Danilović: U politici državnika nema mjesta inatu, loša odluka se vidi izdaleka

"Stidio bih se do kraja života da sam podlegao 'iznenadnoj časti' i prihvatio mjesto ministra prosvjete kao kompenzaciju za poslušnost. Da prihvatimo nešto što je predviđeno drugome, ali mu se 'ne smije javno ponuditi iz straha da ne prihvati'? Iskreno, hvala na ponudi. Mnogo je poslušnijih pa neka se potakmiče", rekao je lider Ujedinjene

10295 pregleda 68 reakcija 56 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović poručio je da u politici državnika nema mjesta inatu, rekavši da se loša politička odluka vidi izdaleka i da je vrijeme neće popraviti.

"Politika, posebno državnička, nije botovanje, nije ni mimovanje, a posebno nije ratovanje na mrežama, do istrebljenja. Lošu politiku i loše odluke nijedan mimer ne može pretvoriti u pobjedu. Loša politička odluka se vidi izdaleka i vrijeme je neće popraviti. U politici državnika nema mjesta inatu. Uči se na tuđim i svojim greškama. Zrijeva se i mijenja pod pritiskom odgovornosti", napisao je Danilović na Fejsbuku.

Kazao je da u njegovom javnom pozivu mandataru lideru Pokreta Evropa sad Milojku Spajiću da se "vrati na početak pregovora" nema ničeg zlokobnog i ličnog.

"Nije poražen ako prihvati, poražen je i on i mi ako ne vidi koliko je široko polje za dogovor na dobro mnogih i države, i koliko je tijesan i poražavajući put kojim ga pritiskaju da nastavi, i to samo oni kojima su nesreća i kavga rodna mjesta vlastitih politika ili izvor ličnog bogaćenja. Danas je dan najveličanstvenije pobjede koju smo izborili u miru, 2020. godine, a nakon decenija i decenija, suštinski, jednopartijske vlasti. Nije je predvodio niko od današnjih aktera, niko od nas pojedinačno, ali smo pobijedili sabrani pred krvavo ozbiljnom i prijetećom noveljom. Počivši Mitropolit Amfilohije je braneći Crkvu i njeno dostojanstvo, odbranio narod, a narod državu. Zvuči jednostavno, a svi znamo koliko je bilo teško i koliko se isplatila dugotrajna upornost i mudrost", dodaje Danilović.

Podsjeća da je Ujedinjena "do kraja" branila vladu na čelu sa Zdravkom Krivokapićem.

"Branili smo i sve ministre koje su razapinjali kroz interpelacije. Nismo branili Krivokapića nego tek rođenu nadu da Crna Gora zaživi drugačije i čestitije. Pomenuti, bivši premijer je uveo je ono čudesno pravilo o 'četvorostrukom filteru' kroz koji su morali da prođu potencijalni ministri. Za manje od godinu kroz to sito propadali su 'najstrože' birani i napravili prevratničku Vladu koja je bila veliki poraz 30. avgusta. Bili smo protiv izbora 43. Vlade, potom i protiv njene rekonstrukcije, a nakon što je pala i protiv izbora 44. bez održavanja izbora. Kroz naše sito se nije propadalo. Optuživali su nas da radimo za PES, ali dvojica lidera tog pokreta su svjedoci da je to bila samo naša bitka i neodustajanje od principa. Optuživali su nas oni koji nas danas pozdravljaju, i iskreno smo zahvalni i na onome i na ovome", navodi Danilović.

Poručio je da je politika bez principa "bezlična i nečovječna".

"Kada smo juče potegnuli, ne za sitom i filterima, nego za istim onim principima kojima se čuva svoje i tuđe dostojanstvo, do danas anonimni pojedinci nas kunu, optužuju za 'uzeti novac', i pozivaju Boga da nam sudi? Biće i toga, svakako, jednog dana, ali do tada moja preporuka je da Boga ne petljaju u politiku - da sebe ne projektuju u drugima, nego da koriste ponešto od oruđa koje je Bog dao da se cijeli život ne provede u mlataranju šupljom glavom i punom zadnjicom. Politika je razumna djelatnost, a razum nam nalaže da se vratimo tri godine unazad, do današnjeg dana, da se oglednemo u onoj pobjedi i upitamo jesmo li je bili dostojni. Praktična politika je samo dio politike, ali ne i njena suština. Politika bez principa je bezlična i nečovječna. Stidio bih se do kraja života da sam podlegao 'iznenadnoj časti' i prihvatio mjesto ministra prosvjete kao kompenzaciju za poslušnost. Da prihvatimo nešto što je predviđeno drugome, ali mu se 'ne smije javno ponuditi iz straha da ne prihvati'? Iskreno, hvala na ponudi. Mnogo je poslušnijih pa neka se potakmiče. Vratimo se na početak jer su se vraćali i bolji i veći od nas! Vratimo se na izvor jer sve nizvodno zamućeno je do neprepoznavanja u minule tri godine. Vratimo se na početak", zaključio je Danilović.

Bonus video: