DPS: Krivična prijava protiv Milatovića, nije prijavljivao krivična djela sa elementima sticanja protivpravne koristi

"Milatović potvrdio da je svjesno propustio da nadležne organe obavijesti da su učinjena krivična djela od strane drugih službenih lica, iako je kao ministar u Vladi Crne Gore bio u obavezi da to učini"

27746 pregleda 65 reakcija 64 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je danas da je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijela krivičnu prijavu protiv predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića zbog neprijavljivanja krivičnih djela sa elementima sticanja protivpravne imovinske koristi za koje je, tvrde, saznao u vršenju svoje dužnosti ministra u bivšoj Vladi.

O tome je kažu iz DPS-a javnost obavijestio prije tri dana gostujući u emisiji na RTCG.

"Na osnovu člana 255 stav 1 Zakonika o krivičnom postupku Crne Gore, a istovremeno cijeneći da postoji osnov sumnje, Demokratska partija socijalista Crne Gore podnijela je danas krivičnu prijavu protiv Jakova Milatovića, predsjednika Crne Gore", navode.

Navode da je odgovarajući na pitanje novinarke koje je sadržalo navode: ”… nijesu ispunjena očekivanja, ljudi kritikuju i dalje partijsko zapošljavanje i kadriranje po rođačkim vezama, ljude koji ne ispunjavaju kriterijume, itd…” izjavio sljedeće:

"Zamislite onda Vi nakon svega, a sve je tačno. Sve je to tačno… Ja želim da se proces tkz. partijskog zapošljavanja svede na neki pristojan minimum…”. Ovim je Milatović potvrdio da je svjesno propustio da nadležne organe obavijesti da su učinjena krivična djela od strane drugih službenih lica, iako je kao ministar u Vladi Crne Gore bio u obavezi da to učini. Milatović je svojom izjavom potvrdio da je svjedočio krivičnim djelima koje nije prijavljivao, nego sada naknadno konstatuje kako su ona počinjena", kažu iz DPS-a.

U krivičnoj prijavi se navodi, dodaju iz DPS-a, da je on takvim činjenjem umišljajno omogućio izvršiocima tih djela da ostanu van domašaja organa gonjena – čime je izvršio krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca iz člana 386. stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore.

"S tim u vezi, a u namjeri da građani Crne Gore dobiju odgovor na tvrdnje koje su javno iznijete, kao podnosioci ove prijave, predložili smo da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici provede radnje iz svoje nadležnosti u pravcu utvrđivanja materijalne istine", piše u sasopštenju.

Naveli su da u prijavi predložili da Milatović bude saslušan u svojstvu osumnjičenog, kako bi se izjasnio ko su lica koja su izvršila krivična djela u vršenju svojih funkcija, i time omogućila nezakonita zapošljavanja trećih lica.

"Podsjećamo da je i sam Milatović u svojim javnim nastupima podsticao javna zapošljavanja, i da je 20.04.2023. godine javno izjavio: “Nije realno očekivati nakon 30 godina vlasti u Podgorici da promijenite samo četiri čovjeka u Glavnom gradu, promijeniće se mnogi, biće partijskih zapošljavanja”, što su mnogi mediji prenijeli", zaključili su.

Bonus video: