Bešić: ZBCG pogriješila u procjeni, trebalo da prihvate prvu ponudu Spajića

Analitičar rekao i da su obećanja PES-a u toku izborne kampanje bila krupna i ukoliko ih brzo ne ispune biće u ozbiljnom problemu sa stanovišta legitimiteta

41928 pregleda 396 reakcija 108 komentar(a)
Foto: Mediabiro
Foto: Mediabiro

Analitičar Miloš Bešić ocijenio je da je koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), kao i mnogo puta do sada pogriješila u političkoj procjeni i umjesto da blanko prihvate prvu ponudu koju im je dao Spajić, mislili su da mogu da dobiju više.

On je za Mediabiro rekao da je bilo za očekivati jednu ovakvu vladu.

"Ono što nije bilo za očekivati je da će predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka dati podršku Vladi. Mnogi kažu da podrška od 44 poslanika nije dovoljna. Podsjetiću da nijedna vlada dok je DPS bio na vlasti nije imala veću podršku. Tako da je to potpuno normalno stanje u kome vlada treba da radi", kazao je.

Kako je dodao, o suštinskim odlukama koje traže većinu od preko 49 poslanika, u toj situaciji mora postojati konsenzus sa strankama koje nisu u vlasti.

"Ja tu ne vidim problem. Ti kvorumi, kao što je kvalifikovana većina, nisu izmišljeni reda radi. Nisu izmišljeni ni da jedna partija koja ima većinu donosi takvu vrstu odluke. Težina tih odluka podrazumijeva da imate u vidu stavove opozicionih partija", rekao je Bešić.

Smatra da se najveći problem ove Vlade ogleda u dva ključna aspekta, a prvi je veliko očekivanja građana i to ova vlada mora da zna.

"Obećanja PES-a u toku izborne kampanje su bila krupna i ukoliko ih brzo ne ispune biće u ozbiljnom problemu sa stanovišta legitimiteta. Drugi problem ima dva aspekta. Imate PES kao neiskusnu stranku sa jedne strane i iskusne političke vukove sa druge. DPS sa jedne strane i DF sa druge. Kada imate tako ozbiljne opozicione i iskusne opozicione igrače a nemate političko iskustvo u Vladi, uvijek možete imati potencijalni problem. Niži je nivo u podjeli vlasti ukoliko DF nije u Vladi. Manjinska Crna Gora i DF su na suprotnim pozicijama. Srebrenica, Kosovo, rat u Rusiji... Da je DF u Vladi, po svim tim pitanjima bi bila veća disonancija po svim tim pitanjima", kazao je Bešić.

Bonus video: