Topi se Spajićeva podrška

Nakon Alternative i Ujedinjena poručila da neće podržati novu vladu, njen lider Goran Danilović istakao da imaju jedan mandat, ali i jedan obraz... "ZBCG je, kao i mnogo puta do sada, pogriješila u političkoj procjeni", kaže Miloš Bešić. "Mandatar će u Skupštini imati brojke da progura zakonska rješenja, ali će jako teško dobijati debate i vremenom će se podrška kruniti", ocijenio Stefan Đukić

95403 pregleda 815 reakcija 352 komentar(a)
UCG traži vraćanje pregovora o vladi na početak: Danilović i Spajić, Foto: BORIS PEJOVIC
UCG traži vraćanje pregovora o vladi na početak: Danilović i Spajić, Foto: BORIS PEJOVIC

Mandatar i lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, za sada, za formiranje nove vlade ima podršku 42 poslanika, iako se on nadao da će dostići brojku od barem 44, jer je Ujedinjena Crna Gora juče zvanično potvrdila da neće podržati njegov predlog.

Prethodno je i drugi koalicioni partner PES-a, Alternativa Crna Gora, saopštio da ne može podržati vladu kojoj bi, kako su kazali, ključni konstituent bila Bošnjačka stranka (BS).

Spajić je u subotu veče nakon sjednice Glavnog odbora rekao da za novu vladu očekuje podršku 44 poslanika. To je, kako je precizirao, ona većina koja ga je podržala za mandatara - Demokrate, Socijalistička narodna partija, BS, Hrvatska građanska inicijativa, Ujedinjena Crna Gora, CIVIS, PES i albanske partije, uključujući i Demokratsku uniju Albanaca koja je bila na listi Demokrtske partije socijalista.

“Idemo s tom većinom u kreiranje vlade i ispunjavanje svih programa o kojima smo pričali u predizbornoj kampanji. Mi ne bježimo od obećanja, želimo da što prije ispunimo ta obećanja i mislimo da je pravo vrijeme da se krene pričati o rezultatima, a ne o nekim trivijalnim stvarima koje vidimo u pojedinim medijima ovih dana”, rekao je Spajić novinarima nakon sjednice.

Građanski aktivista Stefan Đukić primjećuje da trenutni predlog mandatara više nije trenutan, nakon što je lider UCG Goran Danilović rekao da na neki način povlači svoju podršku, a to možda i urade neke druge partije koje su na izbore išle u koaliciju sa PES-om.

“Još je nejasno ko će na kraju biti u toj vladi izuzev njih, Demokrata i partija manje brojnih naroda. Oni će svakako tamo imati jaku opoziciju u vidu najorganizovanijih partija, Demokratske partije socijalista (DPS) i bivšeg Demokratskopg fronta (DF), te u GP URA odlazećeg premijera (Dritan) Abazovića koji još nije dao posljednju riječ u našoj politici”, rekao je Đukić za “Vijesti”.

Đukić
Đukićfoto: Đorđe Cmiljanić/PR Centar

U takvoj Skupštini će, kako je dodao, mandatareva većina imati brojke da proguraju svoja zakonska rješenja, ali će jako teško dobijati debate i vremenom će se podrška kruniti.

“Samim tim, čekaju ih mnogi izazovi”, kazao je.

Nakon izbora 11. juna očekivanja su bila da će nova vlada imati širu podršku od 49 ili više poslanika, jer je Spajić pregovarao i sa koalicijom Za budućnost Crne Gore (ZBCG). S njihovih 13 glasova bi imao i tropetinsku većinu u Skupštini, neophodnu za ključne reforme, prvenstveno u pravosuđu, što je jedan od glavnih uslova za nastavak evropskih integracija.

Međutim, pregovori sa ZBCG završeni su svađom, i iako je ta koalicija javno saopštila da prihvata ponudu mandatara, Spajić ih je optužio za opstrukciju.

“Ne možemo da vjerujemo u njihovu iskrenost. Oni samo lažno prihvataju ponudu da bi opstruirali proces. Prihvatili su ponudu onoga trenutka kada smo imali većinu”, rekao je lider PES-a novinarima nakon sjednice GO.

Mandić: U našu iskrenost se sumnja, a u Zenkinu ne

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera koalicije ZBCG Andrija Mandić odgovorio je juče Spajiću i optužio ga da “pokušava na sve načine da prekroji izbornu volju građana”.

Mandić je ponovo pozvao predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, koji je zamjenik lidera PES-a, da razjasni situaciju u vezi sa mnogim temama uključujući i dodjelu mandata Milojku Spajiću.

“Kako se čulo nakon Glavnog odbora PES-a, koalicija Za budućnost CG ne može u vladu zbog nedostatka iskrenosti: u našu iskrenost se sumnja, a u Mehmeda Zenku, sa liste DPS, ni najmanje. Spajiću se posebno dopada iskrenost Bošnjačke stranke, koja je zaista iskreno i u punom kapacitetu radila da Milo Đukanović pobijedi, a da izgubi Jakov Milatović, kao kandidat pobjednika izbora od 30. avgusta”, naveo je Mandić u saopštenju.

Milatović je prošle sedmice, odgovarajući na pozive iz ZBCG, rekao da odgovornost za dalji proces formiranja vlade leži na mandataru i političkim subjektima koji vode pregovore.

Đukić: Sukob ZBCG i PES-a traje skoro tri godine

Stefan Đukić podsjeća da sukob na relaciji ZBCG - PES postoji jako dugo, naročito ako se ova druga partija veže za ime Milojka Spajića.

“Ako to učinimo, vidjećemo da taj sukob traje od decembra 2020. godine i da maltene nikad nije prestajao. Zato zaista ne razumijem toliko čuđenje da nisu uspjeli da nađu zajednički jezik i da nisu imali povjerenja jedni u druge kada se radilo o neformalnim idejama i obećanjima za formiranje naredne vlade”, kazao je Đukić

Prema njegovim riječima, nije isključeno da se iza kulisa pokušava naći neki dogovor o nenapadanju sa DPS-om, a možda i sa ZBCG imajući u vidu broj zaposlenih “po dubini” koji pripadaju ovim subjektima..

Na pitanje da li bi Spajić mogao da računa i na podršku Socijaldemokrata (SD), odgovara da ako se govori o toj i mogućnosti da Spajića podrži čak i Mehmed Zenka koji je nastupao na listi DPS-a, tu već možemo direktno reći ono za šta ga, do ovog trenutka ipak pogrešno, napadaju politički oponenti.

“To bi bila prevara sopstvenog biračkog tijela i saradnja sa nekim političkim činiocima koju ni po čemu ne žele (niti bi podržali) birači, a u velikoj mjeri siguran sam i članstvo Pokreta Evropa Sad. Takvim potezom ne bi bio ni po čemu drugačiji od onoga što je Abazović radio formirajući svoju vladu”, ocijenio je.

Bešić: Nijedna vlada DPS-a nije imala veću podršku

Analitičar Miloš Bešić ocijenio je da je ZBCG, kao i mnogo puta do sada, pogriješila u političkoj procjeni i umjesto da blanko prihvate prvu ponudu koju im je dao Spajić, mislili su da mogu da dobiju više.

On je za Mediabiro rekao da je bilo za očekivati jednu ovakvu vladu.

“Ono što nije bilo za očekivati je da će predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka dati podršku Vladi. Mnogi kažu da podrška od 44 poslanika nije dovoljna. Podsjetiću da nijedna vlada dok je DPS bio na vlasti nije imala veću podršku. Tako da je to potpuno normalno stanje u kome vlada treba da radi”, kazao je.

Kako je dodao, o suštinskim odlukama koje traže većinu od preko 49 poslanika, u toj situaciji mora postojati konsenzus sa strankama koje nisu u vlasti.

“Ja tu ne vidim problem. Ti kvorumi, kao što je kvalifikovana većina, nisu izmišljeni reda radi. Nisu izmišljeni ni da jedna partija koja ima većinu donosi takvu vrstu odluke. Težina tih odluka podrazumijeva da imate u vidu stavove opozicionih partija”, rekao je Bešić.

Neiskusna vlast, a vukovi u opoziciji

Miloš Bešić smatra da se najveći problem ove vlade ogleda u dva ključna aspekta.

“Prvi je velika očekivanja građana i to ova vlada mora da zna. Obećanja PES-a u toku izborne kampanje su bila krupna i ukoliko ih brzo ne ispune biće u ozbiljnom problemu sa stanovišta legitimiteta. Drugi problem ima dva aspekta. Imate PES kao neiskusnu stranku s jedne strane i iskusne političke vukove s druge. DPS s jedne strane i DF s druge. Kada imate tako ozbiljne opozicione i iskusne opozicione igrače, a nemate političko iskustvo u Vladi, uvijek možete imati potencijalni problem. Niži je nivo u podjeli vlasti ukoliko DF nije u Vladi. Manjinska Crna Gora i DF su na suprotnim pozicijama. Srebrenica, Kosovo, rat u Rusiji... Da je DF u Vladi, po svim tim pitanjima bi bila veća disonancija.”

Danilović: Imamo samo jedan mandat, ali i samo jedan obraz

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović pozvao je Spajića da pregovore o formiranju većine i vlade “vrati na početak”.

“Dakle, Ujedinjena je podržala Spajića za mandatara, ali i jasno i javno tražila ubjedljivu većinu za buduću vladu. Među prvima smo rekli da je 49 mandata podrške mjera sigurnog uspjeha i za mandatara i za vladu, ali i za parlament. Bili smo spremni da učestvujemo u kreiranju i skromnije većine pod uslovom da neko, iz političkog hira i trgovine, javno odbije učešće u vladi”, naveo je Danilović.

Dodao je i da su stvari “međutim, sada jasne” i da UCG ne podržava i neće biti dio većine od 44 mandata.

“Prvo, sasvim je nejasno čiji su to mandati u ovom trenutku. Drugo, mi imamo samo jedan mandat, ali i samo jedan obraz i glavu kojom samostalno promišljamo. Taj mandat je branio onu prvu, avgustovsku većinu, spriječio da se rekonstruše pala Vlada, spriječio da se zakulisno izabere ona planirana 44, branio pravo mladih ljudi iz PES-a da što prije postanu dio političke ponude, protestovao kada su lideru PES-a smještali aferu za aferom.”

Bonus video: