PES Bar: Zapuštena kanalizaciona mreža i veliki broj nelegalnih priključaka u Šušanju doveli su do ekoloških ekscesa

Iz PES-a kažu da se, nakon što su kilometarske kolone automobila i nesnosne saobraćajne gužve postali uobičajena pojava u ljetnjim mjesecima, pred aktuelnom vlašću u Baru našao još jedan nerješiv problem

13729 pregleda 43 reakcija 10 komentar(a)
Gradska plaža u Baru, Foto: Shutterstock
Gradska plaža u Baru, Foto: Shutterstock

Nedostatak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, zapuštena kanalizaciona mreža i veliki broj nelegalnih priključaka doveli su do ekoloških ekscesa opasnih po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

To su ocijenili iz barskog odbora Pokreta Evropa sad (PES) nakon što je ranije danas iz Instituta za biologiju mora saopšteno da je na plažama Žukotrlica I i II morska voda lošeg kvaliteta, zbog čega su istaknute crvene zastavice i zabranjeno kupanje.

Iz PES-a kažu da se, nakon što su kilometarske kolone automobila i nesnosne saobraćajne gužve postali uobičajena pojava u ljetnjim mjesecima, pred aktuelnom vlašću u Baru našao još jedan nerješiv problem.

"Naime, vijest o rezultatima analize koja je ukazala na izrazito loš kvalitet morske vode na plažama Žukotrlica I i II, i posljedično dovela do zabrane kupanja na ovim lokacijama, izazvala je ozbiljnu reakciju javnosti, zabrinutu za zdravlje ljudi u našem gradu. Takođe, vijest se ubrzo proširila regionom, čime je načinjena nesaglediva šteta po imidž naše opštine kao prepoznatljive turističke destinacije", kazali su iz ovog odbora.

Ističu da je jedan od uzroka zagađenja nekontrolisano izlivanje otpadnih voda u rijeku Željeznicu, koje se potom ulivaju u more.

"Ovaj problem je između ostalog uzrokovan i građevinskom ekspanzijom u naselju Šušanj čija postojeća kanalizaciona mreža ne može da zadovolji potrebe novosagrađenih objekata. Nedostatak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, zapuštena kanalizaciona mreža i veliki broj nelegalnih priključaka dovodi do ovakvih ekoloških ekscesa opasnih po životnu sredinu i zdravlje ljudi. Iako su proteklih mjeseci predstavnicima vladajuće koalicije bila puna usta evropskih integracija, podsjećamo ih da su očuvanje životne sredine i održivi razvoj osnovne vrijednosti evropske porodice naroda kojoj stremimo".

Iz PES-a podsjećaju i na značaj Ustavom zagarantovanog prava na zdravu životnu sredinu.

"...i potrebu većeg zalaganja kako organa javne vlasti, tako i svih građana zajedno u cilju obezbjeđivanja zdravih uslova života i poboljšanja njegovog kvaliteta", zaključuje se u saopštenju..

Bonus video: