Nimanbegu: U Crnoj Gori se puno radi na tome da Spajić ne bude mandatar, rado ćemo u vladu ako nađemo zajednički jezik

""Mandatar budući, g. Spajić, mora imati na umu da sastavljanje vlade nije samo matematički posao, nego mora biti i programski", ističe lider Force

82197 pregleda 165 reakcija 83 komentar(a)
Nimanbegu, Foto: Boris Pejović
Nimanbegu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.08.2023. 11:31h

Lider Force Genci Nimanbegu kazao je danas na Cetinju da predsjednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić treba da bude mandatar za sastav nove vlade.

Nimanbegu je, nakon konsultacija o mandataru sa šefom države Jakovom Milatovićem, rekao da su PES i partije manje brojnih naroda pobjednici parlamentarnih izbora, i da stoga Spajiću treba dati mandat da formira izvršnu vlast.

"Principi i rad te vlade sigurno će se još definisati, ali očekujemo da će predsjednik države imati odgovoran stav po ovom pitanju", saopštio je on novinarima u Rezidenciji predsjednika na Cetinju.

Konsultacijama je prisustvovao i lider Demokratske partije (DP) Fatmir Đeka, stranke koja je s Forcom i još nekoliko manjih albanskih subjekata dio koalicije Albanska alijansa.

Milatović Albanska alijansa
foto: Boris Pejović

Govoreći o pregovorima o formiranju vlade, Nimanbegu je podsjetio da je Albanska alijansa razgovarala sa Spajićem o principima na kojima bi se temeljila vlast.

"Iznijeli smo naš zahtjev da decentralizacija vlasti u budućnosti treba da pređe s deklarativnog na praktično, jer su i prošla i pretprošla vlada govorile da su radile na tome, ali nije rađeno dovoljno. Ako budemo našli zajednički jezik što se tiče tih dijelova političkog programa, rado ćemo biti učesnici u vladi", istakao je.

Genci Nimanbegu
foto: Boris Pejović

Upitan hoće li biti podrške da se formira izvršna vlast, Nimanbegu je odgovorio da se u Crnoj Gori "puno radi da se g. Spajiću ne da mandat".

"Da se ne ispoštuje volja naroda, volja koja je ispoljena. Treba dati priliku da ta grupacija (PES), koja je dobila 24 mandata, koja želi promjenu u Crnoj Gori, da pokaže svoju politiku na djelu. Normalno, cijenimo da učešće u svakoj vladi ne može biti nauštrb principa i onoga za šta se dugo godina zalažemo", dodao je.

Na pitanje da li im je prihvatljivo da uđu u vlast s koalicijom Za budućnost Crne Gore (ZBCG), lider Force je odgovorio da ne izbjegavaju pitanje ko im je prihvatljiv ili ne, ali da "učešće tako heterogenih subjekata, koji nemaju iste političke stavove o puno važnih pitanja, može dovesti do ranjivosti svake buduće vlade".

"Mandatar budući, g. Spajić, mora imati na umu da sastavljanje vlade nije samo matematički posao, nego mora biti i programski. To znači da bude dovoljno, da li je to 41 poslanik, onih koji dijele iste vrijednosti i koji će se dogovoriti o zajedničkom programu", poručio je.

Nimanbegu je naveo da su predstavnici Albanske alijanse s Milatovićem razgovarali o strukturi vlade, o tome šta bi trebalo da budu njeni prioriteti...

"Jasno smo saopštili da je naša vizija da je za albanski narod u Crnoj Gori veoma bitno da sljedeća vlada, i svaka buduća vlada, cijeni našu specifičnost i da radi na dugoročnoj afirmativnoj akciji, koja će omogućiti da se razvijamo isto kao druge nacionalne zajednice u Crnoj Gori", rekao je.

Milatović će danas razgovarati i s predstavnicima Demokratske unije Albanaca (DUA), te Saveza građana CIVIS.

Šef države prošle sedmice je obavio konsultacije s funkcionerima Pokreta Evropa sad (PES), Demokratske partije socijalista (DPS), Nove srpske demokratije (NSD), Demokrata, Bošnjačke stranke (BS), Demokratske narodne partije (DNP), Građanskog pokreta (GP) URA, Socijaldemokrata (SD), Socijalističke narodne partije (SNP) i Hrvatske građanske inicijative (HGI).

Bonus video: