Uticaj pregovora o vladi na opštinske vlasti: U Zeti treslo, ostali miruju

Ne nazire se raskid koalicija na lokalu uprkos tenzijama između ZBCG i Demokrata, koje su eskalirale smjenom šefa zetskog parlamenta. Sagovornici Vijesti iz ZBCG poručili da će slijediti partijske direktive o daljim potezima i da se nadaju da će ta koalicija ipak ući u vladu

62231 pregleda 80 reakcija 61 komentar(a)
U Podgorici nema trzavica: Predstavnici Demokrata, ZBCG i PES-a, Foto: Luka Zekovic
U Podgorici nema trzavica: Predstavnici Demokrata, ZBCG i PES-a, Foto: Luka Zekovic

Lokalni funkcioneri koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) zasad ne planiraju da, zbog isključivanja tog saveza iz pregovora o vladi, ruše vlasti u opštinama u kojima upravljaju s Pokretom Evropa sad (PES) i Demokratama.

To proizilazi iz poruka tih funkcionera, koji su Vijestima između ostalog kazali da će slijediti direktive partijskih centrala o daljim potezima i da se nadaju da će ZBCG ipak ući u vladu.

Funkcioner te koalicije i čelnik Zete Mihailo Asanović najavio je prošle sedmice da će pozvati kolege da napuste vlasti u gradovima u kojima su u savezu s PES-om i Demokratama ako te dvije partije naprave kabinet s dugogodišnjim partnerima Demokratske partije socijalista (DPS).

On je to učinio poslije sjednice Skupštine opštine (SO) Zeta, na kojoj je, zbog nesuglasica između ZBCG-a i Demokrata, smijenjen šef tamošnjeg parlamenta iz reda te partije Luka Krstović. Njegovo razrješenje uslijedilo je nakon što je mandatar i čelnik PES-a Milojko Spajić odustao od pregovora o vlasti sa ZBCG, najavljujući potom da planira da napravi vladu s Demokratama, Socijalističkom narodnom partijom (SNP) i strankama manje brojnih naroda.

ZBCG je s PES-om i Demokratama na vlasti u Podgorici, Pljevljima, Kolašinu...

Iako su iz Demokratske narodne partije (DNP), jednog od konstituenata ZBCG, u ponedjeljak bili najavili da će u roku od 48 sati održati sastanke stranačkih organa i donijeti zaključke o narednim koracima, zasjedanja, kako je Vijestima nezvanično rečeno iz DNP-a, nije bilo. U međuvremenu su, međutim, počele blokade saobraćajnica u nekim opštinama “zbog izdaje narodne volje”.

Šef odborničkog kluba Za budućnost Podgorice Mitar Šušić kazao je listu da im odgovoran odnos prema građanima Podgorice nalaže da vode računa o njihovim interesima i potrebama grada. Dodaje da im obećanja koja su dali i na kojima su dobili povjerenje da vrše vlast, ne daju za pravo da se nemarno odnose prema toj ulozi i da je koriste kao platformu “za druge političke arene”.

“Jednako kao PES, i kolacija ZBCG je nosilac vlasti u Glavnom gradu, i ta saradnja do sada se pokazala održivom i uspješnom, što, siguran sam, može potvrditi svaki odbornik i funkcioner ova dva saveza. Naš osnovni zadatak je da rješavamo nagomilane probleme u Podgorici, da pokrećemo nove projekte, da unesemo vitalnost u gradski život...”, naveo je Šušić.

Šušić
Šušićfoto: NSD

On je rekao da tema formiranja vlade nadilazi njihovu odgovornost i nadležnost.

“Drugima je dopalo u zadatak da vode pregovore i integrišu energiju naroda, koji je sa skoro dvotrećinskom većinom izabrao novog predsjednika Crne Gore. Koliko to oni uspješno rade... ostavljamo građanima na ocjenu. Na nama je da ih, i s ovog nivoa, pozovemo da još jednom preispitaju svoje rigidne i infantilne stavove, koji Crnu Goru, umjesto u prosperitet i jedinstvo, mogu uvesti u nove nestabilnosti i podjele”, kazao je Šušić.

Vlast u Podgorici osim PES-a, ZBCG i Demokrata, čini i Građanski pokret (GP) URA.

Funkcioner Demokrata i zamjenik gradonačelnice Podgorice Danilo Šaranović, rekao je Vijestima da do sada nije konstatovan nijedan gest koji bi vodio u pravcu izlaska ZBCG iz lokalne vlasti.

“Da li se to može promijeniti, nek odgovori vrijeme koje je pred nama... Politički i programski vrlo heterogena koaliciona vlast, u svim djelovima sistema Glavnog grada danonoćno je posvećena rješavanju problema od interesa za naše sugrađane, u čemu, kao i svi ostali, podjednako posvećeno učestvuju i kolege iz koalicije ZBCG”, podvukao je.

Šaranović
Šaranovićfoto: Boris Pejović

Iz PES-a nijesu zvanično željeli da govore o porukama iz ZBCG, ali su nezvanično kazali da će se oglasiti ako ta koalicija realizuje najavljeno.

Iz nikšićke lokalne uprave, u kojoj nema PES-a (vlast čine ZBCG, Demokrate i GP URA), poručuju da su opredijeljeni da sačuvaju volju građana iskazanu na izborima i da je njihova koalicija stabilna, bez obzira na prilike na državnom nivou.

“Ta obaveza postoji nezavisno od dešavanja na državnom nivou na kom bi se, i po načinu funkcionisanja i po konceptu formiranja vlasti, mogli ugledati na Opštinu Nikšić, u kojoj smo prilikom formiranja vlasti ispoštovali ono što je bila volja građana na izborima. Ključ stabilnosti ove zemlje je u poštovanju volje njenih građana i ugrađivanju iste u temelje buduće vlasti”, izjavio je za Vijesti predsjednik Opštine Nikšić i funkcioner ZBCG Marko Kovačević.

On je poručio da se nada da će većina koja je podržala izbor Jakova Milatovića za predsjednika države, ispoštovati svoje birače s parlamentarnih izbora i da će biti oformljena stabilna vlada.

Kovačević
Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

Predsjednik SO Nikšić i funkcioner Demokrata Nemanja Vuković rekao je Vijestima da bi smatrao nerazumnim da, bez jakog razloga ili grubog kršenja koalicionog sporazuma, bilo ko napusti vlast.

“... Iako su razlike među konstituentima vlasti evidentne i svima poznate, kao odgovorni ljudi stavili smo ih u drugi plan i fokusirali se na rješavanje nagomilanih problema i oporavak grada”, dodao je.

Poslanik ZBCG i predsjednik pljevaljskog odbora Nove srpske demokratije (NSD) Milan Lekić takođe je kazao da oni trenutno ne razmišljaju da napuste vlast u tom gradu, u kojoj su, osim s Demokratama i PES-om, i s koalicijom GP URA i Socijalističke narodne partije (SNP). On je naveo da će pratiti odluke centrale njihove koalicije.

“Nije nam stalo da po svaku cijenu imamo vlast ako se stvari budu razvijele kao do sada. Još se nadamo da će se Spajić dati u pamet, jer je otišao predaleko...”, saopštio je Lekić Vijestima.

Predsjednik pljevaljskih Demokrata Nikola Rovčanin rekao je da do sada nije bilo najava da će ZBCG istupiti iz vlasti. On je naveo za Vijesti da je predsjednik Opštine Pljevlja iz ZBCG Dario Vraneš pozitivno ocijenio funkcionisanje lokalne vlasti, i da se iz toga nije moglo zaključiti da oni imaju namjeru da izađu iz uprave.

“Opštinski odbor (OO) Demokratske Crne Gore je svemu naredan, radimo u interesu građana do posljednjeg sata mandata, ali smo spremni na svaki scenario”, poručio je Rovčanin.

Rovčanin
Rovčaninfoto: Printscreen YouTube

U kolašinskoj vlasti, koju čine Demokrate, ZBCG, PES, SNP, Ujedinjena i GP URA, tvrde da se nesuglasice o formiranju vlade ne prenose na lokalni nivo. Kako su Vijestima kazali u gotovo svim tim političkim subjektima, vlast funkcionište skladno i bez nagovještaja nestabilnosti.

“Niti smo razmišljali, niti razgovarali o bilo kakvim promjenama u vlasti”, kazao je predsjednik OO Nove Dragan Bulatović. Gotovo identičan odgovor dali su i iz OO DNP-a.

Prema riječima predsjednika OO Demokrata Petka Bakića, lokalna vlast je isključivo fokusirana “na realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata”.

“... Tako da naš opštinski odbor nije razmatrao nikakve druge teme”, dodao je Bakić.

Potpredsjednik Opštine Kolašin iz redova PES-a Vasilije Ivanović ocijenio je da lokalna vlast pred sobom ima brojne zadatke od kojih zavisi poboljšanje kvaliteta života građana, te da dnevno-političke teme nisu prioritet.

U Mojkovcu ćute, u Tivtu se nadaju većini od 30. avgusta

Vijesti od predstavnika ZBCG u Mojkovcu nisu mogle da dobiju odgovore na pitanja o tome da li planiraju da istupe iz tamošnje vlasti.

Predsjednik SO Mojkovac iz reda Demokrata Marko Janketić, rekao je listu da vlast u tom gradu funkcioniše stabilno, i da je fokusirana na rješavanje životnih pitanja građana.

Potpredsjednik Opštine Mojkovac Ivan Ašanin (URA) kazao je Vijestima da je uvjeren da su svi u vlasti posvećeni projektima od značaja za Mojkovac.

“Mi u GP URA smo uvijek razlikovali državni i lokalni nivo, tako je i sada. Nadam se da je to princip i kod ostalih...”, poručio je.

Vlast u Mojkovcu čine ZBCG, Demokrate, SNP, GP URA, Ne damo Mojkovac i Ujedinjena.

Predstavnici ZBCG iz Tivta nisu željeli direktno da odgovore namjeravaju li da ruše lokalnu vlast, u kojoj su s listom Narod pobjeđuje, Demokratama, PES-om, DSS-om, Krtoljskom listom, Tivatskom akcijom i Bokeškim forumom.

Predsjednika tamošnjeg odbora Nove i predsjednik SO Tivat Miljan Marković, rekao je Vijestima da očekuje da će se pregovori vratiti u okvire “tridesetoavgustovskih tekovina”, te da će biti ispoštovana volja građana.

“Ko želi - nađe način, ko ne želi - nađe izgovor. Duboko vjerujem da građani žele da se nađe način, formira tridesetoavgustovska većina i nastavi s reformama”, zaključio je.

Bonus video: