Sjednica Skupštine opštine Budva pod znakom pitanja

Lider budvanskog DNP-a Jovan Gregović je pokušao da inicira sastanak sa svim predstavnicima koalicije i preostalim odbornicima nekadašnjeg Fronta, ali za sada nema dogovora

22294 pregleda 41 reakcija 17 komentar(a)
Hoće li biti sjednice SO Budve, Foto: Vuk Lajović
Hoće li biti sjednice SO Budve, Foto: Vuk Lajović

Održavanje sjednice lokalnog parlamenta, koju je predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović zakazao za 15. avgust, nakon što sredinom jula nije obezbijedio kvorum od odbornika nekadašnjeg Demokratskog fronta, pod znakom je pitanja.

Umjesto da se smire strasti u ovom političkom savezu koji je predvođen, sada pritvorenim predsjednikom Opštine Milom Božovićem koji je na oktobarskim lokalnim izborima lani osvojio nevjerovatnih 18 odborničkih mandata, jedan više mandat od apsolutne većine, one se samo produbljuju.

Podsjećamo, četiri odbornika Mladen Kažanegra, Kristina Rafailović, Filip Vujović i Milica Babić otkazali su povjerenje Jovanoviću, zahtijevajući da se do izlaska iz pritvora gradonačelnika imenuje potpredsjednik Opštine, čime bi se napokon omogućio normalan rad lokalne administracije, proglašeni su od dijela svojih partijskih kolega izdajnicima, ljudima koji su zarad ličnih i ostalih interesa okrenulli leđa partiji i pokušavaju da izigraju volju građana. Narativ koji je odmah nakon otkazivanja sjednice parlamenta zauzeo Jovanović i dio njemu bliskih odbornika, upoređujući postupak četiri odbornika koji nijesu došli na zasjedanje sa postupkom nekadašnjeg odbjeglog odbornika Pokreta za promjene Stevana Džakovića koji je u ljeto 2020. izazvao politički potres priklonivši se DPS-u, samo je još više produbio jaz i onemogućava da se postigne dogovor.

A četiri odbornika su izričito protiv da parlament donese onako koncipiranu odluku o preuzimanju Luke Budva, smatrajući da je pisana u saradnji sa tajkunima, mimo znanja odbornika… Među njihovim zahtjevima su i oni da se direktori preduzeća imenuju na konkursima, odnosno da se napokon uvede red u administraciji, te ispoštuju obećanja koja su dali građanima osvajajući natpolovičnu većinu.

“Mi, odbornici pobjedničke koalicije Demokratskog fronta, koje je predvodio pravi među nama, predsjednik Milo Božović, i kojeg smatramo nevinim dok god se drugačije ne dokaže, a dokazi osim medijskih spekulacija protiv Mila Božovića ne vidimo da postoje, takođe ne pristajemo da budemo pioni u rukama drugih, da se sjednice SO Budva zakazuju tajno, da svi odbornici budu o tome obavještavani usput, da se od odbornika očekuje da samo dižu ruke dok drugi diriguju jer bi u tom slučaju borba i golgota nas i naših porodica koja je trajala čak tri decenije bila uzaludna, a mi bismo zapravo bili isti oni koje smo na čelu sa Božovićem potukli do nogu.

Mi smo rođeni u Budvi i sa porodicama se borimo javno i ponosno protiv zloupotreba, protiv pljački, za pravo svakog da bude jednak i slobodan i da jedino Skupština opštine Budva bude mjesto za dogovore i odlučivanja, a ne podrumi, garaže i terase, pod okriljem noći”, stav je četiri odbornika od kojeg ne odustaju.

A dogovor da se održi sjednica u proteklih sedam dana pokušao je da inicira lider budvanskog DNP (članice nekadašnjeg DF- a) Jovan Gregović, koji se sastao sa odbornicima.

On je potom trebalo da inicira sastanak sa svim predstavnicima koalicije i preostalim odbornicima nekadašnjeg Fronta, kome bi prisustvovali lideri partija, kao i sam Jovanović, ali za sada to nije dogovoreno.

Ostalo je još sedam dana da se unutar rascijepljenog Fronta postigne bilo kakav konsenzus i dok politička situacija i dalje ključa, dotle hiljadu radnika, kako u Opštini i preduzećima, ustanovama i Radio televiziji Budva, koji su na budžetu, čekaju odluku sudije za istragu Višeg suda da se platne liste unesu u spuški zatvor i omoguće Milu Božoviću da ih potpiše. To je već treći put da se na ovaj način radnicima obezbjeđuju isplate zarada, imajući u vidu da u Opštini Budva nema ovlašćeno lice koje ima pravo potpisa, pošto Božović za vrijeme mandata nije imenovao potpredsjednike, a ima mogućnost dva, te nije ovlastio nikoga da umjesto njega ovjerava dokumenta.

Bonus video: