Vučić brani uticaj, a ne izbornu volju

Zvaničnici ZBCG ponavljaju da je neprihvatljivo da autentični predstavnici srpskog naroda budu van vlade, za danas najavljene “auto-kolone časti i upozorenja” za koje se ne zna ko su njihovi organizatori. Vesna Pešić kaže da ne stoje Vučićevi navodi da Srbija treba da štiti 30 odsto Srba u Crnoj Gori, jer se između njih i partije koju on promoviše ne može staviti znak jednakosti

56240 pregleda 554 reakcija 72 komentar(a)
Knežević, Vučić i Mandić, Foto: Instagram/buducnostsrbijeav
Knežević, Vučić i Mandić, Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Pravdajući to činjenicom da u Crnoj Gori živi 30 odsto Srba, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otvoreno se miješa u formiranje nove vlade, što je neprihvatljivo za Evropsku uniju. To je, nažalost, zvanična politika Srbije posljednjih 30 godina, koja stvara haos na Balkanu, stav je bivše predsjednice Građanskog saveza Srbije Vesne Pešić.

Proces formiranja nove vlasti je u toku, a mandatar Milojko Spajić je nakon što su mu propali pregovori s koalicijom Za budućnost Crne Gore (ZBCG), saopštio da će vlast praviti sa Demokratama, Socijalističkom narodnom partijom (SNP) i strankama manje brojnih naroda, i da za to očekuje glasove 44 poslanika. Međutim, nakon što su mu povjerenje uskratili Ujedinjena Crna Gora i Alternativa, koji su bili na izbornoj listi PES-a, većina mu se “istopila” na 42 parlamentarca (za izbor vlade potreban je najamnje 41). Da li je to konačna većina, još je neizvjesno.

To što ZBCG nije planiran kao dio buduće vlasti, njegove pristalice tumače kao “izdaju narodne volje”, odnosno činjenicu da će dio vlade biti tradicionalni partneri Demokratske partije socijalista (DPS), ali ne i oni koji su bili dio snaga koje su razvlastile režima Mila Đukanovića i kojima su i na vanrednim paralmentarnim izborima građani ukazali povjerenje.

Sa takvom argumentacijom se poziva i na današnje “auto-kolone časti i upozorenja”. Pozivi su upućeni preko društvenih mreža, ali i otvorene viber grupe nazvane “odbrana izborne volje”. Na to koje snage stoje iza tih poziva, “Vijesti” juče nisu dobile odgovor, dok su iz ZBCG čestitali, kako su naveli, hrabrim građanima koji su se sami organizovali da brane svoj glas.

“...Oni pokazuju veliku odgovornost, za razliku od onih političara koji su odlučili da izdaju volju naroda, koji žele da u vladu uvuku saradnike Mila Đukanovića, i da naprave izvršnu vlast bez autentičnih predstavnika srpskog naroda”, rekao je ”Vijestima” Jovan Vučurović, poslanik ZBCG.

Lider njegove partije Andrija Mandić je za beogradsku “Politiku” rekao da je ključno pitanje, kako je naveo, da li neko želi da izda volju naroda koja je iskazana na nedavnim parlamentarnim izborima ili ne.

On je naglasio da je neodrživo i neprihvatljivo da autentični predstavnici srpskog naroda budu van vlade, naroda koji je dominantno učestvovao u, kako je kazao, obaranju posljednje diktature u Evropi.

Kritikujući Vučićevo uplitanje u poslove Crne Gore, Vesna Pešić objašnjava kako, između ostalog, ne stoje njegovi navodi da Srbija treba da štiti 30 odsto Srba u Crnoj Gori, jer se između njih i partije koje on promoviše, ne može staviti znak jednakosti:

“Vidim da je samo 40 odsto od tih 30 odsto, odnosno 200.000 Srba glasalo za (Milana) Kneževića i (Andriju) Mandića. Ostali Srbi su glasali za nekog drugog ili nisu uopšte. Ništa ja nemam protiv nekog Kneževića i Mandića, ali oni nisu nezavisni ljudi. Oni su eksponenti Vučića, znači druge države i zato je problem njihovog ulaska u vladu, i zato imate pritisak iz Evropske unije, jer on hoće preko njih da se proširi u Crnu Goru”, kaže Vesna Pešić za “Vijesti”.

Pešić
Pešićfoto: Twiter

Ta Vučićeva priča, dodaje ona, da mora da se miješa je stara priča (Dobrice) Ćosića i (Slobodana) Miloševića - ono što mi zovemo velikisrpskim planom, odnosno ono što je (Aleksandar) Vulin nazvao srpskim svijetom.

“To je praksa opasna po region”, rekla je sagovornica.

Mrđutim, politički analitičar iz Srbije Cvijetin Milivojević je kazao”Vijestima” da se zvanični Beograd, nažalost, ne miješa dovoljno u formiranje vlade u Crnoj Gori jer je po Ustavu Srbije, obaveza njenih najviših organa da brinu o pravima Srba izvan Srbije.

On je kazao da, često ovdje ima “partijašenja” ili politiziranja: “Miješamo se onda kada neka stranka ili neki političar u Crnoj Gori, koji je blizak na neki način političkoj vladajućoj opciji u Beogradu, biva na neki način diskriminisan. U ovom slučaju, mislim na Milana Kneževića i na Andriju Mandića, koji činjenica jeste, pripadaju koaliciji koja je osvojila 15 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. Logično je na neki način ako se stvara neka koalicija koja je protiv dosadašnje vlasti, protiv DPS-a da oni budu dio te vlade”, smatra Milivojević.

Milivojević
Milivojevićfoto: Monitor

On je kazao da je potpuno siguran da zvanični Beograd, onosno Vučić preko patrijrha Porfirija ne može uticati na proteste.

“MCP vode ljudi, koji su prije svega dobri đaci pokojnog mitropolita Amfilohija”.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske nisu reagovali na navode pojedinih medija da bi zvanični Beograd preko njih mogao da izvrši pritisak na proces formiranja vlade. Nisu odgovorili na pitanja da li imaju veze sa današnjim auto-protestima i da li ih podržavaju. Nezvanični izvor rekao je da su litije koje je organizovala Mitropolija poštovale zakonsku proceduru, od najave policiji, do uspostavljanja redara i da je jasno da oni nemaju veze sa ovim današnjim.

Na pitanje da li su protesti prijavljeni, iz Uprave polciije su “Vijestima” odgovorili odrečno.

“Uzimajući u obzir da se putem društvenih mraža građani pozivaju da učestvuju u auto-kolonama, a za koje ste izrazili interesovanje, službenici Uprave policije su već preduzeli niz preventivnih aktivnosti u cilju očuvanja javnog reda i mira, kao i opšte i imovinske sigurnosti svih građana.

Uprava policije je spremna i posjeduje ljudske i materijalne kapacitete da u slučaju svih javnih okupljanja, održi stabilnim javni red i mir, spriječi vršenje krivičnih djela i prekršaja i zaštiti bezbjednost građana, ali i da omogući ostvarivanja Ustavom i zakonima definisanih prava i sloboda svih građana”, navodi se u odgovoru.

Živković: Srbi u Crnoj Gori nisu samo oni sa plaćeničkog spiska

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će sačekati prvo da se formira crnogorska vlada i to kako se stvari odvijaju, pa će tek onda komentarisati.

On je na pitanje novinara kakvu poruku šalje to što u novoj Vladi Crne Gore “neće biti predstavnika Srba”, a biće predstavnici “stranke Mila Đukanovića”, rekao da ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, prenosi RTS.

“Bavićemo se pitanjem našeg naroda i političkim djelovanjem, ali prvo da se formira vlada. Mi poštujemo Crnu Goru, cijenimo je i sačekaćemo da vidimo kako stvari idu, pa ćemo komentarisati”, rekao je Vučić, tokom obilaska radova u Petrovcu na Mlavi.

V. d. predsjednika DPS-a Danijel Živković juče je poručio da je izjava srbijanske premijerke Ane Brnabić, da Srbi u Crnoj Gori ne mogu da budu dio vlasti, sramna i skandalozna. “Brnabić zlonamjerno zaboravlja da Srbi u Crnoj Gori nijesu samo oni koji su – poput lidera ZBCG, na platnom spisku Beograda... i koji – uprkos silnom novcu, medijsko-propagandnoj mašineriji i SNS partijskim specijalcima, jedva uspiju da dobace do 40.000 glasova na izborima”, kazao je Živković.

On je podsjetio premijerku Srbije da, prema posljednjem popisu iz 2011. godine, u Crnoj Gori živi više od 140.000 punoljetnih Srba, što, kako je kazao, znači da Ana Brnabić očito smatra da više od 100.000 njih nisu građani sa jednakim pravima kao oni koji glasaju za partije čiji lideri su “revnosni u ispunjavanju plaćeničkih zadataka” zvaničnog Beograda.

Bonus video: