Pavićević: Neukusno da neko ko je branio Đukanovićev režim pokušava da arbitrira o tome ko može u vladu

Pavićević je naveo da neke grupacije koje su do 30. avgusta 2020. godine "egzistirale kao saveznici Demokratske partije socijalista (DPS) i bile u njenoj orbiti", danas pokušavaju da arbitriraju po pitanju toga ko treba da bude u novoj izvršnoj vlasti

59055 pregleda 327 reakcija 137 komentar(a)
Pavićević, Foto: Boris Pejović
Pavićević, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Saveza građana CIVIS Srđan Pavićević, kazao je danas na Cetinju da taj politički subjekt daje podršku lideru Pokreta Evropa sad (PES) Milojku Spajiću da bude mandatar za sastav nove vlade.

Pavićević je, nakon konsultacija o mandataru sa šefom države Jakovom Milatovićem, rekao da CIVIS daje podršku Spajiću poštujući "aksiome demokratije" i koalicioni sporazum s PES-om.

"Želimo g. Spajiću uspjeh i sreću u daljem djelovanju. Sad slijedi novo poglavlje - stvaranje te vlade. To više nije deklarativna priča. Težićemo ka tome da vlada, koju se nadamo da ćemo formirati, bude savremena, evropska, moderna, uravnotežena, avangardna, emancipatorska vlada moderne evropske Crne Gore, u kojoj će svoje mjesto naći svi koji dijele slične stavove s nama", saopštio je on novinarima u Rezidenciji predsjednika na Cetinju.

Pavićević je naveo da neke grupacije koje su do 30. avgusta 2020. godine "egzistirale kao saveznici Demokratske partije socijalista (DPS) i bile u njenoj orbiti", danas pokušavaju da arbitriraju po pitanju toga ko treba da bude u novoj izvršnoj vlasti.

"Te grupacije su sebi dale za pravo da danas, poslije 20 godina savezništva s DPS-om, arbitriraju o tome i daju preporuke ko bi mogao, a ko ne bi da bude u vladi. To je neskromno i malo preuranjeno. Sjećanja na tridesetogodišnji režim DPS-a i na njihove uloge u toj vladavini su još svježe. Daleko od toga da smatramo da zbog toga treba da budu marginalizovani ili kažnjeni. Naprotiv, inkluzija treba da bude što veća, ali smatram da je osnovni element političke i elementarne pristojnosti da se o tim stvarima ne priča na taj način. Pomalo je neuksuno da neko ko je branio režim Mila Đukanovića do 30. avgusta, danas pokušava da arbitrira o tome da li neko ko je oborio taj režim i time obilježio zlatni dan crnogorske političke istorije, može da bude u vladi ili ne. To treba ostaviti g. Spajiću, kao mandataru", poručio je, dodajući da "Crna Gora ište što širi konsenzus i što dublju inkluziju".

Upitan da li ostaje pri stavu od prije desetak dana, da je za CIVIS prihvatljiva samo vlada s podrškom 49 poslanika, Pavićević je odgovorio da neke stvari treba držati "u cjelovitosti konteksta".

"Četrdeset devet poslanika je kvalifikovana većina. Da li će Spajić imati sreće, mogućnosti i talenta da tih 49 poslanika budu direktna ili indirektna podrška, da ga podržavaju posredno ili neposredno, to je pitanje njegovih pregovora. Bitno je, suma sumarum, da on svjesno i zrelo ima jasnu računicu da samo kvalifikovana većina garantuje stabilnost toj vladi kojom on treba da vlada", zaključio je Pavićević.

Bonus video: