Mitrović ostaje u Beogradu, Rodić dolazi u Podgoricu

Novi ambasador u Podgorici, otpravnik i dalje u Beogradu

70083 pregleda 84 reakcija 38 komentar(a)
Milatović i Vučić, Foto: kabinet predsjendika Crne Gore
Milatović i Vučić, Foto: kabinet predsjendika Crne Gore

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore produžiće mandat otpravniku poslova u Beogradu Predragu Mitroviću, koji mu ističe 10. septembra, potvrđeno je iz tog resora. S druge strane, karijerni diplomata Nebojša Rodić biće novi ambadsador Srbije u Crnoj Gori, saznaju Vijesti.

“MVP će Predragu Mitroviću produžiti privremeno upućivanje na rad u Ambasadu Crne Gore u Republici Srbiji, gdje je na poziciji privremenog otpravnika poslova,” saopštili su “Vijestima” iz MVP-a.

Oni su time odgovorili na pitanje da li će sadašnjem otpravniku biti produžen mandat ili će biti predložen ambasador u Srbiji.

“Podsjećamo da su procedure za postavljenje ambasadora definisane Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i Zakonom o vanjskim poslovima Crne Gore, i da se predlozi za imenovanja ambasadora ne objavljuju prije dobijanja agremana (saglasnosti države prijema),” navodi se u odgovoru.

Mitrović
Mitrovićfoto: UPCG

Ustav Crne Gore predviđa da predsjednik države postavlja i opoziva ambasadore na predlog Vlade, a uz mišljenje nadležnog skupštinskog odbora. Novi saziv Skupštine konstituisan je krajem jula, a odbori još nijesu formirani.

Prilikom susreta predsjednika Crne Gore i Srbije Jakova Milatovića i Aleksandra Vučića početkom jula, najavljena je brza razmjena ambasadora između dvije države. Kao korak ka otvaranju novog lista u odnosima dvije zemlje, predsjednik Srbije je najavio je da će Beograd imenovati novog ambasadora u narednih 10 do 12 dana, što je bilo prije više od mjesec dana. Vijesti saznaju da će Nebojša Rodić biti novi ambasador Srbije u Podgorici.

Rodić je trenutno na poziciji ambasadora u Austriji.

Rodić
Rodićfoto: vienna.mfa.gov.rs

U njegovoj biografiji piše da je skoro cio radni vijek proveo u organima državne uprave. Radio je i na poslovima pomoćnika ministra za informisanje, potom državnog podsekretara.

Navodi se da je u Narodnoj Skupštini Srbije radio na poslovima zamjenika sekretara Skupštine i šefa kabineta predsjednika Skupštine, kao i predsjednika Republike.

Piše i da je obavljao dužnost Generalnog sekretara predsjednika Srbije, da je do 2013. godine bio direktor Bezbjednosno-informativne agencije, kao i da je bio član Vlade Srbije i ministar odbrane do aprila 2014.

Srbija više od dvije godine nema ambasadora u Podgorici, kao ni Crna Gora u Srbiji.

Bonus video: