"Katnić da ispita je li Džaković kupljen": Otkazana sjednica SO Budva

Džaković je odbacio optužbe, navodeći da želi da se na Javnom servisu organizuje emisija u kojoj će da iznese podatke o korupciji budvanske vlasti i vezama sa porodicom Đukanović
158 pregleda 72 komentar(a)
Dragan Krapović, SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Dragan Krapović, SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.08.2017. 17:39h

Sjednica Skupštine opštine Budva, planirana za danas, nije održana zbog neispunjavanja kvoruma, nakon što se u skupštinskoj sali nije pojavio nezavisni odbornik Stevan Džaković. Vladajuća koalicija Demokrate DF, SNP, DEMOS, URA, LP i SDP broji ukupno 16 odbornika i sa Džakovićem, nezavinsim odbornikom, ima neophodnih 17, što čini skupštinsku većinu.

U Sali nije bilo predstavnika opozcije iz redova DPS, Crnogorske i SD, koji su još ranije najavili da neće obazbjeđivati gradskoj vlasti skupštinsku većinu i davati joj legitimitet. Ovim je nastavljeno produbljavanje političke krize u kojoj se već dva mjeseca nalazi aktuelna budvanska vlast, od kada je Džaković, kao jedna od ključnih uslova daljoj podršci koalicionim partnerima, to da natjeraju svoje političke lidere u Podgorici da uđu u Skupštinu i izmijene zakon, odnosno otvore izborne liste, što je bilo i predizborno obećanje.

Na dnevnom redu današnje sjednice našla se i odluka o zaštiti Miločerskog parka i nedozvoljavanju kompaniji „Adriatic Properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa da gradi stanove za tržište, odluka o davanju 300 kvadrata JPU “Ljubica Jovanović Maše“ u TQ Plazi za vrtić i smještaj djece, te odluka o otpremninama.

Nedolazak Džakovića predstavnici vladajuće koalicije ocijenili su korupcijom, smatrajući da je "kupljen", te pozvala Specijalnog tužioca Milivoja Katnića da ispita slučaj. Sumnjaju da je Džaković povezan sa "interesima Prve familije", odnosno porodice Đukanović koja, kako smatraju, upravlja kompleksom Sveti Stefan-Miločer.

Šef lokalnog parlamenta Đorđije Vujović (DF) direktno je optužio Džakovića da je "kupljen od strane Prve familije."

„Onaj koji se nije pojavio po mom mišljenju je kupljen. Apsolutno stojim iza toga i veliki interesi. Prva familija u Miločerskom parku treba da zaradi 200 miliona eura. Svima je jasno ko je vlasnik „Adriatic Propertiesa“. Sada im je jendostavno došlo da mogu to da uzmu. Javno im poručujem da su se prevarili. Neka idu na Brione, Centralni park u Njujorku i tamo neka grade, ali će ih tada poslati u ludnicu. Poručujem „gospodaru“ da Miločerski park nikada neće biti Prve familije. Oni mijenjaju gospodare, umjesto jednog koga su poslali za Beograd, sada su drugog doveli tu na Miločer. Opština Budva će iznaći način da sačuva ono što joj pripada“, kazao je Vujović

Prema njegovim riječima, ne postoji ni jedan racionalan razlog, zbog čega nije bilo kvoruma.

„Opština Budva i javna preduzeća stabilno posluju, na računima su milioni eura, izmirujemo sve obaveze. Osnovni razlog zbog čega nema kvoruma je ono što DPS radi punih 27 godina, jednostavno kupuje odbornike, jendostavno su navikli tako da vladaju. Žele da se dočepaju Opštine Budva na način kako su navikli da rade“, naveo je Vujović.

Pejović: Da je na dnevnom redu bila odluka o bogaćenju Marovića, DPS bi trčeći došao

Potpredsjednik Demokrata i šef odbornikog kluba Mijomir Pejović pozvao je glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da ispita cijeli slučaj, smastrajući da nedolazak Džakovića ima veze sa korupcijom.

„To što odbornici DPS nijesu došli, nije začuđujuće. Da je nekim slučajem se danas trebalo da se glasa o nekoj odluci o bogaćenju Marovića za nekoliko desetina miliona eura oni bi trčeći došli. Ali, kada treba da se zaštiti Miločerski park, kada treba djesci treba da se dodijele prostorije za vrtić, njih ovdje naravno nema, jer oni ne brinu o interesu građana, već krupnog kapitala. Međutim, zabrinjavajuće je nepojavljivanje odbornika Džakovića. Evo ga sporazum o postizbornoj kolicionoj saradnji koga je on potpisao. U toj sporazumu jasno stoji da se potpisinici sporazuma obavezuju da će sačuvati od degradacije i neplanske gfradnje nekoliko lokalcija, među kojima su Miločer i Kraljičina plaža. Nama ne preostaje ništa drugo nega da pozovemo SDT da ispita koji su motivi doveli da odbornik koji je potpisao ovaj dokument, danas ne pojavi na sjednici“, kazao je Pejović.

Krapović: Umjesto hotela „Kraljičina plaža“ predviđeno naselje

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović je uvjeren da vladajuća koalicija još uvijek postoji.

„Razočaran sam ovakvim odnosom svih onih koji nijesu došli na današnje zasijedanje. Ova vlast je od samoga početka bila na iskušenju i prije nego što je formirana. Znate i sami kakva je situacija u Budvi, to su ogromni interesi koji se mjere stotinama miliona eura. Krenuli smo te interese da ugrožavamo i štitimo opšti interes svih građana i shodno tome su uslijedile su reakcije. Očigledno je da stižemo do kulminacije, kvoruma opet nije bilo. Sada moramo da postavimo ozbiljnija pitanja, mislim da sa ponavljaju neke stvari koje su se u Budvi dešavale u prošlosti. Na dnevnom redu je bilo nekoliko odluka koje nedvosmisleno ugrožavaju interese Prve familije. Ova skupštinska većina je poljuljana političkom ili generalnom korupcijom," kazao je Krapović.

On je pokazao izvod iz Plana priobalnog područja posebne namjene, koji do sada javnost nije imala prilike da vidi, gdje jasno stoji da je na mjestu dosodašnjeg hotela „Kraljičina plaža“ predviđen umjesto prostora za turizam, naselje.

„Prostornim planom Opštine Budva na mjestu Kraljičine plaže je turizam. Međutim, to ova Vlada mijenja, zato smo ovakvom odlukom pokušali da zaustavimo. Naravno kvoruma nema i oni koji nijesu dali kvorum, neka podnesu račun građanima, mi ne želimo da preuzmemo odgovornost za tako nešto. Ovo je krivica Stevana Džakovića i on prije svega treba da odgovori zašto se ova odluka nije usvojila“, naveo je on.

Krapović je kazao da očekuje scenarije od strane opozcije, kako bi bez izbora preuzeli vlast.

„Više nego jasno da gospoda u opozciji ima dovoljan broj odbornika da mogu pokrenu sve evetualne procese i mehanizme, pa eventulano da iniciraju i skraćenje mandata. Mi smo na stanovštu da ova vlast treba da nastavi da radi. Oni to neće da pokrenu, jer ne žele izbore. Oni žele da se nekakvim manipulacijama i zakulisnim dogovorima, nekako prepakuje i napravi nova skupštinska većina i da se donose odluke u interesu centara moći“, kazao je Krapović

Džaković: O tome ko je korumpiran možemo javno u emisiji

Džaković je kazao da sjednici SO Budva nije prisustvovao jer, kako je kazao, aktuelna vlast u Budvi nije ispoštovala niti jedan od zahtjeva koje su imali on i ljudi koje zastupa.

„Lideri takozvane opozicije u Crnoj Gori nemaju namjeru da vrate pravo glasa Crnoj Gori. To pravo glasa je Crna Gora imala prije 112 godina. Oni se zaklinju u čast i poštenje, obećali su u svojim programima da će građanima vratiti pravo glasa, da možemo neposredno da biramo svoga predstavnika u parlamentu. Oni to i dalje izbjegavaju, jer lideri opozcije zajedno sa DPS-om rade za istoga gazdu. Ako misle da ovo nije istina neka na RTCG organizuju emisiju, mi smo spremni da dođemo i da se vidi ko tu laže narod. Ti lideri opozicije neka uđu u parlament, pokrenu inicijativu za izmjenu izbornog zakona, ali oni ne žele da daju pravo glasa građanima. To ne žele jer nikada ne bi bili izabrani u parlamentu, i tu im je konsenzus sa DPS-om “, kazao je Džaković.

On je podsjetio da je upravo on sa dvojicom svojih kolega, bio jedini opozcionar, koji su podnosili krivične prijave i otkrili sve afere, zbog kojih je Budvi vraćeno više od 30 miliona eura štete.

„Niko od Demokrata i ostalih nije htio da potpisuje krivične prijave, tada su se bojali“, kazao je Džaković

Osrvćući se na optužbe o korupciji i vezi sa "Prvom familijom", Džaković je kazao da je budvanska vlast upravo radila u interesu Đukanovića.

„Kada je trebalo da usvoji planski dokument za Smokvicu, investitore koje zastupa Ana Đukanović, Skupština odmah to usvaja po predlogu Demokrata. Kada treba Luka Budva da se zaštiti, niko od tih Demokrata kojima su puna usta bila neće da napravi odluku o javnom interesu. Evo im predlog, neka naprave sjednicu o zaštiti Luke Budva pa da vidimo šta će da bude“, kazao je Džaković.

A o tome ko je korumpiran, Džaković je kazao da dođu u emisiju, pa će svako iznijeti svoje dokaze.

„Da vidimo ko je mijenjao zemlju od 7.000 kvadrata na nekom brdu za lokaciju na mora, neurbanizovanu za urbanizovanu. Da vidimo zaštio se usvaja Smokvica, ko sastanči sa ministrom po kafanama... Meni kažu da sam kupljen. Ja bih volio da vidim kako. Recite mi kako, tako što idem autobusom svaki dan na Cetinje na posao?“, kazao je Džaković ostajući pri stavu da se moraju ispoštovati uslovi.

Opozicija neće da daje legitimitet opštinskoj vlasti

Lider budvanskog DPS Srđa Popović je kazao da se obistinilo ono su govorilo da vlast koja je satkana na neprencipijelnoj koaliciji, ne može da funkcioniše.

„Jedina njihova dodirna tačka je mržnja prema DPS-u. Svi oni koji su se okupili na mržnji, njima perspektiva nije duga. Za nas je očekivan ovakav rasplet. Borićemo se svim pravnim sredstvima da ovu privremenu vlast, ili v.d. stanje kako ga nazivamo, da što prije pošaljemo u prošlost. Sazreli su uslovi da u Budvi dođe do novih izbora.“, kazao je Popović

Odbornik Crnogorske Pero Duletić ponovio je stav opštinskog odbora njegove partije da neće davati kvorum.

„Pravilo u demokratskom svijetu je da taj koji vlada mora imati svojih kvalifikovanih 51 odsto, što ova vlast nema. Žao nam je što neke odluke koje su danas bile na sjednici SO će trajati, ali to su pravila“, naveo je Duletić.

Bonus video: