Danilovića proglasili za lidera Demosa, Lekić ne priznaje skupštinu

Danilović je rekao da će insistirati na ujedinjenoj Crnoj Gori jer "državi u ovom dobu ne treba vođa"
150 pregleda 0 komentar(a)
Goran Danilović, Demos, Mojkovac, Foto: Samir Kajošević
Goran Danilović, Demos, Mojkovac, Foto: Samir Kajošević
Ažurirano: 27.08.2017. 17:34h

Na vanrednoj izbornoj Skupštini dijela Demosa koja se održava u Mojkovcu, Goran Danilović izabran je za predsjednika partije.

Presjednik partije Miodrag Lekić ne priznaje današnju skupštinu i da tvrdi da je ona nelegitimna.

Danilović je novinarima nakon sjednice kazao da ima podršku ogromne većine članova partije, i da su danas u Mojkovcu prisustvovali svi najveći opštinski odbori Demosa.

"Izabran sam za predsjednika, ali sigurno se neću otimati oko funkcije. Nije predsjednik Demosa tamo gdje je stolica, nego gdje je Demos. Ubijeđen sam da u ovoj državi, kakvi smo god, postoje pravila koja će se poštovati", kazao je Danilović.

On je rekao da će sjutra predati svu dokumentaciju nadležnom državnom organu zaduženom za registar političkih partija.

"Mi smo naš posao završili. Ako neko misli da treba da većini otme stranku, neka to i pokuša. Mi se te borbe ne bojimo. Demos je danas u Mojkovcu bio u najjačoj strukturi i to je jasno svima u Crnoj Gori", poručio je Danilović.

Sjednici u Mojkovicu prisustvovalo je oko 250 delegata iz 12 od 16 opštinskih odbora Demosa.

Svi delegati, osim jednog koji je bio uzdržan, podržali su Danilovićevu kandidaturu za predsjednika partije.

Kako je kazao Danilović, najviši broj delegata je 320, ali u Mojkovac nijesu došli oni koji su priklonjeni Lekiću.

Na zahtjev Danilovića, na skupštini u Mojkovcu je dosadašnji predsjednik podgoričkog Opštinskog odbora, Goran Radonjić, izabran za predsjednika Izvršnog odbora partije.

Danilović je predložio i predsjednika i članove Predsjedništva, koje će odabrati Glavni odbor.

"Demos da bude stranka kojoj se vjeruje"

Danilović je na Skupštini u Mojkovcu kazao i da je ta stranka nastala iz sloge različitosti, da bi potonula u svađu.

On je na vanrednoj izbornoj skupštini dijela partije rekao da će insistirati na ujedinjenoj Crnoj Gori jer "državi u ovom dobu ne treba vođa". Dodao je da je većina uz njega i spremna da ispravi greške.

"Koliko su nam nekada trebali takvi, toliko je danas neizdrživo biti vođa. Politika nije umjetnost, ali nije ni brlog. Kada se sve obesmisli politika postane vašar taštine i pozornica za prosječne", kazao je Danilović, zahvaljujući se onima 'koji su nas predstavljali do danas'.

On je kazao da mu je žao što se dio kolega uplašio biranja, navodeći da su zbog tog straha pokušali da spriječe proces biranja.

"Nadam se da će dosadašnji predsjednik Demosa prestati da vodi rat sa strankom koju smo formirali. Ne zbog njega već zato što je taj rat unaprijed izgubljen", rekao je Danilović, navodeći da Demos nikada neće moći da stane u jednu kancelariju.

Danilović je poručio da je Demos neophodan Crnoj Gori i istakao da neće dopustiti da stranka bude na margini. Kazao je da će se truditi da Demos bude stranka kojoj se vjeruje.

Danilović je poručio i da sve bivše podjele treba staviti pod kapu budućnosti, a da Crna Gora zaista bude građanska država.

"Borićemo se protiv toga da se bore narodi, pisma, jezici, crkve. Danas jedni, već sjutra drugi", kazao je on predstavljajući svoj program.

"Borićemo se protiv toga da se bore narodi pisma jezici crkve. Danas jedni, već sjutra drugi", kazao je Danilović

Predsjednik IO biće Goran Radonjić, a u predsjedništvu su i Branka Bešović, Siniša Kovačević, dr Vladimir Dobričanin, Radomir Ivančević, Aleksandar Vasilijević, dr Nikola Radosavljević, Veselin Đurovic, Snježana Pavicević.

Šef kabineta biće Dušan Slijepčević. Predsjednik ekonomskog savjeta biće Božidar Kulić.

Ognjen Novosel će biti specijalni savjetnik za zdravstvenu politiku, dok će savjetnik za socijalnu politiku biti Anđelko Radoman.

Skupština se održava pod sloganom "Pravo na budućnost".

Uoči današnje skupštine Danilović je Miodraga Lekića optužio da je privatizovao stranku, ističući kako stranački lider sprovodi progon političkih neistomišljenika u partiji.

S druge strane, Lekić je stranačkog kolegu optužio za pokušaj puča u partiji, upozoravajući da Danilovićevim pristalicama nije odgovarao građanski model stranke. On je kazao i da će današnja skupština dovesti do cijepanja stranke.

Juče je Glavni odbor Demosa je iz Predsjedništva partije isključio poslanike Gorana Danilovića, Gorana Radonjića i Nedu Bogavac. Odbor je, kako se navodi, potvrdio odluku Predsjedništva o raspuštanju Izvršnog odbora.

Bonus video: