Milatović: Vladu bih pravio drugačije od Spajića, trenutno ne planiram ostavku u PES-u

"Proces formiranja vlada treba da krene od onoga što je izborna volja građana i programa koje bi ta vlada trebalo da ostvari, i naravno strukture vlade koja je optimalna kako bi se došlo do tih programa", rekao je predsjednik

81599 pregleda 329 reakcija 314 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.08.2023. 22:27h

Predsjednik države i zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović rekao je da je Crnoj Gori potrebna vlada što prije, ocijenivši da bi proces formiranja izvršne vlasti trebalo da krene od onoga što je izborna volja građana.

"Iz medija vidim da taj proces ne ide planiranom dinamikom, mislim da je Crnoj Gori potrebna vlada što prije", rekao je on u gostovanju na TVCG.

Kazao je, između ostalog, da je sa mandatarom i liderom PES-a Milojkom Spajićem posljednji put razgovarao tokom formalnih konsultacija na Cetinju, 31. jula.

Milatović je, upitan da li će podnijeti ostavku u PES-u, rekao - trenutno ne.

"Uvjeren sam da PES ima snage da iz svake situacije izađe bolji i da kroz različitost mišljenja i usklađivanje stavova dođe do najboljeg rješenja. Ukoliko se moji stavovi budu u nekoj neprimjerenoj mjeri razliku od stavova većine, onda naravno da je u svakom trenutku to opcija. To je apsolutno politički legitimno i to je upravo demokratija koja je konačno došla u Crnu Goru. Tek da se ovakve stvari dešavaju i u drugim partijama, mislim da bismo već danas bili bolje društvo", kazao je Milatović.

"Izostali jasni principi formiranja vlade"

Ponovio je da je velika odgovornost na mandataru i partijama koje su učestvovale u pregovorima. "Proces mora biti transparentan, inkluzivan... To do sada nije bio slučaj, koliko vidim iz medija", dodao je.

Kazao je da su građani "umorni od mnogih stvari". "Ako se ovako nastavi vođenje politike, na narednim izborima će biti još manja izlaznost", ocijenio je.

Milatović je rekao da je na političkom subjektu koji pobjeđuje dodatna odgovornost da pokaže širinu, jer se "jedino širinom može osigurati politička stabilnost".

"Mislim da su izostali iz ovog procesa jasni principi formiranja vlade, jasna struktura kako bi ona trebalo da izgleda. Čini mi se da se opet krenulo s kraja i da smo kao građani bili svjedoci nepristojnog političkog potkusurivanja određenim resorima. Proces formiranja vlada treba da krene od onoga što je izborna volja građana i programa koje bi ta vlada trebalo da ostvari, i naravno strukture vlade koja je optimalna kako bi se došlo do tih programa", naveo je on.

Na pitanje da li koalicija "Za budućnost Crne Gore" treba da bude dio vlade odgovorio je kako misli da "put koji je trasiran treba da bude dodatno realizovan".

"Mislim da u tom smislu treba, naravno, na programskim principima pozvati konstituente, ovdje mislim i na konstituente koalicije ZBCG, GP URA i sve druge partije, i partija manje brojnih naroda, kako bi se velikom većinom opet ostvarili ciljevi o kojima smo razgovarali, ali ne nauštrb nekih od tih ciljeva. Da ja pravim vladu, pravio bih je na taj način, postavljajući jasne principe koji se tiču kontinuiteta spoljne politike Crne Gore. Ali ne one gdje je ona inferiorna u odnosu na mnoge stvari, nego Crne Gore koja je kredibilna članica, partner NATO alijansi, koja istinski želi da postane članica EU, da ima dobrosusjedske odnose, koja ima vladu, koja želi da nastavi da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije..."

Rekao je da su građani željni pravde i da nisu ispunjena očekivanja u tom pogledu, ističući da je potrebna reforma pravosuđa.

"Trebalo je da obojica budemo malo zreliji"

Milatović je rekao da odluka o formiranju vlade nije laka i da razumije Spajića i druge političke subjekte.

"Siguran sam da imamo isti cilj - bolja Crna Gora, Crna Gora jednakih šansi, Crna Gora u EU, konačno država prava i pravde... Ali dozvolite da se razlikujemo u načinu kojim se dolazi do tog cilja. Tu očigledno imamo neke različite poglede. Ne kažem da su toliko drugačiji, ali se jedna nova vrijednost može ipak naći kroz dijalog", naveo je on.

Rekavši da je sa Spajićem posljednji put razgovarao tokom formalnih konsultacija na Cetinju, kazao je da je "vjerovatno trebalo da razgovaramo malo više".

"To vjerovatno govori da je obojica trebalo da budemo malo zreliji i više razgovaramo oko nekih stvari. Generalno, nedostatak komunikacije je ključ mnogih problema, ne samo u Crnoj Gori", ukazao je.

Na Spajiću je, kako je rekao, da predloži Vladu ukoliko ima većinu. "Tu su stvari jasne, on je odgovoran i to je to. Mogu da se slažem sa tim ili ne, vrlo sam jasno rekao na koji način bih ja usmjeravao proces kad bih ga u potpunosti vodio", dodao je.

Smatra da bi Spajić malo više trebalo da razmišlja o smislenoj strukturi vlade, programskim principima, da bi ona trebalo da bude politički stabilna...

"Siguran sam da je on dobronamjeran kad je u pitanju Crna Gora i da ima kapaciteta da te neke stvari uradi", kazao je on.

"Nije dobro sastavljati vladu možda i sa onima koji su bili nosioci zloupotreba"

Upitan da li mu je direktno ili indirektno sugerisano ko je prihvatljiv partner za EU, Milatović je kazao da ima brojne kontakte sa predstavnicima stranih zemalja, ali da mu "niko nije iznosio čvrste stavove oko ovoga ili onoga".

"Uvijek sam tu da otvoreno razgovaram sa strateškim partnerima kako da Crna Gora postane još kredibilnija NATO članica", naveo je on, rekavši da je Crna Gora dodatno spremna da postane članica EU.

Na podsjećanje na stav dijela javnosti, kao i poruke američkog izaslanika za Zapadni Balkan da SAD ne vidi partnere u tadašnjem DF-u, te da su se slične poruke mogle čuti iz EU, i na pitanje da li i to vidi kao miješanje, Milatović je odgovorio da je put ka članstvu u EU potrebna dodatna reforma pravosuđa, odvažniji koraci kad su u pitanu pregovaračka poglavlja 23 i 24, te unapređenje životnog standarda.

"Ako neko misli da se to može uraditi sa onima koji je trebalo da se u ime građana bore protiv kriminala i korupcije, a koji su bili suštinski dio, glavna karika kriminala i korupcije; sa onim subjektima koji su Crnu Goru držali na rubu siromaštva; ... ja i taj neko nismo na istoj dužini u smislu razmišljanja", istakao je.

Milatović je, na podsjećanje na kritike zbog partijskog zapošljavanja i kadriranja po rodbinskim vezama u prethodnom periodu, kazao da je sve to tačno.

"Sjećate se koliko mi je bilo neprijatno zbog toga dok sam bio ministar. To je istina, nismo u tom smislu postali kvalitetnije društvo. Ali, morate shvatiti i mnoge koji nisu imali priliku da se zaposle zbog toga što su drugačije mislili. I sad zamislite, želite da ispravite stvari, dobili ste i mandat da to uradite, i sastavljate vladu koja treba da ima 30 članova. I to je sastavljate možda i sa nekima koji su bili prepoznati kao nosioci nekih od takvih zloupotreba. Ne znam šta da kažem bez da to nije dobro. Želim da se proces takozvanog partijskog zapošljavanja svede na neki pristojan minimum. To postoji u svim zemljama svijeta", naveo je on.

"Ni na koga nisam pokušao da utičem, niti ću"

Povodom optužbi odbornice PES-a iz Pljevalja Tamare Rosić da pokušava preuzeti partiju, Milatović je kazao da ne bih volio da je ona "instruisana određenim ljudima iz Podgorice".

"Svako ima pravo na svoje mišljenje. Volio bih da me je nazvala i da razgovaramo o tom stavu. Ni na koga nisam pokušao da utičem, niti ću. Ovih dana se vrlo često mijenjaju teze. Mnogi iz PES-a, nažalost, mijenjaju teze, to nije dobro, ali sam uvjeren da PES ima dovoljno demokratskog kapaciteta da iz ove situacije izađe dodatno jači", kazao je on.

"Ljut sam što nisu procesuirani akteri afera"

Milatović je naveo da se njegov prethodnik na funkciji predsjednika Milo Đukanović pominje u Skaj aplikaciji, te da je, prema njegovom mišljenju, učinio mnogo toga na štetu građana i države.

Kazao je kako od promjene vlasti 2020. ne postoje velike afere kao do tada, te da je ljut što nisu procesuirani akteri afera "Telekom", "Abu Dabi Fond", "Limenka"...

"Vučić nikad nije uticao na odluke"

Milatović je rekao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nikad nije uticao na njegove odluke, "niti može", te da će nastaviti da sarađuje sa njim kao sa predsjednikom Srbije.

Naglasio je da je Srbija jedan od ključnih ekonomskih partnera Crne Gore.

Stanje u diplomatiji alarmantno

Milatović je ocijenio da je stanje u crnogorskoj diplomatiji alarmnatno, te da je i diplomatija žrtva partijskog zapošljavanja.

"Nadam se da ćemo, kada se formira nova vlada, u saradnji sa parlamentom, raditi i na pomacima na tom planu", naveo je.

On je rekao da se nada da će privući kredibilne, uspješne investicije i da na tom polju može da se uradi mnogo.

Osuđuje, kako je kazao, koruptivno poslovanje i nada se da će biti postignuto puno pomaka na polju vladavine prava.

"Ekonomska diplomatija je suštinski najvažnija vrsta diplomatije", kazao je Milatović.

Najavio je da će predvoditi crnogorsku delegaciju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u septembru u Njujorku.

Navodi i da će raditi na promociji nestalnog članstva Crne Gore u Savjetu bezbjednosti UN.

Bonus video: