Picula: Vučiću ne odgovara evropska Crna Gora, ali Hrvatskoj ona treba

"Volio bih da nova vlada izbjegne sva ona unutrašnja sukobljavanja koja su karakterisala sve vlade nakon 30. avgusta 2020", kazao je izvjestilac EP za Crnu Goru

25164 pregleda 74 reakcija 55 komentar(a)
Picula, Foto: N1/Youtube
Picula, Foto: N1/Youtube

Nezavisna i evropska Crna Gora ne odgovara predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovim interesima, dok Hrvatska ima nacionalni interes da proevropski orijentisana Crna Gora nastavi svoj put, kazao je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula, komentarišući prvu posjetu crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića Hrvatskoj.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je vrlo blizu formiranja vlasti, zbog čega želi ojačati prijateljske i partnerske odnose s Hrvatskom, jedinom susjednom zemljom koja je članica Evropske unije.

“Njihov evropski put najviše zavisi od toga šta će se u Crnoj Gori događati. Posljednjih godina zbog unutrašnjih političkih previranja nije bilo napretka, ali ove godine je kompletirala političku arhitekturu, pa je na činiocima u Crnoj Gori da što prije formiraju novu vladu, koja bi pokrenula pregovore s EU, ali i put prema boljitku svojih građana”, izjavio je Picula za N1.

Pitanje je, kako je kazao, hoće li ta nova vlada ponavljati greške prethodnih ili će se oporaviti. "Ako se sve posloži u tom pozitivnom smjeru, mogli bismo ponovo govoriti ono što se zaboravilo, da Crna Gora predvodi politiku proširenja na Zapadnom Balkanu", dodao je.

Voditelj N1 podsjetio je na različite stavove u PES-u i da je Milatović u Zagrebu ponovio kako se zalaže za širu koaliciju u vladi, misleći pritom i na, kako je naveo novinar, "djelove takozvanog proruskog, prosrpskog fronta u Crnoj Gori", kako bi se došlo do stabilne vlade.

“Zato sam izrazio stanovitu rezervisanost. Volio bih da nova vlada izbjegne sva ona unutrašnja sukobljavanja koja su karakterisala sve vlade nakon 30. avgusta 2020. Od onda se radilo o koalicijama unutar koalicije. Da li Crnu Goru nakon formiranja vlade čeka neka vrsta tvrde kohabitacije, ostaje za vidjeti”, rekao je Picula.

Upitan koliko uticaja na događanja u Crnoj Gori ima Srbija i Zapad, Picula je rekao da "Crnogorci moraju sami odlučiti šta žele".

Podsjeća da je, u ispitivanjima javnog mnjenja, vidljivo da oko 75 do 80 odsto građana želi Crnu Goru u EU.

"U interesu vladajućih je ispuniti želje tolike većine građana. Svi računaju da će Crna Gora kao članica NATO saveza nastaviti evropskim putem. Svako odstupanje bi bilo dodatno opterećenje samim pregovorima. Hrvatska ima nacionalni interes da proevropski orijentisana Crna Gora nastavi svoj put. Naravno, ima onih u Crnoj Gori, ali i izvan nje, koji to ne žele i imaju drugačije interese. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić javno iskazuje negodovanje crnogorskim evropskim putem. Nezavisna i evropska Crna Gora ne odgovara Vučiću i njegovim interesima. Vidjećemo šta će donijeti razvoj situacije, ali izrazili smo želju da do 2030. budu zaključeni svi postojeći pregovori”, zaključio je Tonino Picula.

Bonus video: