CDT: Korigovati nejasne i kontradiktorne odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika

Iz CDT-a su kazali da su izmjene ZOIP-a sprovodili poslanici, najčešće bez detaljne pravno tehničke redakture

1836 pregleda 2 komentar(a)
Centar za demokratsku tranziciju, Foto: CDT
Centar za demokratsku tranziciju, Foto: CDT

Zakon o izboru odbornika i poslanika (ZOIP) sadrži mnoge diskutabilne i prevaziđene odredbe, kao i pravne praznine, što otežava njegovo sprovođenje, ocijenili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) i predložili da se uradi novi tekst zakona.

Iz CDT-a su ukazali da je važeći ZIOP, koji je usvojen 1998. godine, više puta mijenjan amandmanima, ali i odlukama Ustavnog suda koji je ukidao pojedine njegove odredbe.

Te izmjene su, prema njihovim riječima, sprovodili poslanici, najčešće bez detaljne pravno tehničke redakture.

“Zakon zato danas sadrži mnoge diskutabilne i prevaziđene odredbe, kao i pravne praznine, što otežava njegovo sprovođenje, pa čak i u dijelu kojim se propisuje obavljanje tehničkih stvari”, ocijenili su iz CDT-a.

Oni su naveli da su, pored toga, u procesu primjene uočeni brojni pravni nedostaci brojnih odredbi koje se odnose na izborne procedure, što je izazivalo pravne i praktične probleme.

Iz CDT-a su rekli da je, u konsultacijama sa Državnom izbornom komisijom i stručnom i zainteresovanom javnošću neophodno identifikovati sve te probleme, a norme korigovati i precizirati tako da jezičko značenje pravnog teksta bude jasno.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da u toku predstojeće izborne reforme treba nadomjestiti sve nomotehničke nedostatke našeg izbornog zakona i popuniti pravne praznine.

"Naš je predlog da se ne pripremaju izmjene i dopune nego radi novi tekst ZIOP”, rekli su iz CDT-a.

Bonus video: