MVP odlučuje da li Mitrović ostaje

Crna Gora i Srbija nijesu razmijenile ambasadore uprkos najavi dvojice predsjednika s početka jula da će to biti brzo

29231 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Navršava se godina mandata: Predrag Mitrović, Foto: UPCG
Navršava se godina mandata: Predrag Mitrović, Foto: UPCG

Odluka o tome da li će Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) produžiti mandat otpravniku poslova u Beogradu Predragu Mitroviću trebalo bi da bude poznata danas jer mu mandat ističe 10. septembra, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Iako je prilikom susreta predsjednika Crne Gore i Srbije Jakova Milatovića i Aleksandra Vučića početkom jula najavljena brza razmjena ambasadora između dvije države, to se do juče nije dogodilo.

Razlog toga u Crnoj Gori je što se čeka formiranje nove vlade, kao i nadležnog supštinskog odbora koji daje mišljenje o predlogu za diplomate.

U Srbiji je kao potencijalni kandidat slovio doskorašnji ambasador na Kipru Marko Blagojević, ali je prema neformalnim informacijama ta odluka Aleksandra Vučića odložena a u opciji su neka druga imena.

U takvoj situaciji je produženje mandata Predragu Mitroviću jedino realno rješenje. “Vijesti” juče nisu dobile odgovore iz MVP-a da li se to planira i kada.

Prema Zakonu o vanjskim poslovima, otpravnik poslova je diplomatski predstavnik koji zbog odsustva ili spriječenosti šefa diplomatskog predstavništva privremeno vrši poslove šefa diplomatskog predstavništva.

Mitrović je bio predsjednik i osnivač Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG). Iskustvo u diplomatiji stekao je na mjestu crnogorskog ambasadora u Sjevernoj Makedoniji gdje je imenovan u decembru 2014. i na toj funkciji je ostao puni mandat, do decembra 2018.

Prema neformalnim informacijama, on je imao podršku aktuelne Vlade Dritana Abazovića da bude ambasador Crne Gore u Srbiji, ali ostaje da se vidi kakav će biti stav buduće ako bude formirana.

Ustav predviđa da predsjednik države postavlja i opoziva ambasadore na predlog Vlade, a uz mišljenje nadležnog skupštinskog odbora - za međunarodne odnose i iseljenike.

Novi saziv Skupštine konstituisan je krajem jula, a odbori još uvijek nijesu formirani.

Uporedo s tim, ni Srbija više od dvije godine nema ambasadora u Podgorici, nakon što je tadašnji Vladimir Božović proglašen nepoželjnim zbog politički spornih izjava, koje su ocijenjene kao nediplomatske.

Vladimir Božović
Vladimir Božovićfoto: Savo Prelević

Posljednji ambasador Crne Gore u Srbiji bio je Tarzan Milošević, koji je povučen odlukom Vlade nakon promjene vlasti 2020. godine.

Bivši crnogorski diplomata u Beogradu: Tarzan Milošević
Bivši crnogorski diplomata u Beogradu: Tarzan Miloševićfoto: Luka Zeković

Nedugo zatim, Crna Gora je na listu nepoželjnih stavila Vladimira Božovića jer je Agencija za nacionalnu bezbjednost procijenila, a Uprava policije odlučila, da je opasan po državu. On je nakon godinu zabrane ulaska u Crnu Goru nedavno dobio sudsku presudu, nakon koje je odluka policije promijenjena.

Iz crnogorskog MVP-a juče nije odgovoreno da li su iz Beograda dobili zahtjev za agreman za ambasadora.

Bonus video: