Raičević i Đeljošaj: Tražimo ocjenu ustavnosti Zakona o sprečavanju korupcije

"Suština predloga je sumnja da Zakon nije usklađen sa temeljnim odredbama Ustava", navodi se u saopštenju

12831 pregleda 11 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj predali su Ustavnom sudu predlog za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o sprečavanju korupcije, saopšteno je iz Opštine Bar.

"Predlogom se zahtijeva tumačenje u vezi sa tim da li su članovi ovog Zakona u skladu sa Ustavom Crne Gore, prije svega sa principima koji se odnose na slobode građanina, prava i dužnosti izabranih poslanika, te jasnu nespojivost funkcija u slučajevima koje Ustav prepoznaje, kada je u pitanju nespojivost funkcije predsjednika Opštine i poslanika u Skupštini", navodi se usaopštenju.

Suština predloga je sumnja, kako se navodi, da Zakon nije usklađen sa temeljnim odredbama Ustava.

"Ustav jasno propisuje da je građanin nosilac suvereniteta države, te da se svaka vlast formira na osnovu izborne volje. Takođe, propisano je da svaki punoljetni građanin sa boravkom u Crnoj Gori može biti biran za poslanika u Skupštini Crne Gore, u kojoj predstavlja upravo iskazanu izbornu volju građana, na neposrednim i tajnim izborima", dodaje se u saopštenju Opštine Bar.

Poslanik je, navodi se, obavezan da obavlja svoju funkciju i reprezentuje volju građana, bilo profesionalno ili volonterski, bez nadoknade, shodno sopstvenoj odluci.

"Sa druge strane, funkcija predsjednika Opštine, profesionalna je funkcija na koju se lice bira od strane odborika u Skupštini Opštine, a ne direktno na neposrednim izborima, kao svojevrsni menadžer lokalne uprave, lice koje poziciju predsjednika mora obavljati profesionalno, kao zaposleno lice na ovoj poziciji. Dodatno, do 2015. godine ovakvo tumačenje nije postojalo niti je predsjednik opštine bio onemogućen u obavljanju poslaničke funkcije", saopšteno je.

Ustav kao najviši pravni akt, kako su kazali, ali ni Zakon o izboru odbornika i poslanika koji reguliše predmetnu oblast, ne prepoznaje jasno funkciju predsjednika Opštine kao nespojivu sa funkcijom poslanika u Skupštini Crne Gore.

"Takvo tumačenje može se smatrati, u najmanju ruku, nepreciznim i nejasnim, ali i nečim što direktno zadire u biračko prava kako izabranog poslanika tako i građana koji su birali, zadire u načela Ustava Crne Gore i temelje suverenosti koja počiva na volji građana. Takve odrebe Zakona mogu nanijeti samo štetu i nepopravljive posljedice kako po lica koja obnašaju ove pozicije, tako i po građane, lokalnu upravu ali i cjelokupan princip demokratije i ustavnosti, te je od posebnog značaja da Ustavni sud što prije sazove sjednicu na kojoj će odlučivati o ustavnosti ovih odredaba, a na koju će pozvati i predlagače kako bi sve ovo mogao obrazložiti", navodi se u saopštenju.

Ovakav predlog će, kazali su Đeljošaj i Raičević, sigurno doprinijeti osnaživanju pravne države i vladavine prava, pravnoj sigurnosti građana koji moraju jasno znati šta da očekuju od zakona, ali i ukupnom poboljšanju pravnog sistema koji se, prema njihovim riječima, do sada nije bavio detaljima ovog Zakona koji može da bude izuzetno štetan ili pak koristan po očuvanje pravnog sistema i principa demokratije u Crnoj Gori.​

Bonus video: