Spajić hoće kabinet sa više žena

ZBCG za pozicije u vladi uglavnom kandidovao muškarce, danas novi sastanci

36926 pregleda 217 reakcija 106 komentar(a)
Moraće da urade preraspodjelu na listi kandidata: poslanici ZBCG, Foto: Luka Zekovic
Moraće da urade preraspodjelu na listi kandidata: poslanici ZBCG, Foto: Luka Zekovic

Novi izazov u sastavljanju vlade, moglo bi da predstavlja nastojanje mandatara i lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića da u novoj izvršnoj vlasti bude 30 odsto žena.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, tokom razgovora s predstavnicima koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), Spajić im je skrenuo pažnju da su za pozicije u vladi uglavnom kandidovali muškarce, a da on želi da u novoj izvršnoj vlasti bude što više žena, odnosno 30 odsto.

Prema izvorima “Vijesti” bliskih ZBCG, to je malo usporilo dogovor s tom koalicijom...

Prema drugom izvoru “Vijesti”, Spajić nije bio precizan sa procentima, ali je u pregovorima ukazao partijama da je zastupljenost žena nešto na čemu će insistirati.

Iz PES-a nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o tome.

PES, kako su “Vijesti” ranije objavile, sa ZBCG intenzivno pregovara i zasad su najbliži dogovoru da toj koaliciji pripadnu četiri ministarstva, potpredsjedničko mjesto u Skupštini i eventualno pozicija potpredsjednika vlade.

Nakon parlamentarnih izbora 11. juna u Skupštinu je ušlo najmanje žena od uvođenja kvota za manje zastupljeni pol, iako međunarodni standardi zahtijevju ravnopravnu zastupljenost polova u politici. U novom sazivu, od 81 poslaničkog mjesta žene zauzimaju 17, odnosno 21 odsto. Na početku saziva iz 2016. bilo je 19 žena, ili 23 odsto, a 2020. godine 18, odnosno 22 odsto.

Od 15 izbornih lista koje su učestvovale na izborima 11. juna, samo je jedna na čelu imala ženu i to pokret “Mi možemo”, koji nije prešao cenzus.

Prije više od deceniju prvi put su u izborni zakon uvedene kvote za manje zastupljeni pol i predviđeno je da najmanje 30 odsto i jedno od četiri mjesta na izbornim listama pripadne ženama. Godinama se traži dalje unapređenje ovog zakonskog akta kroz uvođenje norme o učešću najmanje 40 odsto žena na listama.

Žene u Crnoj Gori čine više od polovine stanovništva, 50,6 odsto. Pravo glasa su stekle 1946. godine, a od uvođenja parlamentarizma 1906. do danas, Crna Gora nije imala ženu premijera ili predsjednicu.

Spajić je za danas zakazao nove sastanke o formiranju vlade.

Za danas zakazao nove sastanke o formiranju vlade: Spajić
Za danas zakazao nove sastanke o formiranju vlade: Spajićfoto: Luka Zeković

Spajić će se, prema nezvaničnim najavama, prvo sastati s liderima svih parlamentarnih partija koje su ga na konsultacijama kod predsjednika države Jakova Milatovića podržale za mandatara. Na drugom sastanku trebalo bi da razgovara s liderima ZBCG Milanom Kneževićem i Andrijom Mandićem. Tom sastanku će prisustvovati i Demokrate.

Spajić je u četvrtak od partijskog kolege i šefa države Jakova Milatovića dobio mandat za sastav vlade. Rok da završi taj posao je tri mjeseca, a mora dobiti podršku najmanje 41 poslanika. Međutim, zbog neophodnih reformi, prvenstveno u oblasti vladavine prava i za to potrebne dvotrećinske većine u parlamentu, Spajić traži podršku 49 poslanika.

Spajiću su, tokom konsultacija kod predsjednika, podršku da krene u stvaranje kabineta dale partije koje imaju 44 mjesta u parlamentu - PES s partnerima, Demokrate, Bošnjačka stranka, Socijalistička narodna partija (SNP), Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca, Demokratska unija Albanaca, Forca i Hrvatska građanska inicijativa.

Međutim, za sada su, tokom pregovora, podršku izboru vlade, osim PES-a koji ima 22 poslanika, najavile još samo Demokrate, koje imaju sedam predstavnika u parlamentu. O sastavu nove vlade Spajić jedino nije pregovarao sa DPS-om i GP URA.

Joković ne vidi zašto BS i ZBCG ne bi mogli zajedno u vladu

Lider SNP-a Vladimir Joković je kazao da će se njegova partija odazvati pozivu mandatara i da će dati svoj doprinos da se vlada formira što prije. On je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG kazao da je za SNP važno da se formira stabilna izvršna vlast, s podrškom najmanje 49 poslanika nezavisno od toga da li će oni biti dio nje.

Apelovao je na sve da isključe ucjenjivačke pozicije i ne vidi zašto Bošnjačka stranka i ZBCG ne bi mogli zajedno u vladu.

Bonus video: