PES: Mandić bio spreman za dogovor, Knežević želio da jede "ljeba i luka"

"Oni su izabrali opciju DPS-a i URA-e u sabotaži Spajića da uopšte i postane mandatar"

34490 pregleda 170 reakcija 133 komentar(a)
Foto: Pokret Evropa sad
Foto: Pokret Evropa sad

Pokret Evropa sad (PES) saopštio je da je donio odluku da formira Vladu sa onim subjektima koji su Milojka Spajića podržali za mandatara, ali da su, kako kažu, lideri koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andrija Mandić i Milan Knežević izabrali opciju DPS-a i URA-e u sabotaži Spajića da uopšte i postane mandatar.

"To je scenario koji smo već vidjeli i u toku predsjedničkih izbora", dodaje se saopštenju koje je potpisao PR tim PES-a.

Kažu da uprkos tome, PES nije odmah zatvorio vrata.

"Međutim, nakon što je Demokratski front (DF) pet puta odbio ponudu sa sada i više nego očiglednim ciljem i to da odloži sastavljanje Vlade i sačuvaju aktielnu izvršnu vlast u nedogled, Spajić nije imao drugog izbora", navode.

Naglasili su da za razliku od Mandića koji je, kako kažu, svjestan unutrašnje i spoljnopolitičke situacije te je bio spreman za dogovor, Knežević je želio da jede "ljeba i luka".

"I tako pokazao koliko ih, između ostalog, zanima i resor prosvjete u Vladi Crne Gore. Za propuštenu šansu da prvi put budu dio Kabineta premijera i sačuvaju nekoliko stotina mjesta po dubini, koja već imaju, nije odgovoran PES, već neodgovorno ponašanje lidera bivšeg DF-a", kažu.

Takođe, dodaju, treba istaći da je Andrija Mandić bio racionalniji u pregovorima, svjestan posljedica po "dubinu" DF-a, ukoliko ne dođe do dogovora.

"Ne isključujemo saradnju po pitanju deblokade institucija i imenovanja u pravosuđu, kako bi se u punoj mjeri primijenila vladavina prava", zaključuju.

Bonus video: