MEP počinje implementaciju projekta „Političko-pravni savjetodavni centar za Crnu Goru“

Budžet projekta koji se finansira iz fondova EU iznosi 750 hiljada eura, a period implementacije projektnog ugovora biće 24 mjeseca

1394 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Povodom početka sprovođenja IPA projekta tehničke podrške pod nazivom „Političko-pravni savjetodavni centar za Crnu Goru“ čiji je primarni korisnik Ministarstvo evropskih poslova – Direktorat za pristupanje Evropskoj uniji i pravnu tekovinu EU, održan je prvi sastanak između predstavnika MEP-a i kompanije WEglobal koja je zadužena za implementaciju projekta.

Ukupan budžet projekta, koji se finansira iz fondova Evropske unije, iznosi 750 hiljada eura, a period implementacije projektnog ugovora biće 24 mjeseca.

Državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova i nacionalna IPA koordinatorka Milena Žižić je izrazila zadovoljstvo zbog početka projekta čiji cilj je podsticanje procesa pristupnih pregovora Crne Gore kroz podršku efikasnom usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i njegovoj implementaciji, kao i kroz jačanje stručnih kapaciteta aktera uključenih u proces evropskih integracije, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

“Akcenat projekta biće na edukaciji i stručnom usavršavanju što većeg broja državnih službenika koji rade na usklađivanju propisa, pripremi nacionalne verzije pravne tekovine Evropske unije i pregovorima o pristupanju. Jedan od bitnih segmenata projekta biće uspostavljanje saradnje sa akademskom zajednicom i odgovarajućim obrazovnim institucijama koje treba da upodobe svoje programe sa realnim potrebama tržišta rada u kontekstu postojećih i budućih potreba javne uprave Crne Gore kao buduće članice EU”, objasnila je Žižić.

Direktor projekta Džo Miler kazao je da je WEglobal međunarodna kompanija koja raspolaže velikim brojem stručnjaka u raznim oblastima pravne tekovine Evropske unije, te da se nada uspješnoj implementaciji planiranih aktivnosti i da će rezultat projekta biti unaprijeđeni kapaciteti državne uprave, pregovaračke strukture i akademske zajednice za proces pristupanja EU.

Sastanku su ispred MEP-a prisustvovali i generalni direktor za evropske fondove Bojan Vujović i Jelena Samardžić-Kotri, koja će u ime Ministarstva biti koordinatorka projekta, a u ime projektnog tima menadžerka projekta Tatjana Tomić i zamjenica direktora projekta Ivana Vujošević.

Pored MEP-a, korisnici projekta biće pregovaračke radne grupe, resorne institucije i strukture relevantne za određena poglavlja i procese u toku pristupnih pregovora. Ciljna grupa treba da obuhvati i akademsku zajednicu.

Bonus video: