Spajić računa na 44 poslanika, vlada bez ZBCG, Bečiću skupština

Podršku da sastavi vladu od partija koje su ga podržale za mandatara nije dobio od poslanica Radinke Ćinćur i Jevrosime Pejović

49064 pregleda 514 reakcija 239 komentar(a)
Spajić nakon sjednice GO, Foto: Biljana Matijasevic
Spajić nakon sjednice GO, Foto: Biljana Matijasevic

Lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić dobio je sinoć podršku većine članova Glavnog odbora partije za sastav nove vlade, koja ipak neće imati širu podršku u parlamentu za ključne reforme.

On je nakon sastanka rekao da je “par članova GO bilo protiv, a par uzdržano”, ali da je različito mišljenje normalno. Sastanku GO nije prisustvovao zamjenik lidera PES-a i predsjednik države Jakov Milatović koji je ranije rekao da se neće miješati u proces sastavljanja vlade.

Prema informacijama “Vijesti”, podršku da sastavi vladu samo od partija koje su ga podržale za mandatara, Spajić nije dobio od poslanica PES-a Radinke Ćinćur i Jevrosime Pejović.

Spajić je nakon sjednice GO, koja je trajala više od šest sati, potvrdio da će novi predsjednik Skupštine biti lider Demokrata Aleksa Bečić, a da za novu vladu očekuje podršku 44 poslanika.

To je, kako je kazao, ona većina koja ga je podržala za mandatara - Demokrate, Socijalistička narodna partija, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa, Ujedinjena Crna Gora, CIVIS, albanske partije i PES.

“Idemo sa tom većinom u kreiranje vlade i ispunjavanje svih programa o kojima smo pričali u predizbornoj kampanji. Mi ne bježimo od obećanja, želimo da što prije ispunimo ta obećanja i mislimo da je pravo vrijeme da se krene pričati o rezultatima, a ne o nekim trivijalnim stvarima koje vidimo u pojedinim medijima ovih dana”, rekao je Spajić novinarima nakon sastanka.

Kazao je da još nema potvrdu od svih potencijalnih partnera, ali će sa njima razgovarati narednih dana.

Upitan je li definitivno da Za budućnost Crne Gore neće biti dio vlade, odgovorio je da jeste, jer su “pet puta odbili ponudu”.

“Ne možemo da vjerujemo u njihovu iskrenost. Oni samo lažno prihvataju ponudu da bi opstruirali proces. Prihvatili su ponudu onoga trenutka kada smo imali većinu”, rekao je lider PES-a.

Sastanku GO prethodio je sastanak Spajića sa Klubom poslanika PES-a nakon kojeg je saopšteno da je postojala “apsolutna saglasnost oko svega”. Međutim, juče je njihov koalicioni partner Alternativa Crna Gora saopštila da ne podržava formiranje vlade u kojoj bi, kako su kazali, ključni konstituent bila Bošnjačka stranka.

Ocijenili su i da je koalicija Za budućnost Crne Gore prihvatljiva kao dio izvršne vlasti, nakon što su prihvatili ponudu PES-a.

“Alternativa Crna Gora podržava rad PES-a i njihovu želju da naprave Crnu Goru boljim mjesto za život. Ono što ne podržavamo je vlada u kojoj bi ključni konstituent te Vlade bila Bošnjačka stranka. Ta vlada bi imala nešto oko 41-43 poslanika podrške, što nije dovoljno da se efikasno sprovedu reforme i agenda Evropa sad 2 zbog koje smo mi u koaliciji sa PES-om”, navodi se u saopštenju.

Ujedinjena Crna Gora, koja je takođe bila na listi PES-a, ove sedmice je saopštila da se Predsjedništvo te stranke ne može izjasniti na usmenu ponudu mandatara da budu dio vlade prije nego bude sasvim jasno ko čini tu vladu, koliko ona ima resora i kakav je njen kadrovski potencijal.

SNP je u petak na sjednici Predsjedništva ocijenio da treba da budu konstituent nove vlade i da bi što prije trebalo održati sastanak, kako navode, na kome bi se razgovaralo o detaljima programa i prioriteta.

SNP će, prema nezvaničnim informacijama, imati dva mjesta u vladi, a tražili su i treće (vicepremijersko, ministarstva sporta i turizma).

Analitičarka Ana Nenezić ocijenila je da stabilnost izvršne vlasti neće zavisiti samo od sposobnosti mandatara Milojka Spajića da sastavi i upravlja vladom, već i od njegovog pregovaračkog kapaciteta i umijeća da izgradi mostove prema onima koji nijesu nužno saveznici u parlamentu.

Ona je agenciji Mina kazala da u vezi sa formiranjem stabilne izvršne vlasti, treba uzeti u obzir i dublje političke dinamike i kontekst u kojem se takva vlada formira, a ne samo brojke.

“Ako Spajić uspije artikulisati i promovisati viziju Crne Gore koja prevazilazi trenutne ideološke barijere, može otvoriti put ka inkluzivnijoj politici koja ujedinjuje građane oko zajedničkih ciljeva i aspiracija, prevashodno prema članstvu u Evropskoj uniji (EU)”, rekla je ona.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je juče da Crna Gora “nikada neće imati inkluzivniju Vladu” od one na čijem je čelu.

“Svi su bili zastupljeni, ako ne na ministarskim mjestima, onda po državnim preduzećima, u javnoj administraciji, po bordovima... To je važilo i za koaliciju Za budućnost Crne Gore”, rekao je Abazović novinarima nakon polaganja kamena temeljca za novu zgradu škole “Vladimir Nazor” u Podgorici.

Njegova, manjinska Vlada, izabrana je krajem aprila 2022. godine uz podršku Demokratske partije socijalista (DPS), a nepovjerenje joj je izglasano u avgustu iste godine, nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC.

Abazović je poručio da, ako se vlada formira, sa zadovoljstvom ide u opoziciju, jer “ljudi treba da odrade nešto što on ne bi želio da odradi”.

Mrežama kružilo “lažno pismo”

Njemački ambasador u Podgorici Peter Felten saopštio je da je lažno pismo koje je navodno 13. avgusta poslato mandataru Milojku Spajiću, a koje je kružilo društvenim mrežama.

“Pojašnjenja radi, kopija pisma koje cirkuliše na nekim društvenim mrežama, a koje je navodno poslato gospodinu Milojku Spajiću 13. avgusta je lažna. Takvo pismo ne postoji”, saopštio je Felten na platformi X.

U pismu je on navodno saopštavao stavove o formiranju vlade.

Njemačka i ostali zapadni partneri protivili su se ulasku ZBCG u vladu.

Bonus video: