Umjesto demontaže, osnažena partitokratija

Bivši visoki zvaničnici pozvali na nastavak reformi tri godine nakon smjene vlasti

12109 pregleda 12 komentar(a)
Slavlje na ulicama Podgorice poslije saopštavanja rezultata izbora 2020., Foto: BORIS PEJOVIC
Slavlje na ulicama Podgorice poslije saopštavanja rezultata izbora 2020., Foto: BORIS PEJOVIC

Očekivanja građana nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. su u dobrom dijelu iznevjerena, nisu ‘kažnjeni’ svi koje je trebalo, dok je značaj demokratskih promjena ograničen, jer je nova vlast taj potencijal svela na samopromociju svojih uloga.

To su neke od ocjena koje su juče iznijeli predstavnici političkih partija i bivši premijer Crne Gore, povodom tri godine od smjene višedecenijske vladavine Demokratske partije socijalista (DPS).

Bivša predsjednica Skupštine Crne Gore i nekadašnja funkcionerka Socijalističke narodne partije Danijela Đurović saopštila je da je sazrijevanje demokratije i oslobađanje institucija kompleksan proces, ali ni u jednom trenutku ne smije biti doveden u pitanje.

“Tokom prethodnog perioda prošli smo kroz brojne izazove, koji se dešavaju i ovih dana”, dodala je ona u saopštenju.

Đurović
Đurovićfoto: Boris Pejović

Neophodno je, kako je kazala, da svi relevantni društveni činioci daju maksimalan doprinos da se isti sprovede do kraja: “Moramo nastaviti da radimo za dobro građana, napredak naše države i njeno što brže pridruživanje Evropskoj uniji. Generacije koje dolaze to očekuju od nas”.

Prvi premijer nakon smjene vlasti DPS-a Zdravko Krivokapić poručio je da vrijednosti izborne pobjede 30. avgusta baštine jedino oni koji vode računa isključivo i samo o interesima građana Crne Gore.

On je rekao da je narod počeo da kažnjava politiku podjela, laži, zloupotreba, manipulisanja i nacionalizma, a da nagrađuje politiku nade, prosperiteta, ekonomije, znanja, otvorenosti, talenta, mladosti i entuzijazma.

Bivši premijer je rekao da nijesu svi sasvim kažnjeni, ali ostaje nada da su naučili lekcije.

U autorskom tekstu on je istakao da su jedini autentični baštinici pobjede od 30. avgusta oni koji su spremni da zajednički rade na stvaranju novog nasljeđa, koje će se bazirati na ekonomskom prosperitetu, pomirenju i evropskoj perspektivi Crne Gore.

“Smatram da treba ići na brzo uspostavljanje funkcionalne Skupštine i formiranje 44. vlade, na čelu sa Milojkom Spajićem, jer je to osnovno opredjeljenje i očekivanje najvećeg broja građana”, ocijenio je Krivokapić.

Krivokapić
Krivokapić foto: Boris Pejović

Istakao je da vlada treba prioritetno da razriješi brojne vidljive i nevidljive probleme u sektoru bezbjednosti, vodeći računa, kako je naveo, da se užas koji je otkrila Skaj aplikacija do kraja demaskira.

Poslanica opozicionog DPS-a, Aleksandra Vuković Kuč saopštila je da je promjena vlasti donijela društvenu nestabilnost, institucionalnu krizu, antievropske prakse, klerikalizaciju i vjersku netrpeljivost i nacionalističku ostrašćenost.

Vuković Kuč je agenciji MINA kazala da je dobar rezultat 30. avgusta sama promjena dugogodišnje vlasti u kojoj su se, kako je navela, sabirale dobre i loše politike i gradio osjećaj svemoći koji ni za jedno društvo nije dobar.

“Loše je što se desila promjena nagore. Sve što je u prethodnoj vlasti bilo rđavo, usavršeno je, sve što je bilo superiorno, urušeno je”, kazala je Vuković Kuč.

Aleksandra Vuković Kuč
Aleksandra Vuković Kučfoto: Boris Pejović

Poslanik koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Dejan Đurović je kazao da su građani, nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta, očekivali velike promjene, ali su očekivanja u dobrom dijelu iznevjerena.

Đurović je agenciji MINA rekao da je to istorijski datum i dan koji je donio radost Crnoj Gori.

“Najbolje što se tog dana desilo jeste što se raskrstilo sa vlašću DPS-a, koja je diktatorskim režimom držala Crnu Goru kao svog taoca i od nje napravila privatni feud i zemlju kriminala i korupcije”, rekao je Đurović.

Kako je dodao “građani su nakon 30. avgusta očekivali velike promjene, ali su ta očekivanja, nažalost, u dobrom dijelu iznevjerena”.

“To se desilo, prije svega, iznevjeravanjem izborne volje od neozbiljne (eksperimentalne) vlade Zdravka Krivokapića, zatim vlade Dritana Abazovića koju je bivši režim podržao, pa sve do današnjeg poigravanja mandatara Milojka Spajića s onim što je narod glasao na izborima”, smatra Đurović.

Đurović
Đurovićfoto: Luka Zeković

Jedan od pokretača Preokreta Srđan Perić kazao je da je značaj demokratskih promjena 30. avgusta ograničen, jer je nova vlast taj potencijal svela na samopromociju svojih uloga.

On je kazao da je od 30. avgusta 2020. godine dobijeno ono što su omogućili građani, a to je formalna smjena vlasti.

Kako je naveo, građani su na tadašnjim parlamentarnim izborima glasali za demontažu sistema vlasti, a nasuprot tome - on je “normalizovan”.

“Finalni rezultat je osnažena partitokratija koja guši mogućnosti zajednice”, kazao je Perić agenciji MINA.

Perić
Perićfoto: Boris Pejović

Istakao je da su u političkoj borbi Ustav i zakoni učestalo gaženi i da su rušene i neke elementarno uspostavljene demokratske prakse, kao na primjer da se izbori za lokalnu samopravu održavaju najdalje jednom u četiri godine, a mijenjane su i granice izbornih jedinica usred izbornog procesa.

“Saldo je takav da smo umjesto etabliranja snažnih demokratskih praksi, dobili smanjenu izlaznost građana na izborima za oko 20 odsto - što nedvosmisleno govori o padu povjerenja u ukupan politički sistem”, istakao je Perić.

Predsjednik OO SNP Berane Tihomir Bogavac je saopštio da je prije tri godine ostvaren veliki san mnogih generacija u Crnoj Gori, kojemu je doprinijela i SNP.

Vladavina prava u razvijenim zemljama nedostižna za nas

Predsjednik države Jakov Milatović napisao je na twiteru da će nivo vladavine prava, koji postoji u razvijenim demokratskim državama, ostati nedostižan za Crnu Goru ukoliko se ne sprovedu korjenite reforme pravosudnog sistema.

Jakov Milatović
foto: Boris Pejović

“Usljed učinjenih propusta pojedinih nosilaca pravosudnih funkcija predmeti od najvećeg značaja za javni interes ostaju godinama zarobljeni između različitih nivoa tog sistema…”, naveo je on.

Abazović: Ko pokušava da vrati klanove na vlast je neprijatelj Crne Gore

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je 30. avgust 2020. godine, “nezaboravna noć” koja je zauvijek promijenila političku istoriju Crne Gore i dovela do prve demokratske smjene vlasti na izborima.

Dritan Abazović
foto: Luka Zeković

“Te večeri sam obećao narodu da državom više neće vladati mafija kao i da ćemo raditi na pomirenju. Svako ko danas, tri godine kasnije, svjesno ruši taj koncept i pokušava vratiti desetkovane klanove na vlasti - neprijatelj je naroda Crne Gore, pa samim tim i pomirenja”, napisao je Abazović na Fejsbuku.

Bonus video: