Zenka: Nemamo problem da Spajić bude mandatar, najstabilnija bi bila vlada PES-a, "Zajedno" i manjinskih stranaka

"To bi bila vlada koja bi imala kredibilnu većinu za donošenje veoma krupnih odluka koje očekuju Crnu Goru pred Novu godinu i poslije nje", istakao je Zenka

50767 pregleda 212 reakcija 101 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.08.2023. 14:38h

Lider Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmed Zenka, kazao je danas na Cetinju da njegova partija nema problem da za mandatara za sastav nove vlade bude određen predsjednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić.

Zenka je, nakon konsultacija o mandataru sa šefom države Jakovom Milatovićem, izjavio da je za njegovu stranku apsolutno prihvatljiva ideja da PES-u pripadne mandatar jer su osvojili najviše glasova na izborima.

"Ako ćemo pravim očima da gledamo tokove demokratije, onda PES-u, odnosno listi koju predvode, pripada mandatar. Javnosti je, indirektno ili direktno, poznato ko će biti taj mandatar - g. Spajić, i mi nemamo problem s tim", rekao je on novinarima u Rezidenciji predsjednika na Cetinju.

Mehmed Zenka
foto: Boris Pejović

Zenka je naveo da je Crnoj Gori potrebna "stabilna i odlučna vlada", s kadrom koji je, kako istakao, "spreman da se suoči s problematikom koja Crnu Goru očekuje poslije turističke sezone".

"Iznio sam mišljenje da bi za Crnu Goru bila najplodotvornija stabilna vlada koju bi sačinjavele dvije najjače koalicije - koalicija koju je predvodio PES i koalicija Zajedno, uz učešće manjina. To bi bila vlada koja bi imala kredibilnu većinu za donošenje veoma krupnih odluka koje očekuju Crnu Goru pred Novu godinu i poslije nje", poručio je.

Mehmed Zenka
foto: Boris Pejović

Upitan vidi li sebe u vladi ako ona bude formirana s koalicijom Za budućnost Crne Gore (ZBCG), Zenka je odgovorio da je i za vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića rekao da nema ništa zajedničko s političkim grupacijama koje, kako je naveo, negiraju sve njegove vrijednosti.

"U razgovoru s još nekim liderima manjina - mislim da su sličnog mišljenja kao ja. Jer su neki politički stavovi (ZBCG) u suprotnosti s onim što mi zastupamo...", podvukao je.

Mehmed Zenka
foto: Boris Pejović

Zenka je poručio da je u interesu DUA da se formira vlada koja bi imala "sluha prema manjinama i zahtjevima koje manjine imaju i koje će imati".

"To sam i sugerisao predsjedniku, i našao pozitivnog sluha u toj priči. Nadam se da će se na tom fonu formirati nešto što bi garantovalo jednu dugotrajniju i stabilnu vladu", dodao je.

Mehmed Zenka
foto: Boris Pejović

Milatović se ranije danas sastao i sa predstavnicima Albanske alijanse.

U sklopu konsultacija o mandataru za sastav nove vlade, danas će se sastati i sa predstavnicima Saveza građana CIVIS.

Šef države prošle sedmice je obavio konsultacije s funkcionerima Pokreta Evropa sad (PES), Demokratske partije socijalista (DPS), Nove srpske demokratije (NSD), Demokrata, Bošnjačke stranke (BS), Demokratske narodne partije (DNP), Građanskog pokreta URA, Socijaldemokrata (SD), Socijalističke narodne partije (SNP) i Hrvatske građanske inicijative (HGI).

Bonus video: