PES nudi dva sporazuma?

Nastavljaju se razgovori oko formiranja buduće vlasti

66984 pregleda 264 reakcija 138 komentar(a)
“Želimo da imamo vladu koja će naredne četiri godine odraditi veliki posao”: Sa sastanka sa ZBCG, Foto: Boris Pejović
“Želimo da imamo vladu koja će naredne četiri godine odraditi veliki posao”: Sa sastanka sa ZBCG, Foto: Boris Pejović

Ukoliko dođe do dogovora o formiranju nove vlasti, Pokret Evropa sad (PES) bi mogao potpisati dva sporazuma o koalicionoj saradnji - jedan s Demokratama i partijama manjinskih naroda, a drugi s koalicijom Za budućnost Crne Gore.

Time bi se, kako je objašnjeno “Vijestima”, izbjegao problem da partije manjina budu prozivane za direktnu saradnju sa ZBCG, za šta njihovo članstvo i saradnici ne bi imali razumijevanja.

Ta dva sporazuma bi naravno, kako je rekao jedan od izvora, bili povezani i to je jedna od mogućnosti.

Učesnici jučerašnjih sastanaka s mandatarom za sastav nove vlade Milojkom Spajićem (Pokret Evropa sad) tvrde da na njima nije bilo riječi o podjeli resora, ali su se složili da vladu treba formirati što prije.

Nezvanično, niko nije želio da kaže šta je bio ishod sastanaka.

Jedan od sagovornika “Vijesti” rekao je da su iz ZBCG prenijeli kako nijesu zadovoljni ponudom da dobiju resore prosvjete, turizma, poljoprivrede i još jednom pozicijom. Takođe i da su žele da budu okosnica vlade, ali im je Spajić rekao da nema ničijeg favorizovanja i da on namjerava da miri.

Najavljen je nastavak razgovora, ali nije precizirano kada.

Konstitutivna sjednica Skupštine počela je 27. jula i trebalo bi da bude nastavljena kada bude postignut dogovor o šefu parlamenta, što je dio ukupnog paketa o formiranju buduće vlasti.

Spajić je juče najprije razgovarao s predstavnicima partija koji su ga podržali tokom konsultacija kod predsjednika države Jakova Milatovića, a koje u parlamentu imaju 44 poslanika. Taj sastanak je trajao skoro tri sata. Na drugom sastanku, razgovarao je znatno kraće, s predstavnicima koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) - oko sat.

Demokrate će biti jedan od strubova buduće vlasti: Juče u PES-u
Demokrate će biti jedan od strubova buduće vlasti: Juče u PES-ufoto: Boris Pejović

Na oba sastanka bili su predstavnici Demokrata, čiji je lider Aleksa Bečić bio uz Spajića. Bečić je, kako sada stvari stoje, vjerovato budući šef parlamenta, a ta partija jedan od stubova buduće izvršne vlasti.

Na pitanje novinara da li očekuje da partije s kojima je održao sastanak budu dio vlade, Spajić je odgovorio da su se, samim tim što su podržali viziju koju je PES iskazao, kandidovale za to.

“Nemamo vremena za gubljenje, Evropska unija (EU) je ispred nas, ali moramo da damo maksimalan doprinos takvom procesu. Ne može EU da nas ugura kod njih, mi moramo da se trudimo i da radimo na sebi”, kazao je Spajić nakon razgovora s predstavnicima Ujedinjene Crne Gore, Socijalističke narodne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative, Civisa, Force, Albanskog foruma i Demokratske unije Albanaca.

Upitan da li ima partija koje učešće u vladi uslovljavaju time da u njoj ne bude ZBCG, on je odgovorio da je bilo različitih mišljenja, ali da je atmosfera bila konstruktivna.

“Postojalo je razumijevanje da je došlo vrijeme za novu Crnu Goru, bez podjela, s jasnom vizijom”, naveo je Spajić.

On je kazao da je ubijeđen da će, ako nastave ovako kako su krenuli, vladu formirati brže nego što zakon nalaže. Zakonski rok za formiranje vlade je 90 dana od dobijanja mandata. Spajiću je predsjednik države Jakov Milatović manadat da sastavi vladu dao 10. avgusta.

Jedan od lidera koalicije ZBCG Andrija Mandić kazao je da je zadovoljan sastankom sa mandatarom i predstavnicima Demokrata i dodao da nije bilo riječi o poziciji predsjednika Skupštine, koja je u početku bila prepreka u pregovorima jer je ZBCG insistirao na njoj.

Ta pozicija će, prema dosadašnjim informacijama, pripasti Demokratama. Ukopliko dođe do dogovora, ZBCG će pripasti četiri ministarstva, potpredsjedničko mjesto u Skupštini i eventualno pozicija potpredsjednika vlade.

Mandić je novinarima nakon sastanka rekao da su zaključili da bi novu vladu trebalo formirati što prije.

“Želimo da imamo vladu koja će naredne četiri godine odraditi veliki posao koji treba da promijeni Crnu Goru. Znate koliko je obaveza koje smo ostavili nekako po strani 2020. godine jer nije postojala dovoljna politička podrška u parlamentu”, kazao je Mandić.

Dodao je da će narednih dana nastaviti, kako je rekao, naporno da rade.

Spajić je, nakon prvog sastanka, rekao i da su principi PES-a za formiranje nove vlade prihvatljivi svim učesnicima sastanka.

On je kazao da su imali jako dobar i koristan sastanak. “Ekipa je heterogena, ali vidimo da imamo zajednički cilj i da su principi koje je PES potencirao svima prihvatljivi”, rekao je.

Bečić: Strateško partnerstvo sa PES-om

Lider Demokrata Aleksa Bečić izjavio je da to što je prisustvovao svim sastancima govori o strateškom partnerstvu sa PES-om.

“Nije pomenuta nijedna pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. U fokusu su bile druge teme. Nijedan od učesnika nije imao ništa protiv da buduća vlada počiva na temama kao što su borba protiv mafije, korupcije i kriminala, jačanje vladavine prava i jačanje građanske Crne Gore, povećanje plata i penzija...”, rekao je Bečić.

“Nemamo vremena za gubljenje, Evropska unija (EU) je ispred nas, ali moramo da damo maksimalan doprinos takvom procesu”, rekao je Spajić.

Bonus video: