DPS: Propagandnim filmom o Podgoričkoj skupštini udara se na temelje crnogorske državnosti i ruše tekovine 21. maja

Demokratska partija socijalista pozvala ministarku Vlaović da zabrani dalje prikazivanje filma koji je predstavljen u Plužinama, Šavniku i na Žabljaku

15452 pregleda 128 reakcija 90 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je Ministarstvo kulture i resornu ministarku Mašu Vlaović da zabrani dalje prikazivanje, kako su rekli, propagandnog filma o Podgoričkoj skupštini "Crna Gora međa istine i laži", kojim se, poručuje DPS, udara na temelje crnogorske državnosti i kojim se ruše tekovine 21. maja 2006. godine.

Filmom koji je prikazan u Plužinama, Šavniku i na Žabljaku se, kako je saopštila ta partija, iznova iskazuje težnja o ponovoj aneksiji Crne Gore i ukidanju njene nezavisnosti.

"Jasno je da jedni te isti velikosrpski nacionalisti zakleti u ideologiju velikosrpstva pod novim pseudonimom 'srpskog sveta' i na ovaj način žele plasirati istorijski falsifikat i predstaviti svoju stranu istorije. Sve to ima za cilj preoblikovanje građanske i sekularne Crne Gore u srpsku, teokratsku državu, u kojoj će multivjerska i multikonfesionalna zajednica biti zamijenjena jednom vjerskom organizacijom koja će imati monopol u našoj državi", navodi se u saopštenju.

Evidentno je, smatraju u DPS-u, da vlasti od 30. avgusta 2020. godine u kontinuitetu pokušavaju izvršiti reviziju istorije, izvesti Crnu Goru iz NATO saveza, zaustaviti njen dalji evropski put i "svojim nakaradnim interpretacijama" zamijeniti ono što su istorijski fakti. DPS će, zaključuju, "kao državotvorna partija" tome uvijek biti nepremostiva brana.

Crnogorski parlament je u novembru 2018. godine, na inicijativu tadašnje većine predvođene DPS-om, usvojio rezoluciju kojom se proglašavaju ništavnim odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine.

Bonus video: