Abazović: Ukoliko se nastavi odlaganje proširenja, moguća je pojava euroskepticizma

Dodao je da je u procesu pristupanja EU važan fer odnos prema državama kandidatima

26697 pregleda 19 komentar(a)
Abazović na forumu u Sloveniji, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović na forumu u Sloveniji, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Dritan Abazović, kazao je, na Bledskom strateškom forumu, da ukoliko se nastavi odlaganje proširenja, moguća je pojava euroskepticizma, saopšteno je iz Kabineta Predsjednika Vlade.

"Možda zemlje na ovom prostoru više neće imati toliko entuzijazma da se pridruže Evropskoj uniji", izjavio je Abazović.

Dodao je naša zemlja nema problema sa komšijama i konačno isporučuje rezultate u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Možda je osjetljivo, ali se zaista ponekad postavlja pitanje da li EU lideri znaju šta žele? Mi znamo. Crna Gora želi da bude dio EU”, rekao je on na forumu koji nosi naziv "Solidarnost za globalnu budućnost".

Sa foruma u Sloveniji
Sa foruma u Slovenijifoto: Vlada Crne Gore

Kako je kazao, ako se želi ići u proširenje EU, što je dvosmjerna ulica i na obostranu je korist – i EU i Zapadnog Balkana, onda se neke stvari moraju mijenjati.

"Crna Gora je euro-optimistična zemlja, mjesto sunca i zabave i odlična prilika za proširenje Evopske unije (EU), kazao je on.

Ovo je pitanje stabilnosti, ekonomskog razvitka i, kako je dodao, života u globalizovanom svijetu, naročito imajući u vidu situaciju u Ukrajini.

On je rekao da Crna Gora ima problem nedostatka radne snage.

"Naši ljudi su integrisani u EU. Tamo rade i nama ovdje fale. Kako je moguće da su oni poželjni u EU, a da naše države nijesu? Jednostavno je, ako budemo čekali da uđemo u EU da bi se oni vratili, EU nam nikada neće otvoriti svoja vrata. Potrebno je ne gledati na područje Balkana kao na krizno i konfliktno područje, već na područje koje može biti nova mogućnost razvoja Evropske unije", rekao je Abazović.

Dodao je da je u procesu pristupanja EU važan fer odnos prema državama kandidatima.

"Pravila se moraju znati. Ističem da Crna Gora nije sebična kad je riječ o procesu pristupanja i podržavamo ulazak svake države u EU, kao i Ukrajine. Međutim, mislim da nije pametno čekati da se i na Balkanu dogodi neki konflikt, pa da se onda ide u proširenje. Treba razmišljati pametno i omogućiti na vrijeme ulazak onim državama koje su spremne ili koje će biti spremne u dogledno vrijeme”, naveo je Abazaović.

Zemlje Zapadnog Balkana su, kako je kazao, ok.

U dobrom društvu, možemo biti veoma uspješni, rekao je i dodao "samo nas ne ostavljajte same".

Bonus video: