Živković: Vučićeva priča da nema Srba koji upravljaju u Crnoj Gori je pitanje miješanja u unutrašnju politiku države

"Institucije ne funkcionišu, ovo je vrijeme bezvlašća", izjavio je on

45343 pregleda 315 reakcija 203 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Željka Vučinić
Sa pres konferencije, Foto: Željka Vučinić
Ažurirano: 18.08.2023. 13:20h

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), Danijel Živković, kazao je da Aleksandar Vučić ima svoje igrače u Crnoj Gori i da je to koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) i da je priča da nema Srba koji upravljaju u Crnoj Gori pitanje miješanja u unutrašnju politiku države.

"To je pritisak na mandatara da uvede koaliciju ZBCG u vladu", dodao je Živković na pres konferenciji.

Podsjetio je da nema odgovora Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) po prijavi podnesenoj protiv Zdravka Krivokapića, FIlipa Adžića, Olivere Injac, Vesne Bratić, Jakova Milatovića, Danice Crnogorčević, Nikole Jovanovića, Marka Kovačevića zbog skrnavljenja simbola.

"DPS je predao preko 70 krivičnih prijava u prethodne dvije godine i do danas nema nikakav odgovor, već prijave stoje u ladicama tužilaštva", rekao je Živković

Govoreći o upadu građana na sjednice SO Andrijevica, Živković je rekao da država nema autoritet, već legalizuje nezakonito ponašanje i da se sa tim mora prestati.

"Institucije ne funkcionišu, ovo je vrijeme bezvlašća", izjavio je on

Istakao je da će insistirati da dobiju odgovor šta je sa njihovim prijavama.

Živković je podsjetio da nemaju odgovor tužilaštva ni povodom krivične prijave koju je SDT-u podnio opštinski odbor DPS-a Šavnika protiv više osoba koje su u produženom trajanju , na organizovan način, sprečavale nesmetano održavanje izbornog procesa.

“Ujedno su podnešene i krivične prijave protiv članova biračkih odbora koji su sprečavali održavanje izbornog procesa”.

Povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se 30 odsto Srba koji žive u Crnoj Gori ništa ne pitaju, Živković je rekao da su Vučićeve izjave sve učestalije kako se ide prema formiranju vlasti u Crnoj Gori:

“Znamo za čiji račun i za čiji interes. Vučić ima svoje igrače na lokalnom terenu-konkretno mislim na koaliciju Za budućnost Crne Gore. Ta njegova izjava apsolutno nije utemeljena, zato što su Srbi bili zastupljeni u različitim strukturama upravljanja u Crnoj Gori dok je DPS vršila vlast. Narativ o ugroženosti Srba ili bilo kog drugog naroda je narativ koji treba da proizvede određeni pritisak na nosoioce funkcija u Crnoj Gori. U ovom momentu Vučić to radi za račun bivšeg Demokratskog fronta”, rekao je Živković.

On je naglasio da je ZBCG već vlast u Crnoj Gori, navodeći da upravljaju sistemima poput Elektroprivrede, Rudnika uglja...

Istakao je da ovo nije prvi put da se Vučić miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, a sada želi da napravi pritisak na budućeg mandatara Milojka Spajića ne bi li ZBCG uveo u vlast.

On je kazao da ne zna na osnovu kojih ustavnih nadležnosti predsjednik Crne Gore Jakov Milatović može rješavati pitanje Instituta “Simo Milošević”.

Milatović je na Tviteru saopštio da će naredne sedmice sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, razgovarati o dugu Insitituta Dr Simo Milošević, te da će se zauzeti da ovaj zdravstveni centar opstane i povrati svoju staru slavu i opet postane stub razvoja zdravstvenog turizma u Crnoj Gori.

“To pitanje je u nadležnosti Vlade i resornog ministarstva i ne vidim na osnovu čega predsjednik države može to da rješava...”, istakao je Živković.

Živković je na pitanje novinara o kongresu partije, rekao da o eventualnoj njegovoj kandidaturi za predsjednika uopšte ne razmišlja.

Bonus video: