 16 godina nije kontrolisan. Sve te nepravilnosti koje su ostale nijesmo mogli za godinu dana da ispravimo”, kazao je Kovačević.

Predsjednik SO Nemanja Vuković kazao je da opozicija ne poštuje ustavnu pretpostavku nevinosti, već presuđuju dok se vodi postupak.

"I ono što je najbitnije – sa diktatorom druge države na kanabeu je sjedio predsjednik njihove partije i njihov gazda. Dug je put od hotela Rič, do Dalhana, dug je put do kavačkog klana, a oni su ga prešli u par skokova. Dug je put do toga da jedan politički subjekt bude klasično političko sredstvo u rukama mafije i da ljudi dozvole da se na ovaka način ponašaju, da ovakve konstrukcije pokušavaju iznositi ovdje samo kako bi se taj njihov pad koji je evidentan i učinci lokalne uprave koje postižemo pokušali devalvirati i umanjiti. Nažalost, to im nije pošlo za rukom", rekao je Vuković.

Vuković
Vukovićfoto: Svetlana Mandić

Opozicioni DPS je podnio inicijativu da se Kovačević smijeni zbog “nepoštovanja Ustava Crne Gore, javnog izlaganja poruzi Crne Gore i njenih simbola”.

"Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević u kontinuitetu pokazuje negatorski i unižavajući odnos i prema državi Crnj Gori i prema njenim simbolima”, navedeno je, između ostalog, u zahtjevu za razrješenje. “Da je naša aktuelna inicijativa opravdana i ima pravno utemeljenje pokazuje i reakcija Osnovnog državnog tužilaštva koje je protiv Kovačevića podnijelo krivičnu prijavu, što je jasan pokazatelj da isti nije dostojan funkcije predsjednika Opštine Nikšić”, navodi se u zahtjevu koji je potpisalo 17 opozicionih odbornika, 15 iz DPS-a, odbornik Socijaldemokrata Nikola Zirojević i nezavisna odbornica Tatjana Knežević Perišić.

Državni tužilac je protiv Kovačevića podnio prijavu zbog sumnje da je povrijedio ugled Crne Gore (član 198 KZCG). Kovačević je demantovao da je imao bilo kakvu skrivenu namjeru da pokaže nepoštovanje prema državnoj himni i da je sumnjiv samo zbog toga što je Srbin i što se zna kakav ima stav o stihovima Sekule Drljevića.

Juče je trebalo da bude saslušan, ali je njegovo saslušanje odloženo za 7.septembar jer je odlučio da izjavu da u prisustvu advokata.

Bonus video: