Opozicija protiv DPS u više kolona

Demokrate, međutim, poručuju da ostaju otvoreni za dogovor o svim predizbornim i postizbornim aktivnostima s ciljem osiguravanja uslova za fer izbore
78 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2017. 05:36h

Demokratska Crna Gora odbila je poziv Socijaldemokratske partije (SDP) o zajedničkom nastupu na izborima na Cetinju, dok su iz Građanskog pokreta URA uslovili podršku.

Poziv SDP-a opozionim partijama, udruženjima i pojedinicima za razgovore o zajedničkim nastupu poslat je u ponedjeljak predsjednicima cetinjskih odbora URA Filipu Adžiću i Demokrata Danilu Mrvaljeviću.

“Cetinjska URA je, još početkom juna, spremajući se za samostalan nastup krenula u intenzivnu predizbornu kampanju i naišla na veliku podršku građana prestonice. Međutim, ukoliko se ostatak opozicije dogovori oko jedinstvene liste, mi sigurno nećemo biti ti koji će narušavati opoziciono jedinstvo”, kazao je juče za “Vijesti” Adžić, koji insistira da su opšti interesi daleko važniji od ličnih i partijskih.

Međutim, jedinstvene liste neće biti jer su Demokrate poručile da je njihova odluka o samostalnom nastupu na Cetinju konačna.

“Glavni odbor Demokratske Crne Gore na svojoj prethodnoj sjednici, saglasno svojim statutarnim ovlašćenjima, jednoglasno je odlučio da na narednim lokalnim izborima za izbor odbornika u Skupštini prestonice Cetinje nastupi samostalno. Odluka organa Demokrata na lokalnom i državnom nivou je konačna, te se na istu ne može uticati,” kazao je Mrvaljević za “Vijesti”.

Demokrate, međutim, poručuju da ostaju otvoreni za dogovor o svim predizbornim i postizbornim aktivnostima s ciljem osiguravanja uslova za fer izbore.

“Takođe, Demokrate insistiraju na produbljivanju saradnje među konstituentima opozicije, posebno sa onim opozicionim političkim subjektima sa kojima smo imali i imamo izuzetno korektnu saradnju na svim nivoima organizovanja”, kazao je Mrvaljević.

U pismu koje je potpisao šef odborničkog kluba SDP-a na Cetinju Nikola Đurašković, a u koje su "Vijesti" imale uvid, predlažu se razgovori o mogućem predizbornom objedinjavanju opozicionih političkih subjekata, udruženja građana i nezavisnih pojedinaca.

“Cilj planiranih aktivnosti bi takođe bio i borba za izborni proces sa što manje zloupotreba, kao i identifikovanje prinicipa na kojima će počivati buduća politička saradnja opozicionih partija na Cetinju. Ovaj proces smatramo neophodnim i kontekstu predstavljanja zdrave političke alternative građanima prestonice u vidu progresivnih snaga koje će biti ključni činioci buduće lokalne vlasti”, navode se u pismu, i ističe da prvi sastanak treba organizovati u primjerenom roku na nivou predsjednika odbora.

Poziv na udruživanje cetinjske opozicije prvi je korak u realizaciji Manifesta o okupljanju progresivnih snaga, koji je predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić predstavio početkom juna upravo na Cetinju, a koji definiše ključne političke elemente na kojima bi se zasnivala politika nove vlade, nakon promjene vlasti.

Ističući da je SDP na parlamentarnim i prethodnim lokalnim izborima na Cetinju ostvario dobar rezultat, sagovornik “Vijesti” iz SDP-a, kazao je da su u partiji procijenili da u tom gradu prvo treba pokrenuti inicijativu za udruživanje. On je kazao da građanski koncept ima jaku podršku među biračima u prestonici, zbog čega treba raditi na udruživanju.

SDP je na izborima 2013. na Cetinju osigurao pet odborničkih mjesta.

Izbori na Cetinju bi trebalo da budu održani krajem novembra.

Apsolutna vlast DPS-a na izborima 2013.

Demokratska partija socijalista (DPS) osigurala je apsolutnu vlast na Cetinju na izborima koji su održani 16. novembra 2013. godine.

DPS ima 19 od 33 odbornička mjesta u Skupštini opštine.

SDP i Pozitivna Crna Gora su tada osvojile po pet mandata, Građanski front tri a Socijalistička narodna partija jedan mandat.

Među onima koji su bili ispod cenzusa našla se i Liberalna partija.

LP je na tim izborima dobio 135 glasova, a cenzus je bio 330.

Galerija

Bonus video: