Čarapić: Odluka da se ne vrši izbor kandidata koji je isplivao kao pobjednik javnih konkursa je skandalozna

On je dodao da odluka predstavlja frapantan primjer zloupotrebe službenih ovlašćenja, diskriminacije i sveukupno zlokobnosti administracije

8504 pregleda 74 reakcija 9 komentar(a)
Čarapić, Foto: Pokret Evropa sad
Čarapić, Foto: Pokret Evropa sad

Vasilije Čarapić, član predsjedništva Pokreta Evropa sad (PES) i poslanik u Skupštini Crne Gore kazao je da je donošenje odluke Generalne direktorice u Ministarstvu prosvjete, Aleksandre Kuč, da se ne vrši izbor kandidata koji je bio najbolje rangiran na javnim konkursima za dva radna mjesta "jedna od najskandaloznijih odluka koju je neka administracija donijela."

On je istakao da odluka predstavlja frapantan primjer zloupotrebe službenih ovlašćenja, diskriminacije i sveukupno zlokobnosti administracije.

"Imam potrebu da javnost informišem o jednoj od najskandaloznijih odluka koju je neka administracija donijela, a koja predstavlja frapantan primjer zloupotrebe službenih ovlašćenja, diskriminacije i sveukupno zlokobnosti administracije", napisao je Čarapić u objavi na Tviteru.

"Naime, Generalna direktorica u Ministarstvu prosvjete, izvjesna Aleksandra Kuč, po ovlašćenju ministra prosvjete, izvjesnog Vojinovića, dana 20.07.2023. godine donijela je odluku o tome da se ne vrši izbor kandidata koji je isplivao kao pobjednik javnih konkursa za radna mjesta - SS III u Direkciji za evropske integracije i EU fondove i SS III u Direkciji za međunarodnu saradnju, uprkos činjenici da su konkursi tog dana okončani i da je lista za izbor kandidata utvrđena", piše u Čarapićevoj objavi.

"U pomenutoj odluci navodi se da je procedura u cjelosti sprovedena i da je 20.07.2023. godine obavljen intervju sa pobjedničkim kandidatom, ali se takođe navodi da je nakon tog intervjua a istog dana Ministarstvo donijelo Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, koje je dostavljeno Vladi na saglasnost. Izmjenama Pravilnika, koji u momentu donošenja Odluke nije ni stupio na snagu, vršiće se novi raspored službenika i namještenika, pa kandidat koji je tog dana bio na intervjuu nije u mogućnosti da dobije posao", navodi Čarapić.

On je poručio da je gore opisano jako loše, te da je prosto nevjerovatno na šta su ljudi koji u sistemu obnašaju odgovorne funkcije spremni da urade.

Čarapić je rekao da vjeruje da se prvi put dešava da se Pravilnik o sistematizaciji mijenja tik pred donošenje odluke o nečijem zaposlenju na osnovu konkursa, te dodao da je to "sramno za resornog ministra i Vladu koja je ovo omogućila."

"Naročito je sramno da ovo radi Vlada koja je već godinu dana bez legitimiteta, i to u periodu nakon izbora kojom je ista smijenjena još jednom od strane građana, a da ne pričamo o tome kako jedna takva Vlada stvarno nema ni potrebe ni legitimiteta da mijenja Pravilnik o sistematizaciji bilo kojih radnih mjesta u bilo kojem resoru", napisao je Čarapić.

Zaključio je da se nada da na grubi prelazak ove crvene linije neće izostati sistemska reakcija nadležnih pravosudnih organa.

Bonus video: