Najavljuju blokade saobraćajnica: Traže da vode pregovore o vladi i da Milatović oduzme Spajiću ulogu mandatara

"Tražimo da pregovore vodi narod, odnosno Organizacioni odbor sa predstavnicima izbornih lista koje narod izabere", navodi se u jednom od zahtjeva. Policiji okupljana nisu prijavljena, ali iz UP navode da su već preduzeli niz preventivnih aktivnosti u cilju očuvanja javnog reda i mira, kao i da će događaji biti snimani

35448 pregleda 106 reakcija 105 komentar(a)
Foto: Odbrana izborne volje
Foto: Odbrana izborne volje
Ažurirano: 30.08.2023. 18:14h

Administratori vajber grupe "Odbrana izborne volje", koja broji gotovo 20 hiljada članova i u kojoj su za večeras najavljene blokade više saobraćajnica širom Crne Gore, objavili su zahtjeve u kojima, između ostalog, traže da predsjednik države Jakov Milatović lideru Pokreta Evropa sad Milojku Spajiću oduzme ulogu mandatara za sastav vlade.

Zahtijevaju da se "poštuje volja građana" i otpočne "hitan demokratski dijalog o budućnosti Crne Gore".

"Dosadašnji akteri u pregovorima nisu pokazali dovoljan stepen odgovornosti i ozbiljnosti zbog čega tražimo da pregovore vodi narod odnosno Organizacioni odbor sa predstavnicima izbornih lista koje narod izabere", naveli su između ostalog u poruci.

Neđeljko Peković, jedan od administratora, objavio je ranije u toj grupi da je danas u policiji dao izjavu u svojstvu građanina.

"Imao sam par pitanja postavljenih, koliko će da traje, kakve su namjere, jesam li organizator... Rekao sam da je organizator narod, a da sam ja dio naroda i dio organizacije zajedno sa narodom. Ne organizacije, ovo je samoorganizovanje, ovdje priča srce", naveo je on u audio poruci.

Kazao je da je na pitanje policije koliko će trajati protest, kazao da "pitaju Milojka Spajića, on jedini može dati odgovor ako se javi na vrijeme narodu i sjedne za sto da priča sa narodom".

On je prethodno objavio da je dobio poziv da se javi u policijsku stanicu, "vjerovatno u svojstvu građanina".

"I da bude drugačije", kako je tada kazao, pozvao je članove grupe da "danas bude dostojanstveno".

"Vijestima" je iz policije nezvanično rečeno da je Peković pozvan u budvansku policiju na informativni razgovor, kako bi ga upitali za trasu kretanja protesta, kao "istaknutog člana" vajber grupe i da nije bio priveden.

Na vajber grupi "Odbrana izborne volje" za večeras su najavljene blokade u znak protesta protiv formiranja vlade sa nekadašnjim partnerima Demokratske partije socijalista (DPS), a bez koalicije "Za budućnost Crne Gore".

Kako se navodi u grupi, blokade će početi u 19 časova kod kružnog toka na Zlatici, u Podgorici, kod skretanja za tunel Sozinu u Baru, kod Luke Zelenika u Herceg Novom, na Ribarevinama, na Persinoj stanici u Beranama, na Trgu Šaka Petrovića u Nikšiću, na skretanju za Dubočicu u Pljevljima, na parkingu preko puta Stajevića u Zeti...

Vajber grupa formirana je prije nekoliko dana i na njoj administratori pozivaju na proteste povodom aktuelnih političkih dešavanja oko formiranja vlade, razmjenjuju brojeve telefona pojedinih političara i šalju im poruke.

Grupa sada broji skoro 20 hiljada članova, a administratori tvrde da imaju koordinatore u sedam crnogorskih gradova.

Na pitanje da li su protesti prijavljeni, iz Uprave policije su “Vijestima” odgovorili odrečno.

“Uzimajući u obzir da se putem društvenih mraža građani pozivaju da učestvuju u auto-kolonama, a za koje ste izrazili interesovanje, službenici Uprave policije su već preduzeli niz preventivnih aktivnosti u cilju očuvanja javnog reda i mira, kao i opšte i imovinske sigurnosti svih građana. Uprava policije je spremna i posjeduje ljudske i materijalne kapacitete da u slučaju svih javnih okupljanja, održi stabilnim javni red i mir, spriječi vršenje krivičnih djela i prekršaja i zaštiti bezbjednost građana, ali i da omogući ostvarivanja Ustavom i zakonima definisanih prava i sloboda svih građana”, navodi se u odgovoru.

Dodali su da će shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima snimati okupljanja.

Bonus video: