CDT: Spriječiti zloupotrebu državnih resursa

Zakon, kako su podsjetili iz te NVO, zabranjuje prekomjernu potrošnju javnih sredstava, upotrebu javnih prostorija za aktivnosti u kampanji, korišćenje javne mehanizacije bez naknade i isplatu socijalnih davanja u toku izborne kampanje.

5401 pregleda 3 komentar(a)
Foto: CDT
Foto: CDT

Zloupotreba državnih resursa u izborne svrhe decenijama je gorući problem u Crnoj Gori, a sistem kontrole i nadzora nad poštovanjem zakonskih zabrana je neadekvatan, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju (CDT).

Ta nevladina organizacija (NVO) pripremila je 35 preporuka za predstojeću izbornu reformu.

„Kada je riječ o funkcionerskoj zloupotrebi resursa i državnog aparata u pravcu ostvarivanja prednosti i bolje pozicije uoči izbora, neophodno je zakonom precizno regulisati angažman politički izabranih javnih funkcionera u toku izborne kampanje“, poručili su iz CDT-a.

Zakon, kako su podsjetili iz te NVO, zabranjuje prekomjernu potrošnju javnih sredstava, upotrebu javnih prostorija za aktivnosti u kampanji, korišćenje javne mehanizacije bez naknade i isplatu socijalnih davanja u toku izborne kampanje.

Oni su naveli da zakon zabranjuje zapošljavanje bez prethodnog odobrenja, korišćenje službenih vozila za potrebe kampanje, kao i otpis dugova za struju, vodu i komunalije u toku izborne kampanje.

Iz CDT-a su kazali da u praksi funkcionerska kampanja i partijsko zapošljavanje opstaju kao najrasprostranjeniji modeli zloupotrebe državnih resursa.

CDT
foto: CDT

„Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je praktično uspostavila praksu tumačenja Zakona o sprječavanju korupcije u pravcu ignorisanja i odobravanja praksi partijskog zapošljavanja koje temeljno podrivaju integritet izbornog procesa“, kaže se u saopštenju.

Iz CDT-a su rekli da se ASK oglašava nenadležnom za praćenje masovnog zapošljavanja na neodređeno vrijeme, i da zapravo odobrava tu negativnu pojavu odnoseći se prema njoj kao prema legalnom i legitimnom djelovanju.

Iz te NVO su ocijenili da ta institucija iz kampanje u kampanju pokazuje da nema profesionalnu hrabrost i odgovornost da se suprotstavi političkim zloupotrebama u izbornom procesu.

To, kako su naveli, pokazuje neophodnost jačanja integriteta te institucije prevashodno kroz promjenu uslova i načina izbora Savjeta ASK-a.

„Pored toga, važno je da ASK učestvuje u raspravi o unapređenju Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kako bi se u budućnosti otklonile i najmanje mogućnosti za zaobilaženje zakonskih normi, ili proizvoljna tumačenja koja nijesu u skladu sa duhom zakona“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: