Danilović: Za očekivati da Milatović ima stav o vladi, mnogima nije smetalo kad se izvinio zbog državljanstva Spajića

"Važno je da Spajić zna ima li većinu za vladu... DPS navija za svađu i mržnju među 'pobjednicima'. Nažalost, ima se čemu radovati jer su mnogi prihvatili njihova pravila", ocijenio lider Ujedinjene Crne Gore

63829 pregleda 581 reakcija 168 komentar(a)
"Spuštam glavu pred građanima, znajući da smo krivi": Danilović, Foto: BORIS PEJOVIC
"Spuštam glavu pred građanima, znajući da smo krivi": Danilović, Foto: BORIS PEJOVIC

Bilo bi dobro za cijelu zajednicu da čelnici Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić i Jakov Milatović pronađu kompromis, ali ne onu vrstu trulih na koje smo navikli od bivšeg režima, nego istinski i utvrđen u istini.

To je Vijestima kazao lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, odgovarajući na pitanje očekuje li da sukob Spajića i Milatovića, koji se zaoštrio prije nekoliko dana, dodatno zakomplikuje proces formiranja vlasti.

Milatović je u srijedu veče indirektno optužio stranačke kolege iz Podgorice da instruiraju dio članstva protiv njega, kritikujući Spajića da ne vodi pregovore o vladi kako treba i da sastavlja kabinet i s onima koji su prepoznati po zloupotrebama.

“Za očekivati je da Milatović ima stav i kao predsjednik države koji je dao mandat Spajiću, i kao zamjenik predsjednika PES-a. Mnogima nije smetalo kad se nedavno Milatović izvinio građanima Crne Gore zbog ‘zbrke’ oko Spajićevog državljanstva Republike Srbije, pa potom odnio istorijsku pobjedu uz podršku svih nas”, istakao je Danilović.

On je poručio da ne očekuje da Spajić prihvati njegov poziv i vrati pregovore o vlasti na početak.

“...Poražavajuće je da od mogućih 60 mandata podrške danas zbrajamo i razbrajamo ima li se i na koji način 41 glas podrške u parlamentu”, rekao je Danilović.

Više puta ste pozvali mandatara da pregovore o vladi vrati na početak, nakon što je poručio da koalicija ZBCG neće biti u vlasti. Da li ste od njega ili od PES-a dobili ikakav odgovor, i mislite li da Spajić ima većinu za formiranje kabineta?

Nismo dobili odgovor, a iskreno, i ne očekujemo ga. Vjerujem da javnost razumije zašto tražimo da se mandatar vrati na početak. Svi sastanci, a bilo ih je, očigledno, mnogo koje je g. Spajić vodio prije nego je dobio mandat, bili su suštinski neformalne prirode - tako i mora.

Danilović i Spajić
Danilović i Spajićfoto: BORIS PEJOVIC

Nakon što smo se po dobijanju mandatarstva samo jednom zvanično sreli u formatu 44 - oni koji su podržali Spajića za mandatara, uslijedio je istog dana i sastanak s koalicijom ZBCG. Potom se naglo, i za mene neočekivano, utihnulo. Onda je iznenada BS (Bošnjačka stranka) održala Glavni odbor i donijela odluku o ulasku u vladu, a g. (Ervin) Ibrahimović saopštio da će u njoj biti jednih i da neće biti drugih. Bio sam iznenađen kao predstavnik stranke koja je predizborni koalicioni partner (PES-a) da tako nešto ne znam, i da potom treba ubrzano da se izjašnjavamo i mi. Javnost je pratila sve to, i danas smo tu gdje jesmo.

To da li g. Spajić trenutno ima većinu za sastavljanje vlade ne znam - važno je da on zna. Ipak, poražavajuće je da od mogućih 60 mandata podrške danas zbrajamo i razbrajamo ima li se i na koji način 41 glas podrške u parlamentu.

Saopštili ste da je Ujedinjenoj u pregovorima nuđena pozicija ministra prosvjete, ali da niste prihvatili “nešto što je predviđeno drugome...”. Kome je bila “predviđena” ta pozicija, i šta je, osim nje, Spajić nudio Ujedinjenoj?

Da. Ponuđeno nam je u razgovoru to mjesto, odnosno resor. Preciznije, ponuđen je meni lično, ali to je bilo nakon odluke da koalicija ZBCG ne bude ponuđena da uđe u vladu. Nismo i nisam prihvatio jer smo mnogo puta prije toga nezvanično kontaktirali i dogovorili da na kraju razgovora svi pregovarači dobiju zvaničnu ponudu. Za mene bi bilo prevarno da na takav način dođemo do resora jer nikada nismo bili politička vrsta štrajk-brejkera! Da je ZBCG javno dobila i odbila ponudu, Ujedinjena bi postupila drugačije jer smo saopštavali “da nikome nećemo dozvoliti da se iživljava”.

Kako ste doživjeli poruke zamjenika lidera PES-a i šefa države Milatovića da Spajić ne vodi pregovore kako treba i da u vladu gura one koji su prepoznati po zloupotrebama? Očekujete li da sukob njih dvojice dodatno zakomplikuje proces stvaranja vlade, ali i političke prilike?

Za očekivati je da Milatović ima stav i kao predsjednik države koji je dao mandat Spajiću, i kao zamjenik predsjednika PES-a. Mnogima nije smetalo kad se nedavno Milatović izvinio građanima Crne Gore zbog “zbrke” oko Spajićevog državljanstva Republike Srbije, pa potom odnio istorijsku pobjedu uz podršku svih nas. Bio sam jedini predsjednički kandidat koji je taj progon Spajića i neustavno postupanje DIK-a (Državne izborne komisije) ocijenio sramnim i kukavičkim činom. Nas, nažalost, niko nije branio kad nam je taj isti DIK i njegove službe brisao na hiljade potpisa podrške - danas je taj predmet u SDT-u (Specijalnom državnom tužilaštvu).

Spajić i Milatović
Spajić i Milatovićfoto: Boris Pejović

Teško je, međutim, kad u Crnoj Gori branite istinu. Mnogo je lakše kad se svrstavate uz lidere i vođe, šta god oni radili i kako god postupali. Ujedinjena je, međutim, i tada i danas bila u pravu. Branimo principe i ne pitamo za cijenu. Jednom će nekome to značiti.

Bilo bi dobro za cijelu zajednicu da Spajić i Milatović pronađu kompromis, ali ne onu vrstu trulih na koje smo navikli od bivšeg režima, nego istinski i utvrđen u istini.

Smatrate li da razvoj pregovora o vlasti ide najviše naruku DPS-u, i da toj partiji odgovaraju oba scenarija - i da se formira vladu kakvu planira Spajić (sa saveznicima DPS-a), ali i da se ne formira?

DPS se nije promijenio, čak ni toliko da možemo reći “počelo je”. (Milo) Đukanović je i dalje alfa i omega partije. Prosto, povukao se s njenog čela, ali je i dalje njen vlasnik. Naivni su oni koji misle da se takav DPS može iskoristiti kao šegrt u političkim kombinacijama. DPS navija za svađu i mržnju među “pobjednicima”. Nažalost, ima se čemu radovati jer su mnogi pobjednici prihvatili njihova pravila zaboravljajući šta građani od nas očekuju. Za koga god je DPS u minule tri decenije navijao, taj je nestajao. U politici je malo novih puteva, sve je već viđeno, samo s vremena na vrijeme dobiju šansu novi putnici.

Krivi smo jer propuštamo prilike koje nam građani daju

Gdje je Crna Gora tri godine nakon smjene trodecenijskog režima DPS-a - jesu li očekivanja građana iznevjerena, i da li osjećate dio odgovornosti što tridesetoavgustovci ne nalaze zajednički jezik?

Mala je naša snaga da bismo osjećali ključnu krivicu Ujedinjene. Ipak, rekao bih da, mnogo više od onih koji su bogato darovani pobjedom, spuštam glavu pred običnim ljudima, znajući da smo krivi.

Krivi smo što propuštamo prilike koje nam građani daju na izborima, halapljivo se otimajući oko poklonjenog. Stranka, pa i ja koliko sam mogao i mogu, pozivamo i branimo onu narodnu pobjedu od 30. avgusta (2020. godine). Nismo popustili ni kad su se preko naših leđa namjeravale lomiti nemoralne odluke. Zato smo platili politički ceh, ali se nikada nismo pokajali.

Ljudi se i dalje dominantno svrstavaju uz velike, očekujući velike nagrade. Sve će to izostati za mnoge jer je nezdravo i naopako postavljeno. Mene i našeg poslanika dr (Vladimira) Dobričanina u minule tri godine mnogi su žigosali kao izdajnike jer nismo glasali kako se isplati, nego kako je pravično. Lijepo je, ipak, kad izdržite i svakoga možete pogledati u oči. Za to ne očekujemo nagradu, ali će tako biti i ubuduće, pa dokle trajemo.

Bonus video: