SNP: Malo ko je nanio štetu svojoj partiji kao Đurović

"Upravo je Đurović sa pozicija predsjednice Skupštine preduzimala pojedine korake kojima se čudilo naše članstvo i zbog čega smo često svi bili kritikovani"

30487 pregleda 219 reakcija 65 komentar(a)
Foto: Mediabiro
Foto: Mediabiro

Malo koji funkcioner bilo koje partije je nanio toliku štetu svojoj partiji kakvu je Danijela Đurović u kontinuitetu nanosila Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP), ocijenili su iz ove partije.

Oni su se oglasili povodom intervjua koji je doskorašnja predsjednica Skupštine i doskorašnja funkcionerka SNP dala "Vijestima".

Đurović je kazala da zna se čija je krivica što SNP slavi cenzus.

Iz SNP su kazali da je nekoliko bivših funkcionera SNP-a, predvođenih Đurović, na Vidovdan ove godine krenulo "nemoralnim političkim putem", odričući se načela i principa po kojima se SNP 25 godina prepoznaje kao časna partija poštenih i vrijednih ljudi.

"Najbolje svjedočanstvo ovoj tezi je današnje obraćanje Đurović kojim je potvrdila da su ona i još nekoliko naših bivših funkcionera već neko vrijeme predano radili kako bi nanijeli političku štetu SNP-u nadajući se da SNP neće preći cenzus. Taj cilj nijesu ostvarili. SNP je na izborima ostvario mnogo bolji rezultat nego što su oni očekivali i uprkos opstrukcijama koje su vršili", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je SNP jedan od ključnih konstituenata Vlade Crne Gore, a da će na žalost Đurović i ostalih biti jedan od najvažnijih aktera crnogorske politike i ubuduće.

Takav uticaj i snagu, kažu, SNP ostvaruje zahvaljujući svojoj politici i zahvaljući časnim članovima i glasačima SNP-a koji, kako tvrde, svi do jednoga osuđuju ove poteze Đurović i još nekih bivših funkcionera.

Iz SNP optužuju Đurović da je kriva za propadanje hercegnovskog odbora.

"Ono što sva Crna Gora danas zna jeste da je malo koji funkcioner bilo koje partije nanio toliku štetu svojoj partiji kakvu je Danijela Đurović u kontinuitetu nanosila SNP-u. Gospođa Đurović je odgovorna zato što je naš odbor u Herceg Novom sa pozicija apsolutne vlasti sveden na dva odbornika, koji su poslije nekog vremena odbjegli, a SNP ostao bez ijednog. Njen matični lokalni odbor u Herceg Novom je nije predložio ni za to da bude kandidat za poslaničku listu, a nakon što je izabrana za predsjednicu Skupštine Crne Gore ona nijednom nije kročila u svoj matični lokalni odbor. U izbornoj kampanji nije doprinosila, već se nadala da će SNP uzeti što je moguće manje glasova", piše u saopštenju.

Kažu i da o tome u kojoj mjeri su Đurović i još neki bivši funkcioneri potpali pod uticaj DPS-ovog načina vođenja politike najbolje govori podatak da su se oni odrekli stranačkih funkcija u SNP-u, ali se niko od njih nije odrekao nijedne državne funkcije na koje su došli zahvaljujući isključivo SNP-u.

"To je politički nemoral koji će ući u udžbenike kao klasični primjer političke pokvarenosti, neetičnosti i zaslijepljenosti funkcijama. Upravo je Đurović sa pozicija predsjednice Skupštine preduzimala pojedine korake kojima se čudilo naše članstvo i zbog čega smo često svi bili kritikovani. Podsjećamo građane da je Danijela Đurović u dogovoru sa DPS-om zaslužna za to što je Radoje Žugić i dan danas guverner Centralne banke Crne Gore. Ona je direktno odgovorna za to što radnici KAP-a, kojima je zahvaljujući SNP-u omogućen odlazak u penziju po povlašćenim uslovima, ni dan danas nijesu ostvarili to pravo jer se gospođa Đurović više nudila za ambasadorsku poziciju nego za to da se mnogo više založi da radnici KAP-a ostvare prava koja im pripadaju", tvrde iz SNP.

Iz ove partije navode i da su ih u vrijeme lokalnih izbora koštali postupci Đurović koja je, kako tvrde, sa DPS-om dogovaraa izglasavanje tzv. zetskih zakona.

"Da paradoks bude doveden do maksimuma, za svoj izborni neuspjeh na lokalnim izborima u Podgorici Nebojša Vuksanović, koji je tada nosio izbornu listu SNP-a, a koji je sada prvi saradnik Đurović, najviše je optuživao upravo Đurović. Danas je to izgleda potisnuto u zaborav, ali i to i svu drugu štetu koju su nam stvarali u poslednje vrijeme pamte članovi i glasači SNP-a i poručuju i gospođi Đurović i ostalim našim bivšim funkcionerima da im svima zajedno želimo srećan put u zagrljaj Đukanovićevog DPS-a".

Poručuju i da nije bilojasnije poruke da je Đurović sebe politički dalje vezala za DPS od odluke DPS-a da sruši vladu zbog potpisivanja Temeljnog ugovora, a da samo mjesec dana kasnije nju sačuva na mjestu predsjednice Skupštine.

"Sve što gledamo ovih dana povodom djelovanja pojedinih naših bivših funkcionera predvođenima Danijelom Đurović direktna je posledica direktnih dogovora koje su iza naših leđa pravili sa Đukanovićevim DPS-om".

Dodaju i da se Miomir Vojinović, bivši ministar prosvjete svojski potrudio da im našteti, te da je smjenjivao sa državnih pozicija pojedine funkcionere koji su bili privrženi reformama i idealima pobjede od 30. avgusta, a promovisao pojedince koji su jedino bili lojalni DPS-u ili DPS-ovim satelitima.

"Nijesmo se mogli načuditi zašto to radi, ali vrijeme je riješilo rebus i otkrilo da i Vojinović i Đurović i svi drugi naši bivši funkcioneri koji se ovih dana okupljaju oko nove političke opcije odavno kuju plan kako da iznevjere SNP, a da se što je moguće više približe poraženom DPS-u. Četvrt vijeka SNP se u Crnoj Gori borio za razvlašćivanje DPS-a i taj cilj je izboren 30. avgusta 2020. godine. Nekada dominantna, najmoćnija partija u Crnoj Gori danas je duboka opozicija. SNP je, dakle, uspio da pobijedi mnogo ozbiljnije i teže protivnike od prebjega kao što su Đurović i još neki naši bivši funkcioneri", navodi se u saopštenju.

Iz SNP zaključuju da partija može biti samo uticajnija i jača bez ljudi poput Đurović koju su optužili za nemoram i gramzivost.

Bonus video: