Milatović: Crnogorska zajednica u Istri autentičan i neraskidiv dio hrvatskog društva

Milatović se sastao sa predstavnicima udruženja Društvo Perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“, jednog od najstarijih u Hrvatskoj

7084 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Crnogorska zajednica u Istri, iako malobrojna, autentičan je i neraskidiv dio hrvatskog društva, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

On je, u okviru drugog dana zvanične posjete Hrvatskoj, posjetio predstavnike crnogorske zajednice u selu Peroj, u Istri. Sastao sa predstavnicima udruženja Društvo Perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“, jednog od najstarijih u Hrvatskoj.

"Srećan sam što danas imam priliku da vas sve upoznam i da se uvjerim da je, iako malobrojna, crnogorska zajednica u Istri autentičan i neraskidiv dio hrvatskog društva. Nadam da je ovo prvi u nizu susreta i želim da znate da uvijek možete računati na Crnu Goru. Moja posjeta je poruka da želimo najbolje moguće odnose sa Hrvatskom, a vama čestitam na istrajnosti na očuvanju našeg kulturnog nasljeđa", kazao je Milatović, kako je saopšteno iz njegovog kabineta.

Milatović Peroj
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Bogati istorijat naselja, kako navode, kaže da su, nakon kuge koja je opustošila Peroj u drugoj polovini XVI vijeka, mletačke vlasti odlučile da ga ponovo nasele i revitalizuju planskim doseljavanjem porodica iz Crne Gore.

Milatović Peroj
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Sedamdeset sedam doseljenike iz Crne Gore se 1657. godine preselilo u Istru i njihovi potomci i danas tu žive čuvajući tradiciju i običaje i održavajući vezu sa Crnom Gorom, ističu iz kabineta predsjednika.

Milatović Peroj
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Milatović je posjetio zavičajni muzej u selu, biblioteku Njegoš koja raspolaže sa više od osam hiljada knjiga i oko 20 najstarijih štampanih izdanja „Gorskog vijenca“, kao i crkvu Svetog Spiridona koju su izgradili predstavnici zajednice.

Bonus video: