ASK: Ostavke se podnose instituciji, ne Agenciji, dopisi Abazovića i ministara nemaju pravne posljedice

Iz ASK dodaju da ponavljaju već nekoliko puta izneseni stav Agencije da je nužno donijeti Zakon o Vladi i Zakon o Skupštini, koji bi pravnu situaciju u vezi sa ministrima i poslanicima sa dvije nespojive javne funkcije regulisali na prikladniji način nego što je to sada

18897 pregleda 42 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Antikorupcija.me
Foto: Antikorupcija.me

Dopisi premijera Dritana Abazovića i određenog broja ministara 43. Vlade Crne Gore kojima obavještavaju Agenciju o sprečavanju korupcije (ASK) o radnjima koje će preduzeti, nemaju pravne posljedice u smislu vođenja postupaka radi utvrđivanja nespojivih funkcija, saopštili su iz Agencije.

Iz ASK oglasili su se zbog, kako su kazali, pojedinih pogrešno protumačenih informacija i kazali da se ostavka na jednu od javnih funkcija podnosi instituciji, odnosno organu koji imenuje, bira ili postavlja javnog funkcionera, ili na drugi način ako je to predviđeno posebnim zakonom.

Zakonski rok do kada je trebalo da poslanici novog saziva, shodno Zakonu o sprečavanju korupcije, podnesu ostavke na funkcije u izvršnoj vlasti ili vrate poslaničke mandate istekao je u ponedjeljak.

Abazović je kazao je da je u pismu direktorici ASK Jeleni Perović naveo da je u obavezi da tu i funkciju koordinatora Ministarstva vanjskih poslova (MVP) obavlja do formiranja nove Vlade, do kada će se, kako je rekao, uzdržavati od vršenja poslaničke funkcije, a poslaničku zaradu neće primati.

"Agencija ima nadležnost da utvrdi nespojivost javnih funkcija i da pokrene postupak protiv javnih funkcionera koji obavljaju dvije ili više nespojivih javnih funkcija. Nije u nadležnosti Agencije da bilo kom javnom funkcioneru utvrdi prestanak javne funkcije, niti bilo koji javni funkcioner ima obavezu da Agenciji podnese ostavku na bilo koju od funkcija. Agencija mora biti obavještena o podnošenju ostavke ili od organa vlasti u kome javni funkcioner obavlja funkciju ili od samog javnog funkcionera", navodi se u saopštenju ASK.

Ističu da Agencija pred nadležnim prekršajnim sudovima pokreće prekršajne postupke protiv javnih funkcionera koji vrše nespojive funkcije.

"Prekršajni sud u prekršajnom postupku utvrđuje da li je došlo do kršenja zakonskih odredbi i može da izrekne sankciju od 500 do 2.000 eura".

Iz ASK dodaju da ponavljaju već nekoliko puta izneseni stav Agencije da je nužno donijeti Zakon o Vladi i Zakon o Skupštini, koji bi pravnu situaciju u vezi sa ministrima i poslanicima sa dvije nespojive javne funkcije regulisali na prikladniji način nego što je to sada.

"Na kraju, molimo medije da informacije koje dobijaju od Agencije prenose vjerno, u duhu novinarskog kodeksa, i ne stavljaju ih u pogrešan kontekst, kako bismo zajedno služili javnom interesu u javnom informisanju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: