Milatović za HRT: U Hrvatsku sam došao kod prijatelja u svojstvu prijatelja, to je najvažnija poruka

u Hrvatsku došao kod prijatelja u svojstvu prijatelja i da misli da je to najvažnija poruka koju je danas htio poslati

25202 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Milatović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milatović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je u razgovoru za HRT kako je otvorena pitanja s Hrvatskom važno rješavati na principima prijateljstva i dobre namjere.

Milatović je naveo da je danas rekao i predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću da je u Hrvatsku došao kod prijatelja u svojstvu prijatelja i da misli da je to najvažnija poruka koju je danas htio poslati, prenosi portal HRT-a.

Nekoliko je otvorenih pitanja između Crne Gore i Hrvatske, između ostalog, pitanja odštete logoršima Morinja i pitanje sudbine 14 nestalih osoba. Na pitanje je li nakon 30 godina krajnje vrijeme da se to riješi, kaže kako je danas imao razgovore sa pomenutom trojicom zvaničnika.

"Zaista smo otvoreno razgovarali o mnogim otvorenim pitanjima. Vaši gledaoci mogu razumjeti da zbog mojih godina ja nisam čovjek koji je uzrokovao nijedno od tih otvorenih pitanja, ali zaista imam iskrenu namjeru da u kontekstu dobrosusjedskih odnosa dam sve od sebe da mnoga od njih riješimo na dobrobit obje zemlje. Mislim da je važno suočiti se s mnogim od tih pitanja i mislim da je važno rješavati ih na principima prijateljstva i dobre namjere. Tu je naravno i pitanje logora Morinja. Koliko je meni poznato, do sada je ispred crnogorskih sudova bilo više pravosnažnih presuda. Mislim da je u prethodnom periodu i crnogorsko sudstvo u tom smislu dalo jedan veliki doprinos u kontekstu rješavanja tog pitanja", rekao je Milatović.

Rekao je kako je očekuje da se to pitanje, koje je pred pravosudnim organima, u potpunosti izvede do kraja.

O nestalima

Milatović je, govoreći o tome hoće li se riješiti pitanje 14 nestalih osoba, naveo kako vjeruje da se može razumjeti agonija porodice koje ne znaju šta je s njihovim najmilijima.

"Vidite, ja mogu razumjeti agoniju mnogih porodica na području bivše Jugoslavije koje su, nažalost, usred ružnih okolnosti koje su tada zadesile našu zajedničku zemlju, imale takve sudbine. Znate sami da postoji jedna komisija koja se na međuvladinom nivou bavi tim pitanjima i ono što mogu vam reći, da ću s mjesta predsjednika Crne Gore dodatno svojim autoritetom doprinositi da te stvari u potpunosti budu riješene i na benefit hrvatskih porodica i na benefit, naravno, crnogorskih porodica i na benefit svih ostalih porodica s područja bivše Jugoslavije koje su izgubile svoje najmilije u kontekstu tog užasnog rata.

"Teret prošlosti"

Milatović je, upitan da li se Crna Gora suočila sa svojom ulogom u agresiji na Hrvatsku i je li Crna Gora spremna spremna procesuirati ratne zločine, odgovorio:

"Mislim da je i u prethodnom periodu, da je pred crnogorskim pravosudnim organima postojao jedan veliki broj slučajeva u kontekstu rata na području bivše Jugoslavije. Mislim da je slična situacija bila i u Hrvatskoj, tako da mislim da je i Hrvatska i Crna Gora riješena da u kontekstu dobrosusjedskih odnosa uradi sve do kraja kako bismo negdje ostavili teret prošlosti iza nas i u potpunosti okrenuli jednu novu stranicu dobrih, ako ne i odličnih odnosa između Hrvatske i Crne Gore".

O brodu "Jadran"

Tokom današnjih sastanaka bilo je razgovora i o školskom brodu "Jadran".

"De fakto je činjenica da je školski brod 'Jadran' trenutno u vlasništvu Crne Gore, ali ponavljam, u tonu dobrosusjedskih odnosa otvoreni smo razgovarati u kontekstu svih ovih otvorenih pitanja", rekao je Milatović.

O odnosima na Balkanu

O tome kakav odnos Crne Gore i Srbije i želi i da li mu je bliža Srbija ili Evropska unija, Milatović je kazao kako želi najbolji mogući odnos sa svim zemljama susjedstva, te da tu Srbija zauzima jedno značajno mjesto kao i Hrvatska, prenosi HRT.

"Mislim da upravo svojim prvim posjetama Srbiji i Hrvatskoj tako želim doprinijeti jednoj dobroj slici koju Crna Gora treba da ima u kontekstu dodatnih regionalnih odnosa na Zapadnom Balkanu i šire na Balkanu. Zaista mislim da je evropska budućnost svih nas sada na prostoru Zapadnog Balkana neophodna za stabilnost i prosperitet Balkanskog poluostrva. Snažno se borim za to i snažno se borim da Crna Gora ima dodatno još aktivniju ulogu u narednom periodu i u kontekstu promovisanja našeg kredibilnog članstva u okviru NATO saveza i u kontekstu napredovanja našeg evropskog puta i naravno u kontekstu ovoga što sam rekao, a to su dobrosusjedski odnosi.

Hrvatska manjina u Crnoj Gori

Milatović je kazao da su hrvatska manjina u Crnoj Gori, kao i crnogorska manjina u Hrvatskoj, još jedna dobra spona koja ide u prilog dobrim odnosima između Hrvatske i Crne Gore.

"Znate da je hrvatska manjina u Crnoj Gori sad upravo u novom sazivu Skupštine Crne Gore osvojila jedno mjesto i radujem se tome, te vjerujem da će dodatno biti učvršćeni odnosi Crne Gore i Hrvatske i naravno položaj hrvatske manjine u Crnoj Gori za koju mislim da je generalno dobra", rekao je.

Bonus video: