Milatović: Učlanjenjem Crne Gore u EU bi se poslala poruka da je proces proširenja živ

"Uz evropsku budućnost Zapadnog Balkana, teme sastanka su i podrška Ukrajini kao i energetska bezbjednost na Balkanu i Jugoistočnoj Evropi. Očekuje se i usvajanje posebne Deklaracije kojom bi se istakla dodatna podrška svih država ispunjavanju ovih ciljeva", navodi se u saopštenju

22198 pregleda 26 reakcija 28 komentar(a)
Predsjednik Ukrajine, lideri EU i Zapadnog Balkana u Atini, 21. avgusta 2023. godine, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Predsjednik Ukrajine, lideri EU i Zapadnog Balkana u Atini, 21. avgusta 2023. godine, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je Crna Gora spremna za ulazak u Evropsku uniju i da bi se njenim učlanjenjem poslala dobra poruka zemljama Zapadnog Balkana i Istočne Evrope da je proces proširenja živ.

Milatović je to saopštio prisustvujući radnoj večeri u Grčkoj, sa liderima Balkana i najvišim zvaničnicima Evropske unije, čiji je domaćin premijer Grčke Kirijakos Micotakis, saopšteno iz Kabineta predsjednika.

Micotakis i Milatović
Micotakis i Milatovićfoto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Svečanost je upriličena, kako se navodi, povodom 20 godina od usvajanja Solunske deklaracije.

"Uz evropsku budućnost Zapadnog Balkana, teme sastanka su i podrška Ukrajini kao i energetska bezbjednost na Balkanu i Jugoistočnoj Evropi. Očekuje se i usvajanje posebne Deklaracije kojom bi se istakla dodatna podrška svih država ispunjavanju ovih ciljeva", navodi se u saopštenju.

Skupu u Atini, kako je saopšteno, prisustvuju predsjednica Evropske Komisije Ursula von der Lajen, predsjednik Evropskog Savjeta Šarl Mišel, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Sa radne večere
Sa radne večerefoto: Kabinet predsjednika Crne Gore

"Na sastanku su prisutni i predsjednica Moldavije Maja Sandu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, premijer Hrvatske Andrej Plenković, premijer Bugarske Nikolaj Denkov, premijer Rumunije Marsel Čolaku, premijer Kosova Albin Kurti i predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto", dodaje se u saopštenju.

Sa radne večere
Sa radne večerefoto: Kabinet predsjednika Crne Gore

"Milatović će u utorak imati bilateralne sastanke sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, a zatim domaćinima, predsjednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu i premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom", saopšteno je iz Kabineta Predsjednika.

Važnim bilateralnim sastancima u Atini Milatović, kako se navodi, nastavlja posjetu glavnim gradovima zemalja Evropske unije koju je započeo u Briselu, a sve u cilju ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

Bonus video: