Auto-kolone u više opština, u Nikšiću protestovali ispred prostorija PES-a i Demokrata

Auto-kolone protiv formiranja vlade sa nekadašnjim partnerima DPS-a, a bez koalicije "Za budućnost Crne Gore"

131348 pregleda 381 reakcija 322 komentar(a)
Kolone zbog protesta u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Kolone zbog protesta u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 30.08.2023. 22:15h

Građani u više opština blokirali su večeras saobraćaj i organizovali auto-kolone, u znak protesta protiv formiranja vlade sa nekadašnjim partnerima Demokratske partije socijalista (DPS), a bez koalicije Za budućnost Crne Gore.

Blokade su najavljene u grupi “Odbrana izborne volje”, koja sada ima više od 21.000 članova. Na protestima u više opština istaknut je transparent: "Izdaja se ne prašta".

Građani su u Podgorici blokirali saobraćaj na par sati na kružnom toku na Zlatici, a organizovana je i auto-kolona gradskim ulicama.

protest Zaltica
foto: Željka Vučinić

Ivan Milić je rekao "onima koji planiraju izdaju" da im poručuju da izdaju neće oprostiti, te da treba da se "vrate velikoj pobjedi od 30 avgusta".

protest Podgorica
foto: Željka Vučinić

"Ići ćemo do kraja", poručio je. On nije želio da precizira do kad će ovo trajati.

Od funkcionera, prisustvovao je direktor gradskog preduzeća "Putevi" Radoš Zećević (Nova).

Na vajber grupi "Odbrana izborne volje", za večeras su najavljene blokade saobraćajnica i kod skretanja za tunel Sozinu u Baru, kod Luke Zelenika u Herceg Novom, na Ribarevinama, na Persinoj stanici u Beranama, na Trgu Šaka Petrovića u Nikšiću, na skretanju za Dubočicu u Pljevljima, na parkingu preko puta Stajevića u Zeti...

Iz Uprave policije je saopšteno da će povodom objava na društvenim mrežama, da će doći do neprijavljenih javnih okupljanja – autokolona u gradovima Crne Gore, službenici Uprave policije snimati sva neprijavljena javna okupljanja prije, tokom i po završetku tih okupljanja.

Članovi grupe pozivali su prethodnih dana na proteste povodom aktuelnih političkih dešavanja oko formiranja vlade, razmjenjivali brojeve telefona pojedinih političara i slali im poruke.

Nikšić: "PES da prestane sa egzibicijama"

Na Trgu Šaka Petrovića, u Nikšiću, okupio se veliki broj građana koji su potom krenuli u auto-kolonu.

Demonstranti su potom stigli i do prostorija Pokreta Evropa sad.

Prisutni su bili i pripadnici policije.

Policija ispred prostorija PES-a
Policija ispred prostorija PES-afoto: Svetlana Mandić

Radivoje Mišković, koji se obratio prisutnima, rekao je kako od PES-a traže da "prekinu političke egzibicije" i pregovore sa onima koji su i na predsjedničkim izborima bili protiv kandidata te stranke.

Nakon što se obratio okupljenima, svi su krenuli ispred prostorija Demokrata.

NK protest
foto: Svetlana Mandić

Mišković je i tamo održao govor, nakon čega su se mirmo razišli.

"Nadamo se da će rukovodstvo Demokrata ozbiljno shvatiti ove naše poruke i iste pažljivo razmotriti jer svako drugo drugo rešenje vodi direktno u političku, a samim tim, i svaku drugu destabilizaciju Crne Gore", kazao je on.

Okupljeni su funkcioneru Demokrata Momu Koprivica uzvikivali: "Momo, Srbine". "Momo Koprivica je Srbin i ne može da izda", rekao je Mišković.

Oni su prethodno blokirali saobraćaj kod kružnog toka kod parka.

Kako su kazali na ovaj način žele da pošalju poruku Milojku Spajiću da neće dozvoliti "prekrajanje izborne volje" građana.

Nikola Goranović rekao je da su "glavni centar moći" građani koji su večeras izašli na proteste.

Blokada i u Budvi

Saobraćaj u Budvi blokiran je na kružnom toku, na ulazu u grad.

Budva blokada
foto: Čitalac Vijesti

Demonstranti su pročitali ranije iznijete zahtjeve, među kojima traže da predsjednik države Jakov Milatović oduzme ulogu mandatara lideru PES-a Milojku Spajiću, da se građani uključe u pregovore o vladi...

Među prisutnima je bio i predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović.

Budva protest
foto: Vuk Lajović

"Radikalizacija ako se ne ispoštuju zahtjevi"

Grupa građana blokirala je magistralni put Bijelo Polje - Berane - Podgorica, na kružnom toku u mjestu Ribarevine. Kako su naveli, protestuju zbog "prekrajanja izborne volje građana".

protest Ribarevina
foto: Jadranka Ćetković

"Ovo je vanstranački protest zbog nemogućnosti da srpski narod artikuliše svoje nacionalne interese. Želimo da pošaljemo poruku sadašnjim uzurpatorima narodne volje da ćemo, ukoliko ne ispoštuju zahtjeve našeg protesta, radikalizovati iste", kazao je Neđeljko Grandov, jedan od prisutnih građana.

Nikola Šćekić je kazao da su na protest izašli građani koji su nezadovoljni, ne izborima u Crnoj Gori, već ljudima koji su došli na vlast.

“Mislim da smo mi Srbi mnogo nepoštovan narod, a mi smo svoji na svome i mi volimo svoju zemlju - Crnu Goru. Ne može niko da se igra sa srpskim narodom koji čini više od 30 odsto građana. Da li se možemo zaposliti, raditi, to nikog ne interesuje i naš problem nikada nije izašao na vidjelo”, kazao je Šćekić, ponavljajući da je "nezadovoljstvo kod Srba veliko".

protest Ribarevine
foto: Jadranka Ćetković

Marko Gojačanin je kazao da je njihov glavnih zahtjev da se ispoštuje volja građana.

“Malo nam je 30 godina što smo se borili protiv režima Mila Đukanovića, nego i sada, kada je jasno iskazana volja građana jedino Srba nema u Vladi. Očigledno je da se diskriminacija Srba nastavlja, umjesto da živimo ravnopravno. Sada mogu u Vladu i Albanci, Hrvati, Crnogorci, svi, samo srpski narod ne može. Mi to nećemo dozvoliti i nastavićemo sa protestima”, kazao je Gojačanin.

Tokom protesta formirane su velike kolone vozila sa turistima, koji su negodovali zbog čekanja, tim prije što niko nije znao da objasni koliko treba da čekaju u kolonama.

Protesti su nastavljeni auto-kolonama ulicama Bijelog Polja.

Bio blokiran i trajektni prelaz

U Lepetanima, demonstranti su u 19.20 časova blokirali oba ulaza na trajektno pristanište na kojem su "zarobljeni" ostali trajekt "Grbalj" i vozila koja su sa njime pristigla sa Kamenara.

Blokada je završena nešto prije 20 sati, a demonstranti su se mirno razišli sa namjerom da u organizovanoj koloni automobila prođu ulicama Tivta. Prethodno su kazali da se neće razići dok se javnosti ne obrati mandatar Milojko Spajić.

Policiji i zaposlenima u Morskom dobru sada predstoji veliki napor da raščiste saobraćajni kolaps na trajektnom prelazu i njegovim prilazima na Jadranskoj magistrali.

Među okupljenima su, pored ostalih, bili i predsjednici OO Nove srpske demokratije iz Tivta Miljan Marković i Kotora Vladimir Potpara.

Okupljeni tvrde da ne znaju ko je organizator okupljanja.

Zbog blokade trajektnog prelaza na Jadranskoj magistrali se formirala dugačka kolona vozila.

Tivat protest
foto: Siniša Luković

Blokiran je bio i prilaz lokalnom putu Tivat-Prčanj-Kotor u Lepetanima.

Na prilazu trajektnom pristaništu prisutno je bilo nekoliko policajaca koji su donijeli i kameru za snimanje protestnog skupa.

Tivat protest
foto: Siniša Luković

Veliki broj stranih turista koji su se zatekli u blokiranim automobilima sa navjericom i ljutnjom su komentarisali blokadu trajektnog prevoza.

Bar: "Što prije sjesti i dogovoriti se"

Grupa građana blokirala je nešto prije 19 sati magistralni put Bar – Podgorica i Bar – Petrovac zbog, kako su naveli, „formiranja izdajničke vlade u Crnoj Gori“ uz transparente na kojima je pisalo „Izdaja se ne prašta“.

Stojan Sekulović, koji je, kako navodi taj medij, jedan od organizatora, kazao je za Radio Bar i Bar Info da je ovo zasad samo simboličan protest i podrška grupi “Odbrana izborne volje“.

„Borili smo se 30 godina da pobijedimo vlast i da dođe do njene smjene, ali je očigledno da naši političari ne mogu da naprave kompromis i dogovor. Narod je revoltiran, jer prije svega nigdje nema mjesta za Srbe, što je zaista tragedija. Htjeli bismo danas da poručimo i Spajiću i Pokretu Evropa sad, ali i svima koji su predstavnici vlasti da što prije sjednu da se dogovore, kako bi svi ravnopravno ušli u vladu“, poručio je Sekulović.

Za vrijeme blokade, stvorene su kolone iz sva tri pravca. Protest je trajao desetak minuta jer, kako je naveo Sekulović „svjesni smo situacije, ima turista i male djece, tako da ćemo brzo da se razilazimo, ali tu smo sa jasnim porukama u kojima će se Spajić prepoznati“.

Bonus video: