Abazović: Slovenija važan partner

Forum na Bledu prilika da se ukaže na važnost prisustva EU u regionu

9501 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Vlada CG
Foto: Vlada CG

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, koji učestvuje na Bledskom strateškom forumu, poručio je juče da je Slovenija važan i pouzdan partner Crnoj Gori na putu ka EU.

Najavio je da će ministarstva odbrane dvije zemlje danas potpisati sporazum.

"Nastavljamo dalje. Radimo prave stvari za naše građane i ostvarujemo evropsku agendu. Crna Gora je na pravom putu", rekao je Abazović u video izjavi nakon dolaska u Sloveniju.

Bledski forum se ove godine organizuje pod naslovom "Solidarnost za globalnu budućnost", a biće posvećen bezbjednosnim izazovima i to: klimatskim, energetskim, izazovima hrane, vode i sajber bezbjednosti na koje se ne može odgovoriti bez solidarnosti svih država. Bledski strateški forum se organizuje u formi platforme za razmjenu pogleda, iskustava i ideja, kao i iznalaženje inovativnih, diplomatskih rješenja u odnosu na današnje i sjutrašnje izazove.

"Učešće crnogorske delegacije na 18. Bledskom strateškom forumu će biti prilika da se ukaže na važnost prisustva EU u regionu, kao i posvećenost evropskih institucija i država članica politici proširenja, imajući u vidu geopolitički i strateški odnos EU prema Zapadnom Balkanu. Nakon pristupanja NATO savezu, punopravno članstvo u EU ostaje primarni strateški cilj Crne Gore, te će se na Forumu ukazati na posvećenost Crne Gore regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima, kao i na produbljivanje saradnje i zajedničko političko istupanje regiona u dijalogu sa EU. Bledski strateški forum biće prilika da se naglasi značaj procesa evropskih integracija jer EU ne smije usporiti evropske integracije Zapadnog Balkana", piše u Platformi o učešću crnogorske delegacije na forumu.

Kako je saopšteno iz Vlade, premijer će učestvovati i na Liderskom panelu koji će biti održan danas.

Pored Abazovića, najavljeni panelisti su i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, premijer Bugarske Nikolaj Denković, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsjednica Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, premijer Albanije Edi Rama, premijer Hrvatske Andrej Plenković i premijer Kosova Aljbin Kurti.

"Pored učešća na panelu, Abazovića očekuju i brojni susreti na marginama Bledskog strateškog foruma", piše u saopštenju.

Bledski strateški forum (BSF) je međunarodna konferencija u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Slovenije sa partnerima, koja jednom godišnje (od 2006) okuplja visoke zvaničnike iz regiona i Evrope, kao i ugledne predstavnike privatnog i civilnog sektora.

Ovogodišnji forum će sadržati tri panela koji će se odnositi na budućnost Evrope, a u vezi sa Istočnim partnerstvom, Južnim partnerstvom i Zapadnim Balkanom. Panel o Zapadnom Balkanu je predviđen na nivou ministara vanjskih poslova, drugog dana foruma 29. avgusta.

Bonus video: