Svađa za kraj pregovora o vladi

ZBCG konačno neće biti dio nove vlasti, danas i sjutra izvjesnije kako će ona izgledati

69933 pregleda 252 reakcija 136 komentar(a)
Optužili Spajića da je s njima vodio lažne pregovore: ZBCG, Foto: Luka Zekovic
Optužili Spajića da je s njima vodio lažne pregovore: ZBCG, Foto: Luka Zekovic

Nakon jučerašnjih optužbi između partije mandatara Milojka Spajića - Pokret Evropa sad (PES) i koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), izvjesno je da će nova vlast zavisiti prije svega od odluke partija koje imaju po jednog ili dva poslanika.

To su prije svega Socijalistička narodna partija (SNP), Ujedinjena Crna Gora, te CIVIS, Novska lista i Alternativa.

SNP danas ima sjednicu Predsjedništva na kojoj će, kako je nezvanično rečeno “Vijestima”, sagledati situaciju. Odnosno, procijeniti da li su dobili mjesta shodno njihovoj snazi. Jedan od izvora rekao je da su potcijenjeni u pregovorima jer su partije s jednim poslanikom dobile važne pozicije.

Ukoliko SNP bude dio vlade, to bi bio dobar signal i za UCG, koja je tražila od mandatara jasne odgovore o konceptu vlade.

Spajić danas ima sastanak sa klubom poslanika izabranih s njegove liste i tada će biti jasnije da li ima vlade PES-a, Demokrata i manjina ili ne. Jer, kako je rečeno “Vijestima”, i Demokrate imaju otklon prema tome da ključnu riječ u Skupštini može imati poslanik Mehmet Zenka (DUA) koji je biran sa liste DPS-a, čiji je i tradicionalni partner.

PES je juče odbio spremnost ZBCG da budu dio vlade, navodeći da “neće podleći ničijoj namjeri da opstruira i odlaže proces formiranja nove Vlade i tako ugrožava implementaciju njihovog ekonomskog programa”.

Neposredno prije toga, iz partija manjina, koje su ranije prihvatile Spajićevu ponudu, nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li bi se nešto promijenilo nakon što je i ZBCG pristao da bude dio izvršne vlasti. Rekli su da je prerano za takve komentare.

Spajić
Spajićfoto: Luka Zeković

Jučerašnji zaplet, nakon skoro dvomjesečnih razgovora o formiranju vlasti, uslijedio je nakon što je postalo izvjesno da bi Spajić mogao sastaviti vladu uz podršku Demokrata i manjinskih stranaka.

Iz ZBCG su optužili Spajića da je s njima vodio lažne pregovore, te da je, kako tvrde, kada je shvatio da su spremni da prihvate ponudu počeo da se poziva na uputstva njemačke Ambasade... Ranije je objavljeno da se Njemačka oštro protivila ulasku ZBCG u vlast, zbog njihovog blagonaklonog odnosa prema Moskvi koji je posebno važan u kontekstu agresije na Ukrajinu.

Oni su se obratili i predsjedniku države i zamjeniku lidera PES-a Jakovu Milatoviću, od koga su tražili da se, kako su naveli, javno oglasi i odredi prema sve izvjesnijem pokušaju prekrajanja izborne volje od strane mandatara “kroz vraćanje DPS-a na vlast preko njegovih trodecenijskih partnera”. Time su aludirali na Bošnjačku stranku i Demokratsku uniju Albanaca, tradicionalne partnere DPS-a.

Prethodno je PES, reagujući na stav Slavena Radunovića (ZBCG) u “Vijestima” da ih je Spajić izigrao, saopšili da je ZBCG odbila sljedeća mjesta: potpredsjednika Vlade, ministra prosvjete, turizma, sporta i mladih i dva potpredsjednika Skupštine.

Ponuđeno im je i 40 odsto mjesta u upravnim odborima javnih preduzeća koja se dijele politički i, dodaje se, 40 odsto ambasadorskih mjesta od onih koja se dijele politički.

“To su bile zvanične ponude, ali su lideri ZBCG-a rekli da im iste nijesu prihvatljive. Naš predlog je bio jednostavan - da se prvo sve dogovorimo, a onda zajedno izađemo u javnost. Međutim, liderima ZBCG nije bilo prihvatljivo, iako je to uobičajena praksa. Zato sad sumnjamo u njihovu iskrenost da formalno prihvate ponudu, a onda da se na dan glasanja predomisle”, naveo je PES objasnivši da su zato prije dva dana dogovorili većinu sa Demokratama, Civisom, partijama manje brojnih naroda.

U vladu bi mogao ući i poslanik Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmed Zenka koji je na listi DPS-a, a koji je bio na razgovorima oko formiranja vlasti.

Bošnjačka stranka, Albanska alijansa i Albanski forum potvrdili su da će biti dio vlade dok Zenka nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

Spajić za formiranje vlade ima rok od 90 dana od dobijanja mandata od predsjednika države, što znači da novi kabinet mora da oformi najkasnije početkom novembra.

Glavni odbor PES-a u subotu će se izjasniti o formiranju nove vlasti i koaliciji koja će biti njen osnov.

ZBCG tvrdi da hoće da spriječi opstrukciju DPS-a, PES ih optužuje da oni to rade

Lideri ZBCG Andrija Mandić i Milan Knežević juče su na konferenciji za novinare rekli da prihvataju ponudu Spajića.

“Ponuda je nama prihvatljiva ne zbog toga što smo mi slabi, nego da spriječimo Demokratsku partiju socijalista (DPS) da preuzme vladu”, kazao je Mandić.

Knežević je rekao da je posljednji sastanak sa Spajićem bio u subotu veče i da su se tu “čvrsto dogovorili” da im mandatar u nedjelju pošalje pisanu ponudu, nakon čega bi sazvali sjednicu stranačkih organa.

Knežević i Mandić
Knežević i Mandićfoto: Luka Zeković

Prema njegovim riječima, Spajić je davao iste ponude toj koaliciji i ostalim strankama koje su učestvovale u pregovorima.

“Tako je Ministarstvo prosvjete nuđeno nama, ali i Ujedinjenoj Crnoj Gori, Ministarstvo sporta nama i Socijalističkoj narodnoj partiji, evropskih poslova nama i Hrvatskoj građanskoj inicijativi, poljoprivrede nama i Bošnjačkoj stranci, a mjesto potpredsjednika za regionalni razvoj i kapitalne investicije nama i Albanskom forumu. Zbog toga smo tražili pisanu ponudu, kako ne bi ovaj pregovarački proces podsjećao na Tuški put i Goveđu pijacu”, naveo je Knežević.

Uslijedio je odgovor PES-a da neće podleći ničijoj namjeri da opstruira i odlaže formiranje vlade.

“Nakon jutrošnjeg manipulativog saopštenja ZBCG-a i javne optužbe na račun PES-a kako Milojko Spajić fingira pregovore, te da nije poslao nikakvu ponudu za učešće u 44. Vladi, imamo priznanje lidera ZBCG-a da ponuda postoji, koja je danas navodno prihvaćena”, navodi se u saopštenju.

Radi se, kako navode iz PES-a, o “jako neozbiljnom pristupu” i dokazu da ZBCG olako etiketira i optužuje one sa kojima bi navodno da sarađuju u novoj Vladi.

Bonus video: