Služba predsjednika Crne Gore: Avion Vlade nije bio operativan, prikupljeno više ponuda privatnih kompanija

"Podsjećamo i da je avion u vlasništvu Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore na raspolaganju Predsjedniku Crne Gore, predsjedniku Skupštine i predsjedniku Vlade i da njegovo korišćenje odobrava Generalni sekretar Vlade po pravu prvenstva u odnosu na datum podnošenja zahtjeva"

10088 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Milatović tokom posjete Hrvatskoj sa predsjednikom te države Zoranom Milanovićem, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milatović tokom posjete Hrvatskoj sa predsjednikom te države Zoranom Milanovićem, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Prilikom planiranja zvanične posjete predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića Hrvatskoj 4. i 5. septembra, a na zahtjev Službe Predsjednika, iz Generalnog sekretarijata Vlade aktom br. 18-348/23-2753 od 8. avgusta 2023. godine odgovoreno je da, zbog redovne godišnje obuke pilota Avio servisa, avion Vlade Crne Gore neće biti operativan u periodu od 3-9. septembra, saopšteno je iz Službe predsjednika Crne Gore.

"Avio servis Vlade prikupio je stoga više ponuda privatnih kompanija od kojih je, u odnosu na cijenu, Air Emeralds izabrana kao najoptimalnija potrebama i agendi puta predsjednika Crne Gore u Hrvatsku", ističe se u saopštenju.

Iz Službe predsjednika Crne Gore su dodali da napominju da je komercijalne letove za potrebe predsjednika moguće koristiti kada program posjete i agenda događaja to dozvoljava, što je kako su kazali predsjednik već radio kada je išao u posjetu Briselu, a što kako su poručili u slučaju zvanične posjete Hrvatskoj nije bilo moguće.

"Podsjećamo i da je avion u vlasništvu Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore na raspolaganju Predsjedniku Crne Gore, predsjedniku Skupštine i predsjedniku Vlade i da njegovo korišćenje odobrava Generalni sekretar Vlade po pravu prvenstva u odnosu na datum podnošenja zahtjeva. Praksa korišćenja privatnih letova u situacijama kada državni nije u funkciji bila je uobičajena i tokom mandata ranijih Predsjednika pa je tako tokom 2022. i 2023. bivši Predsjednik Crne Gore za tu namjenu utrošio više od pola miliona eura. Ne želeći da nastavlja ranije prakse Služba Predsjednika Crne Gore nastaviće da se zakonito i odgovorno odnosi prema novcu građana a u najboljem interesu države", piše u saopštenju Službe predsjednika Crne Gore.

Bonus video: