Kavarić: Prestao osnov zabrane ulaska Božoviću u Crnu Goru

MUP donio novo rješenje u slučaju bivšeg ambasadora

9955 pregleda 4 komentar(a)
Božović prilikom predaje akreditiva Đukanoviću (arhiva), Foto: Predsjednik. me
Božović prilikom predaje akreditiva Đukanoviću (arhiva), Foto: Predsjednik. me

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) poništilo je odluku granične policije iz 30. septembra prošle godine kojom je zabranjen ulazak u državu tadašnjem ambasadoru Srbije Vladimiru Božoviću i naložilo policiji da donese novu odluku.

MUP je tako postupio po presudi Upravnog suda koji je ranije utvrdio da policija, kada je donijela odluku da je Božović opasan po nacionalnu bezbjednost, nije navela razloge toga već se samo pozvala na takav stav Agencije za nacionalnu bezbjednost. Upravni sud je zaključio da su ti podaci, koji su bili proglašeni tajnim, morali biti dostavljeni MUP-u ali i njima kada su odlučivali.

Po zakonu, policija donosi odluku, MUP odlučuje po žalbi a onda se podnosi tužba Upravnom sudu. Isto je obrnuto, Sud je poništio rješenje MUP-a, koji sada nalaže policiji da donese novu odluku baziranu na sudskoj presudi i njihovom stavu.

Božovićev advokat Dalibor Kavarić rekao je “Vijestima” da je MUP pravilno postupio kada je poništio prvostepeno rješenje policije kojim je Vladimiru Božoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru.

“Ono što je sada tehnički i procesno bitno jeste da je rješenje Uprave policije - Sektora granične policije kojim je Vladimiru Božoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru stavljeno van snage, na koji način je prestao pravni osnov po kome je u policijskom sistemu Božoviću bila unesena zabrana, što u konačnom znači da Božović može odmah ući i boraviti u Crnoj Gori, shodno važećim zakonskim propisima o kretanju i nastanjivanju kao i propisima o registrima prebivališta i boravišta”, kaže.

On, međutim, zamjera MUP-a na sporosti u postupanju i, kako navodi, probijanju zakonskih rokova za donošenje drugostepene odluke s obzirom na to da je presuda Upravnog suda donesena početkom maja 2023. godine.

“Ovo uz period odlučivanja Upravnog suda predstavlja period od blizu godine institucionalnog iživljavanja i maltretiranja porodice Božovića, njegovih starih roditelja i njega lično”, kazao je advokat.

Božović je protjeran iz Crne Gore pri kraju mandata Vlade Duška Markovića, krajem novembra 2020. godine. Tada je saopšteno da je povredio Bečku konvenciju o diplomatskim privilegijama i imunitetima, odnosno da je omalovažio državu izjavama koje su bile nediplomatske i politički sporne tadašanjoj vlasti.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Vladimira Božovića za persona non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru. Dvije vlade nakon smjene vlasti DPS-a nijesu mijenjale odluku o protjerivanju Božovića, a on je dvije godine kasnije vraćan sa graničnog prelaza.

Srbija još nije predložila novog ambasadora u Podgorici nakon što je dogovorena razmjena diplomata prilikom boravka novog predsjednika Jakova Milatovića u Beogradu

Kavarić smatra da je postupak pokrenut na osnovu vanpravnih i subjektivnih razloga kojima se rukovodio bivši direktor ANB-a Savo Kentera i njegov tim “kao kadrovi bivšeg predsjednika Mila Đukanovića”. Tvrdi da su Božovića pokušali diskreditovati i predstaviti kao “ruskog čovjeka” i to iskoristiti kao formalni razlog da traže od policije da mu zabrani ulazak u Crnu Goru. Kaže da je on jedan od 28 državljana Srbije kojima je, navodi, na nezakonit i protivpravan način zabranjen ulazak.

“Nije potrebno posebno naglašavati da se u slučaju Božovića radi o našem državljaninu po porijeklu i rođenju, državi gdje živi njegova sekundarna porodica i državi u kojoj on veoma često boravi sa svojom primarnom porodicom... Ono što je činjenica je da u ovom slučaju Uprava policije nije imala mogućnosti da postupi drugačije, osim po nezakonitoj procjeni ANB-a u odnosu na Božovića”, navodi advokat Kavarić.

Bonus video: