U Tuzima traže nove izbore

Lokalni parlament će na sjutrašnjoj sjednici usvojiti novi statut sa ovlašćenjima opštine Tuzi, koja će do septembra 2018. godine funkcionisati kao opština u okviru Glavnog grada
1 komentar(a)
Nik Đeljošaj, Foto: Luka Zeković
Nik Đeljošaj, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.08.2017. 07:00h

Skupština Gradske opštine Tuzi trebalo bi sjutra da raspravlja o skraćenju mandata lokalnog parlamenta, kako bi se omogućilo da se izbori u Malesiji održe 26. novembra, saznaju „Vijesti“.

Inicijativu za skraćenje mandata lokalnog parlamenta podnijeli su odbornici albanskih stranaka, na predlog Albanske alternative, a njenim usvajanjem omogućilo bi se da izbori u Tuzima budu održani istovremeno sa izborima u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju.

Skraćenje mandata lokalnog parlamenta nedavno je predlagao funkcioner Albanske alternative Nik Đeljošaj, navodeći da izbore treba održati u novembru, kao i da tada treba glasati i u Ulcinju.

Lokalni parlament će na sjutrašnjoj sjednici usvojiti novi statut sa ovlašćenjima opštine Tuzi, koja će do septembra 2018. godine funkcionisati kao opština u okviru Glavnog grada.

Sagovornik „Vijesti“ iz jedne od albanskih stranaka kazao je da je inicijativa o skraćenju mandata podnijeta kako bi se u Malesiji izbjeglo održavanje dva izborna ciklusa u nepuna tri mjeseca. Redovni izbori u gradskoj opštini Tuzi trebalo bi da budu održani u maju zajedno sa izborima u Podgorici, da bi se za novu lokalnu upravu ponovo glasalo nakon formiranja punopravne opštine u septembru 2018.

„Kada smo pravili dogovor oko punopravne opštine, dogovorili smo se da ovaj model funkcioniše do stupanja na snagu zakona o punopravnoj opštini. Sada smo procijenili da je najbolje da se u novembru održe izbori za lokalni parlament, jer je već zakazano glasanje u tri opštine. Bilo bi nelogično i finansijski loše da na izbore izlazimo u maju pa ponovo u septembru“, kazao je sagovornik „Vijesti“, navodeći da bi lokalna uprava u Tuzima od novembra 2017. do septembra 2018. godine imala dovoljno vremena da se pripremi za funkcionisanje kao punopravna opština.

Prema tvrdnjama upućenih, prijevremeni izbori u Malesiji išli bi na ruku u Demokratskoj partiji socijalista (DPS), koja bi time obezbijedila podršku albanskih partija na predsjedničkim izborima. S druge strane, vladajuća partija mogla bi još jedinom da računa na glasove iz Malesije na izborima u Podgorici narednog maja, prije nego Tuzi dobiju status punopravne opštine.

Bonus video: