Vukajlović savjetuje Milatovića

Šef države prvi put dobio savjetnicu za održivi razvoj, u kabinetu još tri upražnjena mjesta

60910 pregleda 114 reakcija 88 komentar(a)
Vukajlović, Foto: Vlada Crne Gore
Vukajlović, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Oliveru Vukajlović za savjetnicu za održivi razvoj, potvrđeno je Vijestima iz kabineta šefa države.

Milatović je potpisao ukaz o njenom imenovanju, koji će biti objavljen u Službenom listu. Time će predsjednik Crne Gore prvi put dobiti savjetnika za održivi razvoj.

"Predsjednik Milatović imenovao je savjetnicu za održivi razvoj kako bi, prvi put, bio dat poseban značaj toj oblasti, a u kontekstu ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija", kazali su iz Kabineta predsjednika.

Vukajlović je bila na dužnosti generalne direktorice Direktorata za unapređenje konkurentnosti u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma. Radu u tom resoru je, kako su naveli iz kabineta predsjednika, prethodilo dugogodišnje iskustvo u sektoru ekonomije i finansija.

Vukajlović je formalno obrazovanje stekla na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici i bila je učenica generacije u Gimnaziji u Podgorici. Tečno govori engleski, turski i španski jezik, a služi se italijanskim.

“Djelovanje savjetnice za održivi razvoj u službi predsjednika, biće usmjereno na društveni razvoj zasnovan na principima održivosti, odnosno na postizanje ravnoteže između socijalnog, ekonomskog i aspekta održivosti životne sredine”, kazali su iz Milatovićevog kabineta.

Poseban fokus, dodaju, biće na saradnji s različitim društvenim činiocima, s posebnim osvrtom “na osnaživanje mladih i žena, kao i podršku ranjivim grupama i podspješivanje ljudskog kapitala”.

Imenovanjem Vukajlović, u kabinetu predsjednika sada je ukupno sedam savjetnika. Prema aktu o sistematizaciji, Milatović ima mogućnost da postavi još tri.

On je u junu imenovao šest savjetnika - Mariju Lakić Barfus za savjetnicu za spoljnu politiku, Biljanu Papović za savjetnicu za politički sistem i unutrašnju politiku, Ivana Šikmanovića za savjetnika za pravna pitanja, Dejana Vukšića za savjetnika za bezbjednost i odbranu, Mladena Grgića za savjetnika za ekonomiju i ekonomsku diplomatiju, te Aleksandra Stijovića za savjetnika za regionalni razvoj.

Lakić Barfus je karijerni diplomata i bila je, između ostalog, generalna direktorica za NATO i politiku bezbjednosti pri Ministarstvu vanjskih poslova.

Papović je bila zamjenica izvršnog direktora NVO Centar za demokratsku tranziciju, a Šikmanović bivši savjetnik za pravna pitanja nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića.

Vukšić je bivši šef Agencije za nacionalnu bezbjednost i doskorašnji lider Demohrišćanskog pokreta, Grgić je do marta bio na čelu Agencije za investicije, dok je Stijović bio ministar poljoprivrede u Krivokapićevoj Vladi.

Milatović pozvan na samit UN o održivom razvoju

Predsjednik Crne Gore pozvan je da govori na samitu Ujedinjenih nacija u septembru, koji je posvećen održivom razvoju.

Iz kabineta predsjednika Vijestima su potvrdili da će Milatović predvoditi delegaciju Crne Gore na Samitu UN, koji će prethoditi Generalnoj Skupštini UN.

Bonus video: